WinSCP – bezpečný přenos souborů

23. července 2007

WinSCP je šikovný FTP, SFTP a SCP klient, který je šířen jako open source software. Znamená to tedy, že je zcela zdarma, jsou k němu dodávány úplné zdrojové kódy a je možné si jej za určitých podmínek libovolně pozměnit.

WinSCP je dostupný ve velkém množství jazykových verzí, podporuje samozřejmě také češtinu. Pro instalaci v českém jazyce však musíte stáhnout správný instalační balík – „Multilanguage installation package“ – a při instalaci zvolit český jazyk.

WinSCP disponuje přehledným grafickým rozhraním, které je integrováno do prostředí MS Windows. Díky tomu je možné jednoduše kopírovat a pracovat (drag&drop). Je možné volit mezi dvěma druhy rozhraní – se dvěma panely (Norton Commander) nebo s jedním panelem (Windows Explorer).

WinSCP rozhraní napodobující klasický Norton Commander
WinSCP rozhraní napodobující klasický Norton Commander (plná velikost, cca 45 kB)

WinSCP samozřejmě podporuje všechny standardní operace se soubory – stahování, nahrávání, editaci, změnu práv, přejmenování, mazání, kopírování, tvorbu nových souborů a složek a spoustu dalších funkcí.

Výbornou vlastností je možnost synchronizace adresářů a souborů. Funkce synchronizace má několik způsobů práce – na základě porovnávání adresárů, časových známek a podobně.

Z hlediska podpory protokolů si WinSCP vůbec nestojí špatně. Podporuje jak SFTP, tak SCP přes SSH-1 a SSH-2 (samozřejmě podporuje i standardní FTP protokol). WinSCP také podporuje více druhů autentizace – na základě hesla, klíčů, kerberosu a další.

Samozřejmostí je možnost uložit si předdefinované spojení a jednoduše a rychle se připojit. Je možné uložit jméno a heslo, nebo jej nenastavovat a nechat se na heslo vždy dotázat. Zvolit používaný protokol, uložit soukromý klíč a podobně.

Je možné také skriptovat a spouštět program z příkazové řádky, přičemž i v tomto módu je dostupné velké množství funkcí.

Výhodou je, že WinSCP také obsahuje vestavěný textový editor, přičemž je možné editovat jak lokální, tak vzdálené soubory.

Vestavěný textový editor WinSCP
Vestavěný textový editor WinSCP (plná velikost, cca 45 kB)

Nevýhodou WinSCP je špatná podpora klávesových zkratek. Podporovány jsou samozřejmě standardní klávesové zkratky pro práci se soubory a adresáři, ale k mnoha funkcím programu se lze dostat pouze prostřednictvím grafického rozhraní.

Celkově lze hodnotit WinSCP kladně, a to hlavně z důvodu bezpečnosti přenosu a rychlosti práce.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek mynameisearl.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *