Aktivní kanály a XML

23. června 2002

Zejména pro intranety, ale i pro různé stránky, které se často mění (zpravodajské servery, diskuse), můžeme pro uživatele Windows se systémem Active Desktop a prohlížečem IE4+ připravit takzvaný „aktivní kanál“.

Ve skutečnosti jde o okno, které je trvale umístěno na ploše a v pravidelných intervalech obnovuje svůj obsah (na systémech s IE5+) nebo o offline stažení obsahu stránky (na systémech s prohlížečem IE4+). Velikost okna stejně jako interval obnovování jsou samozřejmě volitelné. Obsah okna kanálu je možné kdykoli obnovit i ručně. Nastavení jsou uložena v souboru *.cdf formátu XML, který definuje vlastnosti kanálu a současně slouží k jeho aktivaci. Pokud uživatel klikne na odkaz na náš soubor kanálu, IE rozpozná, že jde o definici kanálu, a nabídne kanál k aktivaci. Kdo chce hojně diskutovat a sledovat diskusi, nemusí mít stále otevřené okno prohlížeče a obnovovat jeho obsah, stačí si na plochu přidat požadovaný kanál. Pro ukázku je připraven kanál, který bude každou hodinu ukazovat pohled do diskuse zde na Interval.cz. Na ploše se po aktivaci kanálu objeví takovýto panel:

Definice aktivního kanálu

<?xml VERSION="1.0"?>
<channel>
  <schedule>
    <intervaltime HOUR="1" />
  </schedule>
    <item HREF="http://server.cz/actdiskuse.php">
      <title>DISKUSE</title>
      <usage VALUE="DesktopComponent">
        <openas VALUE="html" />
        <width VALUE="200" />
        <height VALUE="200" />
    </usage>
  </item>
</channel>

Máme-li na stránkách například diskusní forum, můžeme připravit skript, který bude zobrazovat náhled několika posledních příspěvků. Adresu tohoto skriptu potom zadáme do definičního souboru kanálu. Jistě vás napadne řada dalších možných využití. Zájemce o kompletní studium všech možností a nastavení odkazuji na stránky MSDN.

Kanál je možné deaktivovat ve vlastnostech Plochy odstraněním ze seznamu:

Vložení odkazu na kanál do stránky

Abychom nemátli uživatelé systémů, kde kanály použít nelze, použijeme pro odkaz zvláštní podmíněný komentář:

<!–[if IE ]>
<a href="http://nasserver.cz/kanal1.cdf">Náš kanál</a>
<![endif]–>

Nakonec můžeme ještě přidat malou nápovědu, kterou bych formuloval například takto:

  • Díky off-line obsahu v systému Windows můžete umístit na svoji pracovní plochu různé stránky a mít je tak neustále přístupné pomocí systému Active Desktop.
  • Na našem serveru jsou dostupné dva kanály – Kanál 1 a Kanál 2. Pokud vás baví hojně diskutovat a sledovat tuto diskusi, není nutné mít stále otevřené okno prohlížeče, stačí si na plochu přidat požadovaný kanál.
  • Obsahuje aktuální pohled do Fóra, a pokud zachováte standardní nastavení, bude se každou hodinu obnovovat – případně si jeho obsah můžete kdykoli obnovit ručně. Všechna kliknutí přitom otevírají článek v novém okně.
  • Velikost okna na ploše je nastavitelná, po aktivaci je dostatečně malé, aby bylo použitelné i pro rozlišení 800 x 600 bodů.

Šikovnější mohou doplnit nápovědu o vnořený rámec (iframe), ve kterém bude zobrazen tentýž obsah jako v okně kanálu. Snímek obrazovky, jaký je v tomto článku, však vyhoví také.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *