Abyss Web Server X1

16. září 2003

Zvedá se vám občas žaludek, když si máte vybrat mezi Apache a IIS od Microsoftu? Potřebujete něco malého, jednoduchého a přitom výkonného a schopného splnit většinu běžných požadavků na webserver? Pokud voláte ano, ano, ano, pak jste právě narazili na tu správnou recenzi.

Abyss Web Server X1 je výtvorem Aprelium Technologies z Tuniska. Vážně, nekecám. Narazil jsem na něj před několika měsíci a jen tak ze zvyku jsem si ho otestoval. A nestačil jsem se divit, do necelého půl megabajtu v rozbaleném stavu se toho autorům opravdu podařilo nacpat spoustu. Přesněji řečeno funkční webserver s plnou podporou HTTP/1.1, CGI/1.1, SSI a spoustou dalších vychytávek. Navíc má minimální nároky na paměť a je velmi stabilní, jak jsem si ověřil poněkud neplánovaným dvouměsíčním provozem na jednom intranetu.

Abyss Web Server X1 bych doporučil především všem začátečníkům, kteří se učí podle článků na Intervalu a potřebují své výtvory někde testovat. Instalace serveru jak ve Windows tak i na Linuxu je naprosto primitivní, zvládne ji prakticky každý – není ani potřeba umět anglicky, stačí sledovat obrázky v nápovědě. (No tak to už možná trochu přeháním, ale je to skoro pravda, vystačíte si opravdu s minimální znalostí angličtiny.)

Abyss Web Server X1 - ovládací konzole

Velkou předností serveru je pohodlná konfigurace pomocí velmi přehledného webového rozhraní. Opravdu, vůbec není potřeba přepisovat v nějakých podivných souborech nepochopitelné parametry nebo klikat skrz milióny oken a záložek, vše je dostupné z jednoduché konzole, prostřednictvím které můžete provádět také správu na dálku, aniž byste museli poctít počítač svou fyzickou přítomností.

Pod ikonou „Server Configuration“ najdete nastavení tří nejdůležitějších parametrů, tedy cesty k serveru samotnému, cesty ke kořeni dokumentů a portu, na kterém má Abyss naslouchat. Za tlačítkem „Advanced…“ se pak skrývají nastavení MIME typů souborů, aliasů různých složek pro snadnější přístup k nim, uživatelských chybových stránek, CGI modulů, SSI parametrů a mnoho dalšího. Abyss navíc umí pracovat s jednotlivými uživateli a jejich skupinami, takže můžete řídit jejich přístup k té či oné složce či dokonce dokumentu, což se u většiny osobních webserverů také nevidí.

Abyss Web Server X1 - konfigurace pro pokročilé

Nevýhodou tohoto serveru je nemožnost spouštění interpreterů jednotlivých skriptovacích jazyků coby vestavěných modulů. Na druhou stranu můžete použít CGI, jehož podpora je skutečně kvalitní. Není tak problém na tomto serveru testovat funkčnost skriptů v Perlu, PHP nebo ASP, dokumentace obsahuje skutečně přesný a podrobný návod na jejich instalaci i konfiguraci, zvící bratru patnáct převážně jednořádkových bodů. Stejně zpracované návody pro další jazyky, například Python či JSP, pak můžete nalézt na podpůrném fóru.

Abyss Web Server X1 - Aprelium Forum

Mimochodem, Aprelium Forum mně také překvapilo. Jednak svou bezprostřední a velice přátelskou atmosférou, blížící se některým českým komunitním boardům, druhak svým kvalitním obsahem. Všechny diskuze jsou moderované, řekl bych, na nadprůměrné úrovni, jednotlivá vlákna jsou tématicky utříděná a v záhlaví každé skupiny najdete několik, která stojí za to si přečíst, obsahují totiž výběr toho nejlepšího nebo nejdůležitějšího k danému tématu. Takže neváhejte a testujte, pokud vám něco nepůjde, vždy se najde ochotný poradce.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek bloguje.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *