Aktivní serverové stránky UltimateASP.com

9. února 2001

Po nějaké době vám opět přinášíme článek o zajímavých zahraničních serverech, jejichž návštěvu byste si neměli nechat ujít – dneska se budeme věnovat aktivním serverovým stránkám, tedy MS technologii ASP na serveru UltimateASP.com.

Dnes, když se chce člověk naučit programovat internetové aplikace, nezačne hned shánět odborné – a většinou, nikterak levné – knihy, protože na Internetu najde velké množství kvalitních zdrojů, které mu poskytnou minimálně srovnatelné informace. Jedním z takových serverů je i zahraniční UltimateASP.com, který – jak už název napovídá – je zaměřen na problematiku ASP.

Server Ultimate ASP naleznete na adrese www.ultimateasp.com, jak jinak. Přivítá vás velmi příjemný design, s bílým pozadím stránek a modrými prvky. Web je rozdělen do klasické třísloupcové sazby. Levý sloupec obsahuje odkazy na jednotlivé kapitoly, hlavní sloupec samozřejmě obsahuje samotné články a pravý sloupec, jak už bývá někde zvykem reklamu a tabulku pro přihlášení registrovaných uživatelů

UltimateASP

Design serveru je fixní, nenatahuje se tedy podle aktuální velikosti okna, bohužel tvůrci špatně nastavili velikost hlavních tabulek, respektive ji nenastavili vůbec a tak v rozlišení 800×600, které stále používá asi 35-45 procent uživatelů Internetu, se budete muset spokojit s podélnou rolovací lištou.

Rubriky serveru

Rubrik má UltimateASP.com opravdu hodně a je prakticky vyloučenou, abyste si na tomto serveru nic nevybrali. Na své si přijdou i začátečníky, pro které jsou určeny sekce Introduction či Samples Code. Sekce Samples Code je velmi užitečná – najdete zde několik desítek jednoduchých, ale přitom velmi užitečných ASP skriptů, například, skript na zobrazení aktuálního data a času, na připojení k databázi, jednoduché počítadlo přístupů na stránku, skript pro jednoduchou rotaci bannerů pomocí komponenta AdRotator, skript na zobrazení obrázků z databáze či skript na vypsání současně připojených uživatelů na serveru atd. Pokud takové skriptíky občas potřebujete, není důvod vytvářet, co už někde napsáno a předáno k volnému použití:

UltimateASP

Nikoli překvapivou skutečností je existence sekce Download, kde máte přístup k náročnějším skriptům. Musíte se ovšem předem zaregistrovat, bez registrace se do sekce Download nedostanete. Bez registrace je ovšem přístup k různým ActiveX komponentám a těch je zde skutečně hodně – přibližně kolem 230. Některé jsou zdarma ke stažení, za jiné musíte tvrdě zaplatit. Koruny se samozřejmě neberou, jedinou měnou jsou zde pochopitelně dolary :o).

Co by to bylo za vývojářský server, kdyby zde neexistovala diskusní fóra. Diskusní fóra jsou rozdělena do sedmi skupin – ASP/VBScript, HTML/JavaScript, ADO/Database, XML, IIS/PWS/NT, ActiveX/COM+ a Other, takže by si zde měl vybrat opravdu každý. Příliš příspěvku zde nepřibývá, ve skupině zaměřené na ASP/VBScript za dnešek přibylo cca 9 nových diskusí, v ostatních není nic nového:

UltimateASP

Pokud máte chuť na on-line konverzaci, je pro vás určena Chat Room, což je nefalšovaný on-line chat. Stačí zadat svoji přezdívku, a můžete diskutovat s ostatními přihlášenými o všem možném. Je zde pouze jedna místnost, kde se scházejí všichni vám podobní, a píší a píší. Chat je opravdu nenáročný, umožňuje pouze napsání samotného vzkazu a jeho odeslání. Žádné šeptání, žádný seznam aktuálně přihlášených uživatelů, není možné zaregistrovat si vlastní přezdívku. Chat běží v okně ve stránce (iFrame), takže uživatelé Netscape verze 4.xx mají bohužel smůlu. Na druhou stranu – díky použití iFrame je chat opravdu svižný, neboť se obnovuje pouze text diskuse a nikoli celá stránka.

UltimateASP

Na UltimateASP.com pochopitelně nechybí tutoriály. Je zde tutoriál o zaheslovaném přístupu stránek, který je ale zatím ve výstavbě, dále je zde zajímavě pojatý tutoriál o SQL, nechybí tutoriál o ActiveX pro začátečníky rozdělený do několika kroků a poslední je turoriál nazvaný Behind ActiveX.

Referenční články – těmi UltimateASP.com vyniká obzvláště. Naleznete zde třeba ASP Data Types, ASP Constants, ASP Functions, ASP Objects, ASP Common Errors a nakonec Microsoft ADO a FileSystem Objects:

UltimateASP

Poslední rubrika je věnována drobnostem – recenzím knih o ASP (pochopitelně anglických), dále stránka na ostatní weby věnující se ASP a naposledy, nabídka inzerce na UltimateASP.com.

Závěrem

UltimateASP.com je docela dobrý server o ASP, na své by si měl přijít jak začátečník v programování, tak i zkušenější programátor. Velmi dobrá je sbírka krátkých, ale velmi užitečných ASP skriptů. Pochopitelně nechybí diskusní fórum, máte-li nějaký problém, klidně ho sem napište, registrace není vyžadována. Za velké plus také považuji referenční část.

WebTIP 9.2.2001 – Ultimate ASP, http://www.ultimateasp.com.

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *