AJAX a PHP – tvoříme interaktivní webové aplikace profesionálně

6. prosince 2006

AJAX, to je pojem, který lze v poslední době na webdesignérské scéně slyšet z mnoha stran, ale přitom to není nic nového – vždyť technologie, které AJAX využívá, zde jsou již asi sedm let! Nové je jen pojmenování „AJAX“ (poprvé jej použil Jesse James Garrett v roce 2005), které znamená „Asynchronous JavaScript and XML“. Chtěl-li se člověk dozvědět něco o AJAXu, musel dříve buď využít články na internetu nebo cizojazyčnou literaturu. V říjnu tohoto roku se ale objevily hned dvě AJAXově zaměřené publikace. Jednu vydal Computer Press a druhou – o které je tento článek – Zoner Press.

Tato kniha je plně zaměřená na AJAX a tedy předpokládá, že čtenář již zná základní technologie, na kterých je postaven (JavaScript a XML), a navíc že ovládá i PHP a databáze. Bez uvedených znalostí totiž nemá smysl se do AJAXu pouštět a sami autoři úvodům pro začátečníky nedali prostor. Což je jedině dobře, neboť na trhu je dostatek patřičné literatury.

Kniha AJAX a PHP – tvoříme interaktivní webové aplikace profesionálně začíná stručným úvodem do problematiky interaktivity webových aplikací a historie AJAXu. Hned poté následuje první ukázka jednoduché AJAXové aplikace a v následujících dvou kapitolkách jsou rozebrány základní techniky na straně klienta (JavaScript, DOM, CSS, XML) a serveru (PHP, MySQL). Další kapitoly popisují již konkrétní projekty, nebo spíše aplikace: ověřování formuláře pomocí AJAXu, chat, automatické dokončování, tvorba grafů v reálném čase, zobrazování a editace dat v tabulce, čtečka RSS, přetahování myší. Závěr tvoří příloha s popisem instalace webového serveru, PHP a databáze.

Každý projekt (kapitola) sestává z několika částí – z malého úvodu do problematiky, případně ukázky obdobné známé aplikace, z kompletního výpisu zdrojových kódů celé aplikace s komentáři, díky kterým jejich pochopení nedělá většinou problémy, a ze stručnějšího vysvětlení, jak to celé vlastně funguje.

Na uváděných příkladech mě příjemně překvapil profesionální systematický přístup. Autoři dokázali postavit robustní aplikace, kde se počítá s ošetřením chyb jak na straně serveru, tak na klientu, a přitom zachovat jednoduchý a přehledný kód (díky objektově orientovanému programování). Zní to sice strašidelně, ale díky tomu, že stejné základy používají ve všech příkladech, snadno a rychle přejde uvedený způsob do krve a čtenář se tak v kódu orientuje mnohem snáze, než u kratších ale „prasáčtějších“ způsobů psaní kódu. Vcelku si dovedu představit, že na příkladech z této knihy postavím i větší spolehlivou aplikaci, a to je, myslím, pro čtenáře velké plus.

Dalším pozitivním rysem knihy AJAX a PHP – tvoříme interaktivní webové aplikace profesionálně je výběr příkladů. Jsou velmi různorodé a využívají i dalších pokročilejších technik (SVG, XSL transformace, využití PHP knihovny SimpleXML a frameworku script.aculo.us) a tak opět vzniká výborný odrazový můstek pro další čtenářovo bádání, které je ještě podpořeno velkým množstvím odkazů na další zdroje na internetu. To mi připomíná, že doprovodné soubory ke knize (ke stažení na stránkách vydavatelství) obsahují kromě všech zdrojových souborů také několik bonusů: přepracovaný projekt s chatem, který využívá JSON, přílohu popisující nástroje, jež vám pomohou při psaní kódu, a další přílohu s úvodem do technologií XPath a XSLT.

Myslím, že kniha plně splnila, ba přímo překonala mé očekávání – velmi srozumitelně vysvětlila, jak funguje technologie AJAX a jak jej v praxi použít, a navíc mi poskytla kvalitní „mustr“ pro vlastní robustní AJAXové aplikace.

Informace o knize

Název: AJAX a PHP – tvoříme interaktivní webové aplikace profesionálně
Autor: Cristian Darie, Bogdan Brinzarea, Filip Chereches-Tosa, Mihai Bucica
Vydal: Zoner Press
Cena: 290 Kč (261 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek hlidani-ditete.cz
Další článek Zoom obrázku
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *