Builder.com – závratný informační zdroj

3. listopadu 2000

V několika posledních WebTIPech jsem se zaměřovali na servery, které tématicky pokrývají pouze jednu oblast – například FLASH či PHP. Dneska vám představíme server ze stáje společnosti CNET, který se zabývá snad vším, co by mohl tvůrce stránek potřebovat.

Na Internetu existují v podstatě dva druhy webů – jedni se snaží zaměřovat pouze na konkrétní oblast (obvykle pro velmi úzký okruh čtenářů), třeba ASP či PHP a druzí se snaží pokrýt celou problematiku (např. problematiku tvorby webových stránek) a obsahují v našem případě články zaměřené na ASP, PHP, HTML, CSS, Javascript apod. Takový server má logicky větší návštěvnost a jeden z takových serverů pro tvůrce www stránek je i server Builder.com, který vydává společnost CNET, sídlící v San Francisku, v USA.

O Builder.com

Builder.com naleznete na adrese www.builder.com. Server nevychází každý den, což v tomto případě není na škodu, protože zde se nevydávají samostatné články, ale kompletně zpracovaná témata, která obsahují několik kratších článků (třeba až 20) k tomuto tématu. Zpracovat takové téma není rozhodně práce na jedno odpoledne a tak se není čemu divit, že Builder.com vychází poměrně nepravidelně, průměrně jednou za tři, čtyři dny.

Při vstupu na server vás přivítá úvodní stránka, která obsahuje výpis posledních pěti témat, z toho tři poslední jsou zvýrazněny obrázkem. Dále následuje stromová struktura sekcí serveru, seznam referenčních článků a stromová struktura zdrojů, či spíše všech serverů patřících CNETu a není jich málo.

Vzhled serveru

Vzhled Builder.com je takový, nevím, jak bych to přesně popsal, takový „CLNETový“:o). Je roztažen na 100 procent velikosti okna prohlížeče, banner je umístněn pod logem serveru, málo grafiky, nezbytná je zelená navigační lišta, obsah je rozdělen do dvou sloupců. Ačkoli z Builder.com jde dojem, že rozlišení 1024×768 a vyšší je pro zobrazování nejlepší, v 800×600 je vše v pořádku.

Homepage Builder.com

Co na Builder.com naleznete?

Jak už jsem psal ve článku, Builder.com se tváří jako ohromný informační zdroj pro ty, co chtějí vytvářet a programovat www stránky. Rubrika Programming & Scripting obsahuje části jako JavaScript, DHTML, ASP, PHP, XML, rubrika Graphics & Multimedia pochopitelně zase Photoshop, FLASH, obrazové formáty, animované GIFy apod. Své si tu najdou i čtenáři, hledající recenze programů či návody, jak s nimi pracovat a mnoho dalšího.

Témat k programům obsahuje Builder.com docela dost. Jsou zde k nalezení tipy a triky k programům Photoshop, FLASH, ImageReady, Fireworks, LiveMotion, Generator, DeBabelizer a Canvas. Programů není zase tak moc, nicméně jsou to ty opravdu nejpoužívanější. Každá téma k danému programu obsahuje třeba 30 článků a to se mi zdá jako docela slušný počet.

Rubrika Authoring & Site Design

Rubrika Authoring & Site Design bude pro většinu z vás asi nejlepší – obsahuje totiž témata o HTML, dynamickém HTML, kaskádových stylech, WAPu, XML a dokonce několik témat o vzájemné kompatibilitě prohlížečů. Ale to není veškerý obsah této rubriky. Jsou zde témata k programům, které slouží pro tvorbu stránek, konkrétně FrontPage, Homesite a Dreamweaver, ale také články k designu webu, navigaci, typografii a podobně.

V rubrice Reference si můžete prohloubit své znalosti k CSS, HTML, doménovým jménům, či začít se seznamem klávesových zkratek k Photoshopu, Homesite, Illustratoru, Dreamweaveru či k FLASHi.

Diskusní fórum

Na serveru velikosti Builder.com by nemělo chybět diskusní fórum a také, že nechybí. Počet témat, o kterých se můžete bavit, je poměrně dost a jsou roztříděna pomocí stromové struktury. Chcete se bavit o grafice, přesněji o FLASHi? Není problém, vlezte si do této sekce, vyberte jedno asi z třiceti témat k FLASHi a můžete začít. Předtím se ovšem musíte zalogovat na svůj účet, pokud žádný nemáte, musíte se zaregistrovat – je vyžadováno pouze vaše jméno, heslo a email.

Pokud jste registrován, můžete si upravit vzhled diskusí podle sebe, upravit řazení diskusí, doplnit si nějakého info o vlastní osobě, doplnit seznam doporučených adres, určit si velikost písma, či počet příspěvků na stránek a mnoho dalších věcí.

Závěrem článku

Server Builder.com je opravdu velmi kvalitní a velmi rozsáhlý informační server pro všechny, kdo chtějí vytvářet www stránky a určitě byste si neměli nechat ujít jeho návštěvu. Uvidíme sami, že se na něj poté budete pravidelně vracet.

WebTIP 3.11.2000 – Builder.com, http://www.builder.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *