Dreamweaver 3.0 – WYSIWYG editor s kontrolou kódu

13. ledna 2000

V prosinci minulého roku byla uvolněna nová verze WYSIWYG editoru Macromedia Dreamweaver 3.0. Samozřejmě jsme ji otestovali i my. V dnešním článku vás seznámíme s některými možnostmi, která tato dlouho očekávaná nová verze přinesla.

Editace webových stránek

Vzhled programu i způsob editace se na první pohled se nezměnil. K dispozici je opět panel vlastností (Properties), s jehož pomocí lze snadno měnit vzhled jednotlivých částí dokumentu. Pro vkládání a úpravu jednotlivých objektů (obrázků, tabulek, skriptů, apletů atd.) jsou připraveny průvodci, jejichž vzhled se příliš neliší od starší verze. Výrazně byl rozšířen panel objektů (Objects), který umožňuje vkládání nejen standardních objektů, ale i formulářových prvků, rámů, tagů META a neviditelných prvků a dokonce i speciálních znaků (např.©,® a další). Práce s dokumentem probíhá samozřejmě ve WYSIWIG módu (co vidíte bude zobrazeno i v prohlížeči), přesto však máte kód pod kontrolou díky několika novinkám.

Quick Tag Editor

Novou položkou v panelu vlastností (Properties) je totiž tzv. Quick tag editor, umožňující vkládání a hlavně úpravu jednotlivých HTML prvků. Tento editor zcela jistě využijete především při vkládání speciálních parametrů do jednotlivých tagů. Stačí si vybrat tag, který chcete editovat a Quick tag editor Vám zobrazí úplnou syntaxi tohoto příkazu. Vy pak můžete ručně doplnit požadované parametry. Navíc, při psaní v editoru Vám pomáhá kontextové menu, podobně jako je tomu např. v programu Homesite či v jiných programech. Takto si můžete snadno udržet přehled nad vytvářeným kódem. Tady bych ještě doporučil sledovat i stavový řádek programu (ale to již existovalo ve starší verzi), kde je zobrazena posloupnost tagů podle úrovně (od nejnadřazenějších k právě editovanému tagu). Výsledný kód je možné si prohlédnout přímo ve vestavěném HTML editoru (HTML source), který kromě čísel řádků umožňuje i vyhledávání slov a jejich nahrazování. Dreamweaver umožňuje i konverzi vytvořených dokumentů pro starší (třetí) verze prohlížečů – CSS styly změní na klasické HTML tagy, vrstvy na tabulky.

HTML styly

Další novinkou programu je panel HTML stylů, který umožňuje nadefinovat vlastnosti tagů nebo vybraných části obdobně jak to umí CSS styly. Narozdíl od nich jsou HTML styly aplikovány klasicky ve formě tagů přímo do stránky, takže je možné zachovat kompatibilitu i s prohlížeči, které nepodporují CSS. Bohužel v rámci HTML stylů smíte použít jen vlastnosti nabízené průvodce , nelze využít jiných, nedefinovaných (např. zarovnání textu podle obou okrajů) , takže tím se možné použití HTML stylů v praxi zužuje.

Zrychlení práce uživatele

Řada novinek se týká především usnadnění a zrychlení práce s editovaným dokumentem. Často opakované úkony si můžete nahrát a vytvořit si makro a pomocí něj pak úlohy zpracovávat. Zde bych měl jen jednu výtku: při nahrávání makra totiž nelze používat myš např. k výběru textu apod. (lze ji ale použít v hlavním menu). Tím se schopnosti maker o něco snižují. Dalším novým pomocníkem je panel historie (History), kde je zobrazen úplný přehled kroků, které jste během své práce provedli. Jednotlivé kroky nebo i celou řadu kroků tak můžete zopakovat nebo dokonce uložit jako příkaz a později si jej používat. Pokud vytváříte web, ve kterém pouze doplňujete text do již vzhledově připravené stránky, uřčitě Vám přijdou vhod předlohy (templates). Při vytváření předlohy si označíte části dokumentu, které chcete měnit a při vytváření vlastních stránek pak měníte jen tuto část. Předlohy pak můžete snadno aplikovat pomocí panelu Templates. Dynamické stránky

Většina WYSIWIG editorů včetně starší verze testovaného programu má problémy se zobrazením stránek, které obsahují serverové skripty (např. ASP, PHP). Nová verze při zobrazení ignoruje ty části, kterým nerozumí, ve zdrojovém kódu však zůstávají zachovány v neměnné podobě. Tento přístup umožňuje i editaci relativně složitých dynamických stránek. Zlepšila se i podpora klientských scriptů (JavaScriptu, DHTML), takže pomocí palet Layers, Behaviours a Timeline lze vytvořit skutečně živé stránky.

Správa webu

Na konec jsem nechal Správce webu. Kromě operací podporované již minulou verzí, namátkou připomeňme kontrolu odkazů, kompatibility jednotlivých prohlížečů, vyhledávání a nahrazování slov ve více stránkách zároveň, přibyly nové podporující týmovou práci při tvorbě webu. Především se jedná o možnost vepisování poznámek k jednotlivým stránkám, kontrola, zdali na stejném dokumentu nepracuje i někdo další apod. A úplně na závěr mi nezbývá než doporučit Dreamweaver k vyzkoušení. Na chuť mu určitě přijdou nejen zastánci WYSIWIG tvorby webových stránek, ale i vyznavači klasických HTML editorů, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad vytvářeným kódem.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *