Ajax – PROFESIONÁLNĚ (Nicholas C. Zakas, Jeremy McPeak, Joe Fawcett)

24. října 2008

Ajax Profesionálně je již čtvrtou knihou o Ajaxu v češtině, kterou recenzuji. A musím říct, že tyto publikace jsou čím dál tím lepší, rozsáhlejší a podrobnější.

Styl a obsah knihy Ajax Profesionálně bych přirovnal k dříve recenzovanému titulu Javascript a Ajax od Johna Resiga, neboť se také nezabývá jen holým naprogramováním několika Ajaxových aplikací bez použití cizího kódu, ale spíše čtenáři ukáže, co vše už bylo naprogramováno a co by mohl v budoucnu na svých projektech snadno použít. Čtenář tak snadno získá určitý přehled a když nastane příhodná situace, bude vědět, kterou knihovnu použít – ušetří si tak práci s programováním něčeho, co už dávno (a mnohem lépe) naprogramovali jiní.

Úvod knihy je již tradičně věnován vysvětlení technologie Ajax, jejím principům, historii a nejznámějším aplikacím na Ajaxu postavených. Dále jsou také probrány předchozí i současné postupy pro ajaxovou komunikaci – tedy jak ty, které využívají objekt XMLHttp, tak i další metody využívající skryté rámce, obrázky či dynamické načítání skriptů.

Aby čtenář nemusel znovu programovat kolo, představují další kapitoly Ajaxové návrhové vzory a různé hotové knihovny skriptů (Yahoo Connection Manager, Prototype, JQuery). Pokud to ale s Ajaxem myslíte vážně, budete určitě používat i další technologie, kterým se věnují následující kapitoly – XML, XPath, XSLT, RSS, Atom, JSON, Comet a mnohé další.

Další část je věnována praktickým aplikacím – autoři vám předvedou jak lze Ajax ladit, jak používat API pro mapy (Google, Yahoo), jak na tvorbu widgetů a několik pracovních rámců pro Ajax pro jazyky PHP, Javu a ASP.NET (JPSPan, DWR, Ajax.NET). Závěr tvoří dvě velké případové studie – RSS čtečka a emailový klient.

Na knize se mi velmi líbila přehlednost – text není zbytečně nahuštěn na stránku a na zdrojových kódech jsou viditelně označeny nově připsané části, kterých se výklad týká. Autoři zvolili dobrá doplňující témata, hodně často uvádějí i několik postupů, řešících jednu a tu samou věc a nezapomínají při tom čtenáře seznámit s hlavními výhodami a nevýhodami. Navíc poměrně hodně řeší rozdíly mezi používanými prohlížeči.

Myslím, že z uvedeného je zřejmé, že kniha není určena začátečníkům – předpokládá dobrou znalost Javascriptu a dalších webových technologií. Nicméně i když nejste JavaScriptový guru, určitě vás čtení velmi obohatí – dozvíte se nejen, jak Ajax funguje, ale hlavně jak jej snadno implementovat pomocí hotových řešení.

Název: Ajax – PROFESIONÁLNĚ
Autor: Nicholas C. Zakas, Jeremy McPeak, Joe Fawcett
Vydal: Zoner Press
Cena: 500 Kč (450 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek Desetiletí Google
Další článek radiomix.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *