15 sekund pro ASP

2. března 2001

Jazyky ASP, Visual Basic, VBScript jsou velmi rozšířené zejména díky rozšířenosti platformy Windows. A tak není tedy divu, že na internetu existuje spousta serverů, které se problematice těchto jazyků věnují. Server 15 Seconds je jedním ze zdařilých serverů pojednávající hlavně o ASP a jemu je věnován dnešní páteční WebTIP.

O serveru

Stránky serveru se nacházejí na adrese www.15seconds.com. Stránky, které provozuje společnost Internet.com, pojednávají obecně o skriptování ve Windows. Nejvíce informací zde ale najdete k ASP, které je ve srovnání s VB používanější. Kromě těchto článků zde naleznete i celou řadu obecných informací ze světa MS technologií.

Grafická úprava stránek je standardní, rozdělená do tří sloupců. Levý sloupec obsahuje základní menu. Pod první položkou 15 SECONDS jsou schovány odkazy na obecné informace, jako je mapa serveru, tiskové zprávy nebo licenční podmínky. Další hlavní položkou je REFERENCES pod níž naleznete tyto odkazy:

  • NEWS – aktuální zprávy a informace z oblasti IT
  • ARTICLES – seznam nejaktuálnějších článků, zejména o ASP, Visual Basicu, XML; archív článků, seznam redaktorů serveru
  • CODE SAMPLES – ukázky zdrojových kódů
  • COMPONENTS – možnost stáhnutí freewarových programů, hotových aplikací, či užitečných nástrojů pro tvorbu webu
  • FAQ – odpovědi na nejčastěji kladené dotazy, rozčleněné dle oblastí, kterých se týkají
  • GLOSARY – slovník základních pojmů nejen ze světa ASP
  • KB Index – odkazy na tzv. Knowledge Base články zaměřené na MS technologie
  • LINKS – odkazy na webovské stránky pojednávající o tvorbě webu
  • NEWS GROUPS – odkazy do diskusních skupin (news), zejména o ASP
  • TOOLS – další užitečné nástroje pro tvorbu www
  • ARCHIVES – rozsáhlý archív e-mailů z konference

Dále v levém sloupci najdete odkazy na další servery, které spadají pod správu společnosti Internet.com.

Code samples

Zřejmě pro vás jedna z nejzajímavějších částí. Ukázkové kódy máte k dispozici buď formou článku, nebo máte možnost si zabalený soubor ZIP ze stránek stáhnout. Najdete zde opravdu zajímavé ukázky, některé z nich lze vyčíst z obrázku:

Ukázek je zde něco přes šedesát. Zejména se jedná o skripty v ASP. Některé články zde obsažené pojednávají i o použití IIS a ukazují nějaké tipy a triky na vylepšení správy.

Focus

Ještě je zde jedna podstatná část, o které jsem se nezmínil. V horní části obrazovky je zobrazena lišta obsahující odkazy na další oblasti.

Odkazy vás dostanou na stránky, na kterých můžete najít buď odkazy na články uložené na 15seconds, nebo odkazy mohou vést i na jiné servery podobného zaměření. Části IIS 4.0 a IIS 5.0 se věnují administrativním záležitostem, odkaz DATA ACCESS obsahuje řadu článků týkající se problematiky připojení k nejrůznějším databázím, zejména ze skriptů ASP. Pro začátečníky v ASP je určena část BEGINNERS, kde najdete i témata týkající se například zpracování formulářů. Odkaz TROUBLESHOOTING, jak už sám napovídá, sdružuje stránky řešící specifické problémy nejrůznějšího charakteru. Spoustu zajímavých článků najdete v části věnované bezpečnosti (SECURITY). Další část FTP pojednává o problematice FTP, nebo EMAIL řešící, jak posílat e-maily, nejen z ASP skriptů. SCRIPTING obsahuje praktické rady ke psaní skriptů a v neposlední řadě nezapomněli tvůrci ani na věci kolem XML.

Další informace

Většinu článků lze zobrazit i ve tvaru pro tisk z prohlížeče. Autoři tohoto webu vám nabízí docela dobré vyhledávání nad všemi články, zdrojovými soubory, či e-maily v archívu. Kromě toho na stránce, kde máte zobrazen výsledek hledání, můžete prohledávat i na jiných serverech týkajících se ASP, nebo na těch webovských stránkách, které spadají pod správu společnosti.

Na hlavní stránce (ve spodní části – viz MAILING LIST) máte možnost se přihlásit do maillistu pravidelných čtenářů. Na adresu, kterou uvedete, vám budou chodit informace o nově vydaných článcích. Kromě zadání své e-mailové adresy si můžete zakliknout, v jakém formátu chcete zprávy přijímat, buď ve formě obyčejného textu, nebo jako HTML stránku. Tentýž formulář můžete použít i pro odhlášení z  maillistu.

Obecně přístupné diskusní fórum zde nenajdete, ale můžete využít nabídky LIST SERVERS, v jejimž rámci se můžete zaregistrovat do několika mailových konferencí, dle vámi vybraného tématu. Jako registrovaní členové můžete psát potom svoje dotazy a odpovědi (které má běžný čtenář přístupné pouze pro čtení v  již zmíněné sekci ARCHIVES).

Grafika na stránkách je přehledná, navigace je jednoduchá (pomocí menu v levém sloupci, nebo přes odkazy v horní liště). Na úvodní stránce v pravém sloupci najdete odkazy na novinky, stáhnutí souborů, či nejčtenější články. Dle mého názoru, tento server splňuje všechny atributy dobrého informačního serveru a má rozhodně svým čtenářům co nabídnout.

WebTIP 2.3.2001 – 15 Seconds, http://www.15seconds.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *