Adobe PHOTOSHOP – efekty s texty

30. srpna 2001

Knih věnovaných Adobe Photoshopu, nekorunovanému králi na poli bitmapových editorů, je na trhu velké množství. Většinou se tyto knihy však zabývají jen prostým výčtem funkcí a podrobným vysvětlováním jejich rozmanitých nastavení…

Zaručeným postupem jak se naučit jakýkoli program však není jen čtení a učení se nějakých abstraktních pojmů a funkcí, které nakonec stejně nikdy nemusíte použít, ale právě používání a učení se efektivních postupů. které budete schopni využít v praxi.

V knize Adobe PHOTOSHOP – efekty s texty byste marně hledali nějakou teorii nebo popis programu. Kniha zato obsahuje téměř padesát originálních postupů, pomocí nichž lze dosáhnout velmi efektních výsledků a které nemusíte používat jen na texty, ale prakticky na jakýkoli objekt ve Photoshopu. Přesto, že tato kniha je plná příkladů, nebudete muset při jejím čtení mít za sebou již několikatýdenní kurz používání Photoshopu. Všechny postupy a efekty jsou totiž v této knize vysvětleny velmi pečlivě a názorně i pro začínajícího uživatele.

Jistě většina z nás, když si poprvé spustila Photoshop, byla ohromena a překvapena velkým množstvím funkcí tohoto programu. Základem pro velké množství příkladů v této knize jsou právě v mnoha případech málo využívané funkce a postupy, které Photoshop obsahuje. Na velmi názorných příkladech se pomocí této knihy naučíte používat masky, kanály či úrovně. Přínosem knihy je také to, že pro vytvoření efektních druhů nápisů se nespoléhá na zásuvné moduly od externích firem, ale snaží se v maximální možné míře využívat všech filtrů již ve Photoshopu obsažených.

Kniha je vytištěna černobíle, obsahuje však barevnou přílohu, ve které jsou ukázány výsledky všech popisovaných příkladů i s číslem strany na kterém je daný efekt uveden. V knize se nachází 47 kapitol, z nichž každá představuje jeden efekt. U mnoha efektů lze nalézt ještě několik rad a tipů, jak lze ten který efekt dále pozměnit a vylepšit, takže kniha obsahuje přes 90 ukázek. Každý postup je doplněn několika obrázky (screenshoty), které vám umožní rychleji se v textu orientovat a efektivně postupovat.

Po přečtení této knihy již pro Vás nebude žádný problém vytvořit hořící, neonový nebo chromovaný text, budete umět psát písmo na kulečníkové koule, svačinový papír či bramborové lupínky, budete schopni nakreslit pečeť, koleje od auta anebo text na němž budou vodní kapky. Výčet efektů by byl skutečně široký a to ještě nepočítám to, že mnoho efektů lze mezi sebou ještě vzájemně kombinovat. Proto pokud chcete vytvořit mramorový mozaikový roztříštěný text na vlhkém betonu, nebude to pro vás s touto knihou žádný problém.

Část knihy je věnována také zásuvným modulům, které mají vytváření různých efektů z textů už v popisu práce. Jsou zde znázorněny možnosti filtrů jako je Eye Candy, Kai’s Power Tools, HotText a Andromeda Series Filters. Součástí knihy je také malé CD, které je až po okraj naplněno velkým množstvím souborů, které jsou použity v ukázkách v knize. Na CD tedy naleznete nejen velmi zajímavé fonty a obrázky, ale i demoverze výše popsaných zásuvných modulů a dokonce i přídavné akce, styly či vzorky přímo do Photoshopu, což vám ušetří mnoho hodin práce.

Kniha je přeložena z anglického originálu "Photoshop 5 Type Magic" od Grega Simsica a upravena pro českou verzi Photoshopu 5. Knihu vydalo nakladatelství UNIS publishing a vřele ji doporučuji každému, kdo se chce ve Photoshopu naučit pracovat a nudí ho čtení obsáhlých a nic neříkajících manuálů. Po přečtení každé kapitoly v této knize budete mít totiž za sebou nejméně jeden velmi pěkný textový efekt a to už je přece nějaká motivace!

Knihu je možno zakoupit na interval.inshop.cz za cenu 240 Kč s 10% slevou pro čtenáře Interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *