Adobe Photoshop – písmo kurzívou pro každý případ

20. června 2000

Adobe Photoshop 4.0 vám umožnil v textovém poli vytvořit písmo kurzívou i v případě, že jste neměli nainstalovanou příslušnou verzi použitého fontu. Ve verzi 5.0 ovšem už tato možnost není. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak v tomto případě dosáhnout „skloněného“ písma.

Vytvořte si nový soubor, bílé pozadí, rozměry třeba 200×100 pixelů. V paletě nástrojů klikněte myší na nástroj Text (nebo stiskněte klávesu T) a napište libovolnou velikostí a druhem písma jakýkoli text. Napište třeba Interval a dejte OK.

Textové pole

Nyní napsanému textu dáme požadovaný sklon. V menu Úpravy (Edit) vyberte položku Transformace (Transform) a z okna vyberte Číselně (Numeric).

Položka Číselná tranformace

Otevře se vám okno, ve kterém můžete nastavovat spoustu zajímavých věcí. Pomocí Polohy (Position) může danou vrstvu nebo selekci posouvat vodorovně nebo svisle o zadaný počet pixelů. Pokud máte zatrženou položku Relativně (Relative), můžete zadávat i záporné hodnoty. Zatržítko Změna velikosti (Scale) vám umožní vybranou selekci nebo vrstvu zvětšovat či zmenšovat, přičemž můžete zachovat proporce (Constrain Proportions). Zatržítko Otočení (Rotate) provádí – jak jinak – rotaci vrstvy o zadaný úhel.

Číselná transformace

Pro nás je především důležitá poslední položka – Zkosení (Skew) – pomocí které nastavujeme sklon vrstvy nebo selekce ve vodorovném a svislém směru. Abyste tedy dosáhli efektu kurzívy, změňte zde vodorovnou hodnotu zkosení. Vložte třeba hodnotu -12, jak ukazuje výše uvedený obrázek a potvrďte tlačítkem OK. A písmo máte kurzívou:

Výsledek - písmo kurzívou

Pro zaryté typografy, kteří tento způsob budou jistě u tohoto písma zavrhovat – porovnejme společně následující tučné písmo Arial o velikosti 40 pixelů, které bylo pomocí tohoto efektu skloněno (horní text) a totéž písmo v tučném a kurzívním řezu (spodní text). Rozdíly jsou minimální – z toho vyplývá, že rozdíl není u „bezpatkových“ písem (např. Arial, Verdana) prakticky vidět, ale u „patkových“ (Times, Tiffany) písem je to zcela naopak.

Porovnání ručně vytvořené kurzívy a klasické kurzívy

Je škoda, že byla tato potřebná a užitečná funkce, která uměla vytvořit písmo kurzívou i v případě, že jste neměli k dispozici daný font, v páté verzi Photoshopu zrušena. Nicméně, v následující verzi Photoshopu 5.5 byla tato schopnost programu opět obnovena.

Doufám, že vám tento velmi jednoduchý a nenáročný tip bude k něčemu užitečný.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *