Adobe Photoshop – tučné písmo u netučného fontu

16. června 2000

Adobe Photoshop 4.0 vám umožnil v textovém poli vytvořit tučné písmo i v případě, když jste neměli nainstalovanou příslušnou tučnou verzi použitého fontu. Ve verzi 5.0 ovšem už tato možnost není. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak v tomto případě dosáhnout tučného písma.

Vytvořte si nový soubor, bílé pozadí, rozměry třeba 200×100 pixelů. V paletě nástrojů klikněte myší na nástroj Text (nebo stiskněte klávesu T) a napište libovolnou velikostí a druhem písma jakýkoli text. Napište třeba Interval a dejte OK.

Textové pole

Nyní vrstvu s textem musíte vykreslit. To se provede tak, že na vrstvě s textem ukážete kurzorem na písmeno T s stisknete pravé tlačítko myši. Zde z menu vyberte položku Vykreslit vrstvu. Pokud nad písmenem T zmáčknete levé tlačítko myši, dostanete se zpět k editaci textu.

Vykreslit vrstvu

Nyní není možné text editovat, ale na druhou stranu je možné na něj aplikovat různé filtry a efekty, čehož hned využijeme. Vrstvu s textem si označte – klikněte na vrstvu se zmáčknutou klávesou CTRL. Nyní konečně provedeme změnu textu z netučného na tučný,

Klikněte na menu Úpravy (Edit) a vyberte položku Vytáhnout (Stroke). Zde nastavte následující hodnoty – šířka třeba 2 pixely, pozici nechte uprostřed, krytí ponechte na 100 procentech, ostatně to ukazuje náš obrázek:

Menu vytáhnout

Předpokládá se, že vybranou vrstvu vytáhnete stejnou barvou, jaká byla zvolena u písma. Jinak nedocílíte tučného písma, ale pouze orámovaného. Nastavené hodnoty potvrďte stiskem tlačítka OK a máte tučný text, jak ukazuje poslední obrázek. Tloušťku textu pochopitelně můžete různě měnit, aby jste nedosáhli příliš tučného textu, který by už nebyl ani moc hezký.

Výsledek - tučné písmo

Musím se ptát, proč byla tato občas potřebná užitečná funkce schopná vytvořit tučné písmo i v případě, že nemáte k dispozici tučný font z páté verze Photoshopu zrušena. Je to škoda – nicméně, v následující verzi Photoshopu 5.5 byla tato schopnost programu opět obnovena:o)

Doufám, že vám tento velmi jednoduchý a nenáročný tip bude k něčemu užitečný.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *