5 věcí o životě na volné noze, které vám nikdo neřekne

14. září 2016

Start života na volné noze je vzrušující. Své vlohy dáváte k dispozici celému světu a jste připraveni budovat svou značku.

Přestože může být tento druh cesty za kariérou velmi výnosný (finančně i jinak), nebude to vždycky procházka růžovou zahradou. Objeví se všelijaké výzvy i dny, kdy se budete nevěřícně divit, proč jste vlastně do toho šli. Možná to nebylo kvůli bezstarostnému životnímu stylu, ve který jste snad byli ochotni věřit.

Jako někdo, kdo se živí samostatně už téměř dvacet let, jsem zažil spoustu vrcholů i pádů. Přečtěte si o několika radostech i strastech života na volné noze. Pochopte, jde o věci, které vám nikdo neřekne!

pět (ne)výhod života na volné noze

1) Nejste svým vlastním pánem

Když se samostatně výdělečnou činností právě začínáte, možná si myslíte, že budete mít nad svým životem plnou kontrolu. Jestliže pracujete z domova, můžete klidně hlasitost hudby vytočit na 11. Můžete se obléci, do čeho jen chcete. Chcete si dát pauzu a vykoupat se? Nemusíte se plížit ven okolo šéfa, protože vy jste šéf. Chcete si jít zahrát golf? Jak je libo, nikdo nebude nic namítat.

Bohužel ale nejste svým vlastním pánem natolik, jak si možná myslíte. Chcete-li skutečně v byznysu uspět, zvrtne se to nakonec tak, že rozvrh všedních dnů diktují klienti.

Z vlastní zkušenosti se mohu svěřit, že jen zaběhnout na půlhodinku do Starbucks znamená, že až se vrátíte, budete muset odpovědět na několik emailů, možná i na nějakou hlasovou zprávu. Takže si představte, co by vás asi čekalo, až byste se vrátili po dni stráveném na golfovém hřišti! Někdy prostě budete cítit povinováni zůstat v kanceláři prostě proto, abyste toho příliš nezmeškali.

Přestože tedy máte jistou kontrolu nad svým životním stylem, rozhodně jí nebude tolik, kolik možná očekáváte. To samo osobě nemusí být nic špatného. Znamená to jen, že si musíte uvědomit, že pracujete pro své klienty a že s touto prací přichází také jistá zodpovědnost.

 

2) Potřebujete šestý smysl na lidi

Dovolte, abych na úvod řekl, že každý den spolupracuju s některými naprosto úžasnými lidmi. Jsou jistí klienti, s nimiž se znám osobně, a dokonce je považuji za své přátele. Je to jeden ze skvělých benefitů. když jste v byznysu.

Tu a tam ovšem narazíte na někoho, kdo zas až tak přátelský není. Dokonce ani nemusejí být upřímní (věřte mi, několik takových případů sám znám). Jak všichni víme, po světě se pohybují všelijaké osobnostní typy. To, že jsme v byznysu, neznamená, že jsou zde všichni slušní a korektní.

I když bych se mohl pustit do osobnostních typů a hororových příběhů o nich, zde na to není správné fórum. Raději nabídnu jednu radu.

Jestliže poté, co jste se sešli/měli telefonní hovor/vyměnili si emaily, máte pocit, že z perspektivy spolupráce s nimi nejste zrovna odvázaní, možná bude lepší vycouvat. Přestože bankovnímu účtu neprospěje, když nějaký projekt odmítnete, spolupracovat s někým nespolehlivým by mohlo vyjít mnohem dráž.

Pokud si nějakou osobou nejste jisti, podnikněte menší průzkum o ní a o jejím byznysu. Obrovsky mohou pomoci recenze od zákazníků nebo jiných firem.

 

3) Uvidíte vyrůstat své děti

Jestliže zatím žádné děti nemáte, zdá se, že se vás tohle vůbec netýká. V takovém případě prostě nahraďte slovo “děti” slovy “domácí mazlíčci” nebo “pokojové rostliny”.

Když pracujete z domova, zjistíte, že můžete trávit trochu víc času se svými dětmi. Já si například mohu dopřát trávit denně se svou dcerou několik hodin navíc. Ochotně připouštím, že vždycky není snadné vybalancovat pracovní a rodičovské povinnosti. Některé dny jsou opravdu hodně hektické.

Je to však jedna z naprosto nejlepších stránek práce na volné noze. V dobrých dnech vám to připomene, proč vlastně tak tvrdě pracujete. Ve špatných dnech si přinejmenším uvědomíte, že život není jen samá práce. Úhrnem, je to velmi prospěšné a dobré pro duši (viz tahle střelená muzika).

 

4) Potřebujete pomoc

Dříve nebo později nevyhnutelně nastane situace, že budete potřebovat vyhledat k nějaké projektové nebo obchodní úloze profesionální pomoc. Možná se obrátíte na nějakého jiného samostatného pracovníka, aby vám pomohl s psaním kódu, nebo na účetní, aby vám pomohla se správou vašich financí. Ale i když jste ve všech fasetách svého byznysu expertem, třeba jen nemáte dost času, abyste všechno zvládli sami.

Máte-li nějakého kamaráda (blízko nebo daleko), na něhož se můžete obrátit pro pomoc, je to báječné. Jestliže ne, budete se muset trochu porozhlédnout po sociálních sítích (hrozné, vím). Také může dost pomoci, když se napojíte na nějakou místní pobočku meetup nebo obchodní asociaci. Možná právě tam najdete lidi, kteří budou moci poskytnout vrstvu podpory navíc.

 

5) Budete v pohodě

Jak jste se dozvěděli, jsou jisté aspekty práce na volné noze, které mohou být trochu odstrašující. Především je zde hodně zodpovědnosti, vůči klientům i sobě samému. Ale věci, které stojí za to dělat, obvykle nejsou snadné.

Jestliže jste nadaní a náležitě se věnujete svému povolání, časem zvládnete všechna úskalí spojená s provozováním vlastního byznysu. Mohu říct upřímně, že zatím všechno neznám a patrně také nikdy znát nebudu. Každá zkušenost však může posloužit jako cenný výukový nástroj. Cílem je vzít všechno, co umíte a zdokonalovat sami sebe i svůj byznys.

Napsal Eric Karkovack

Eric Karkovack je webový designér s více než dvacetiletými zkušenostmi. Jeho obchodní web můžete navštívit zde. V roce 2013 vydal svou první e-knihu: Your Guide to Becoming a Freelance Web Designer (Průvodce, jak se stát webovým designérem na volné noze). Také má na téměř cokoliv svůj vlastní názor. Jeho výlevy na Twitteru viz @karks88. Další články Erica Karkovacka najdete zde.

Celý článek v originálním znění najdete na 5 things nobody tells you about freelancing

Přeložil: RNDr. Jan Pokorný

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. assistentin55

    Lis 14, 2016 v 19:38

    Samozřejmě má všechno své výhody a nevýhody, ale ta svoboda za to stojí. Jsou i různé portály pro freelancery, jako je http://www.freelance-market.cz/, které pomůžou se zakázkami.

    Odpovědět
  2. ivana

    Zář 3, 2019 v 13:08

    Hm. Záleží na oboru, ale za mě je milionkrát lepší, než někomu otročit.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *