Co nového přináší IE 6 pro tvorbu webu?

12. února 2002

Nejrozšířenější internetový prohlížeč světa, Internet Exporer od Microsoftu, je na trhu již nějaký ten pátek ve své šesté verzi. V dnešním článku si představíme ty nejzajímavější novinky, které přináší do oblasti tvorby webových stránek.

Standardní a nestandardní mód

V rámci vzrůstající podpory standardů nabízí IE6 tvůrcům webových stránek tzv. standardní mód. V tomto módu se IE6 snaží chovat podle standardů. Velmi známý je hlavně problém s šířkou elementů v CSS (tento problém popisoval na Intervalu již jeden článek). Pokud používáte standardní mód, pak použije IE6 šířku elementu tak, jak mu ukládá specifikace CSS.

Standardní mód zapnete, pokud v deklaraci typu dokumentu (DOCTYPE) použijete deklarace HTML 4 Frameset, HTML 4 Transitional, HTML 4 Strict, HTML 4 bez definice, libovolnou verzi XHTML (Frameset, Transitional i Strict) nebo DOCTYPE deklarující jakékoli jiné DTD než HTML. U HTML 4 Frameset a HTML 4 Transitional musíte navíc uvést i URL DTD (tak, jak je to popsáno ve specifikaci HTML 4), u ostatních to není nutné. Ve všech ostatních případech bude IE6 pracovat v „nestandardním“ módu.

Ve standardním módu se také základním elementem stránky stane tag HTML (v nestandardním je to tag BODY). To znamená, že pokud specifikujete okraje tagu BODY větší než 0, pak uvidíte pozadí tagu HTML (nemějte ale obavy – pokud nenastavíte tagu HTML pozadí, pak bude mít automaticky přiřazené pozadí tagu BODY). Podobných rozdílů existuje víc a standardní mód je proto nesporným přínosem, protože to je další důvod k dodržování standardů. Kompletní výčet rozdílů (veskrze se týkají tzv. box-modelu, tedy způsobu nakládání s boxy) mezi standardním a nestandardním módem najdete na MSDN.

P3P

P3P je systém založený na XML, který umožňuje webům předávat informace o zajištění soukromí na serveru do rukou internetových prohlížečů. P3P v IE6 je téma na delší článek, proto vás odkáži na tento článek z dílny MSDN.

Image Toolbar

Pokud v IE6 najedete kurzorem myši nad větší obrázek, objeví se tzv. Image Toolbar, který umožňuje obrázek uložit, vytisknout, poslat e-mailem nebo otevřít složku Dokumenty | Obrázky. Pokud si nepřejete, aby se uživateli vašich stránek Image Toolbar objevoval, můžete toho dosáhnout dvěma způsoby: Buď pro celou stránku, a to pomocí tagu META v sekci HEAD – <META HTTP-EQUIV=“imagetoolbar“ CONTENT=“no“>, nebo u jednotlivého obrázku použitím atributu GALLERYIMG=“no“ u tagu IMG.

Vzhled stránek ve Windows XP

Ve Windows XP je použit odlišný vzhled uživatelského prostředí oproti předchozím verzím Windows. Týká se to mj. i elementů webových stránek, jako jsou formulářové prvky nebo scrollbary. Pokud chcete i ve Windows XP zachovat u těchto elementů stejný vzhled jako v předchozích Windows, musíte použít tento zápis v sekci HEAD:

<META HTTP-EQUIV=“MSThemeCompatible“ Content=“No“>

Události myšího kolečka

Nad elementy webové stránky můžete nově zachycovat i událost onMouseWheel. Ta je spuštěna, pokud uživatel nad elementem otočí kolečkem myši. Můžete využívat i vlastnost wheelDelta objektu event, která vyjadřuje míru otočení v násobcích 120. Pokud je hodnota kladná, tak uživatel otočil kolečkem dopředu (ve směru myši), v případě záporné hodnoty dozadu. Nyní se podívejte na použití těchto vlastností v praxi:

<body onmousewheel=“alert(‚Otočil jsi kolečkem myši ‚ + (event.wheelDelta >= 120 ? ‚nahoru‘ : ‚dolů‘) + ‚.‘);“>

Nové typy myších kurzorů

IE6 umožňuje použití celkem osmi nových kurzorů. Ty můžete definovat buď v CSS pomocí cursor: hodnota nebo v JavaScriptu pomocí element.style.cursor = hodnota. Jsou to následující:

all-scroll
col-resize
no-drop
not-allowed
progress
row-resize
vertical-text

Kromě těchto kurzorů můžete ještě používat kurzor url(„adresa„), kde adresa označuje obrázek ve formátu .cur nebo .ani, který bude použit jako kurzor. V tomto případě je vhodné použít vícenásobnou definici kurzoru, pokud by obrázek nebylo možné načíst:

body {cursor: url(„kurzor.cur“), default;} /* pokud se nenačte obrázek, použije se základní kurzor */

I nadále lze používat kurzory představené dříve, jako jsou auto nebo hand.

IE6 se v budoucnosti stane bezesporu nejpoužívanějším internetovým prohlížečem. Proto doufám, že se vám dnešní článek bude hodit. Pořád je ale třeba pamatovat na to, že většina dnes představených „vychytávek“ jsou nestandardní rozšíření (atribut GALLERYIMG, událost onMouseWheel, všechny nové kurzory kromě url) a jako takové zatím poběží jen v IE6. Je ale také velmi pravděpodobné, že mnoho z nich se v budoucnosti standardizace dočká (onMouseWheel, kurzory).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *