Dreamweaver 4 – nová verze vizuálního HTML editoru

18. prosince 2000

Jste-li uživatelé či příznivci vlajkové lodi firmy Macromedia – HTML editoru Dreamweaver, tak už jistě netrpělivě čekáte na verzi 4. Do redakce Interval.cz nám dorazila poštou k otestování jedna z posledních beta-verzí programu a tak si nenechte ujít první díl našeho seriálu, v němž se podíváme na novinky z oblasti úpravy zdrojového kódu.

Dreamweaver ve své verzi 4 přináší velké množství novinek, že jen jejich stručný popis by vydal na dosti rozsáhlou publikaci. Základní filozofie programu však naštěstí zůstala stejná, pozornost byla věnována především komponentám, k nimž měli uživatelé nejvíce připomínek. Pokud se vám tedy dobře pracovalo s verzí 3.0, budete ve čtyřce jako doma.

Editace zdrojové kódu

Jednou ze základních novinek verze 4 je od základů přepracovaný editor zdrojového kódu stránky. V Macromedia si konečně uvědomili, že vizuální tvorba stránky je sice uživatelský příjemná, avšak v profesionální praxi nestačí – jemná doladění je nutné provést přímo ve zdrojovém kódu. Výsledkem toho je přeměna „HTML Inspectoru“ známého z verze 3.0 na komponentu „Code Inspector“. Na našem prvním obrázku vidíte její novou podobu:

Reference
Větší obrázek

Editor zdrojového kódu je ve verzi 4 editorem v pravém slova smyslu – již se vám nebude stávat, že byste – jako v minulé verzi – editovali kód a najednou se zničehonic ocitli ve WYSIWYG zobrazení upravovaného dokumentu. Při úpravách kódu vám budou jistě nápomocny nové vlastnosti – barevné odlišení tagů známé např. z editoru Homesite či zobrazování čísel řádek. Díky možnosti zobrazení „Code and Design“ je možné provádět úpravu kódu přímo v hlavním okně – klasické editační okno se rozdělí na dvě části a vy ihned vidíte vliv změn v kódu na výsledný dokument.

Užitečnou pomůckou představují také integrované referenční příručky – v nové paletce Reference najdete elektronickou podobu příruček z amerického vydavatelsví O’Reilly. Možnou podobu paletky si můžete prohlédnou na našem dalším obrázku:

Reference

Referenční materiály jsou dostupné k Java Scriptu, kaskádovým stylům (CSS) a samotnému HTML. Obsahově se sice bohužel nevyrovnají „klasice“ HTMLib, známé např. z editoru Homesite, ale jako základní orientační pomůcka jsou více než dostačující.

Integrovaný debugger JavaScriptu

Stále rostoucí obliba Client-Side skriptovacích jazyků vedla vývojáře v Macromedii k implementaci debuggeru jazyka JavaScript. Upřímně řečeno, na tuto novinku jsem se těšil ze všeho nejvíc – kdo např. někdy ladil skripty tak, aby byly funkční pod oběma našimi „rivaly“, tak se mnou bude souhlasit s tím, že se jedná o činnost značně pracnou a za každý nástroj, který by ji zjednodušoval, bychom byli ochotni dát cokoliv.

Udělat debugger jazyka JavaScript však není nic jednoduchého – klientem je nám prohlížeč a komunikace s ním je značně komplikovaná. V Macromedia to vyřešili velice elegantně – v již zmiňovaném editoru zdrojového kódu do kódu vložíte zarážky (breakpoints) či zadáte, jaké proměnné se mají sledovat. Kliknutím na tlačítko „Preview in browser“ zobrazíte stránku a tím spustíte i skripty do ní vložené – podobně jako já na našem dalším obrázku.

Debugger
Větší obrázek

Běh skriptu bude pak v místě vámi zvolených zarážek zastaven a vy při prohlížení v browseru můžete v Code view navíc sledovat, jakých hodnot nabývají sledované proměnné či přímo trasovat celý skript – funguje to stejně jako v jakémkoliv jiném vývojářském prostředí.

To by bylo pro dnešek vše. Pokud si novou verzi programu chcete vyzkoušet, tak sledujte na Interval.cz sekci Download, jakmile bude výrobcem uvolněna k distribuci trial verze, tak ji zde určitě najdete. Navíc vás upozorníme v Aktualitách na úvodní stránce Interval.cz, takže byste to neměli přehlédnout.

Nenechte si také ujít další díl našeho seriálu o novinkách verze 4.0, příště se totiž podíváme na nástroje pro vizuální tvorbu stránky a věřte, že se je opravdu na co těšit.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *