Eric Meyer o CSS – Ovládněte kaskádové styly!

31. května 2004

Přestože kaskádové styly jsou tu s námi již nějaký ten pátek a většina moderních prohlížečů s nimi dokáže celkem obstojně pracovat, většina webdesignérů je používat neumí. Dokonce i ti, kteří dobře ovládají samotná pravidla CSS, velmi často selžou, pokud jsou postaveni před konkrétní problém, před nějaký specifický požadavek na vzhled stránky. A právě tady by vám mohla být prospěšná kniha specialisty na CSS Erica Mayera – Ovládněte kaskádové styly!

Na rozdíl od našeho omezeného jazykového prostoru, v anglosaském světě je knih o CSS k dispozici dostatek. Přesto se Meyerovi podařilo najít oblast, kterou dosud nikdo nepokryl, nebo alespoň nepokryl dostatečně kvalitně. I zde se totiž většina autorů soustředila buď na elementární příručky pro začátečníky nebo na referenční příručky pro specialisty, jak jsem o tom debatoval nad knihou o JavaScriptu, kterou nedávno recenzoval kolega Richard Šerý. Proto se Eric Meyer rozhodl napsat knihu, která by posloužila především praktikujícím webdesignérům.

Už první pohled na obsah knihy „Eric Meyer o CSS – Ovládněte kaskádové styly!“ vás přesvědčí, že nejde o učebnici CSS v klasickém stylu. Autor si vybral třináct případových studií, na kterých ukázal typické problémy, s nimiž se webdesignéři střetávají v každodenní praxi, analyzoval je a následně předložil jejich řešení. (Třešničkou na dortu je poslední studie, která se snaží o převod sama sebe – tedy knihy, jíž je součástí – do (X)HTML a CSS.)

Všechny kapitoly zachovávají pevně danou strukturu, která napomáhá orientaci. Tak „Cíle projektu“ přehledně shrnují zadání, „Příprava“ obsahuje odkaz na pracovní materiály, „Budujeme základy“ rozebírá strukturu (X)HTML a „Definice stylu dokumentu“ popisuje logickou stavbu cílového CSS. Některé studie obsahují další části, v nichž se řeší dílčí problémy, specifické pro zadaný úkol, každá však končí částí, nazvanou velmi případně „Možnosti dalšího rozšíření“, ve které autor nutí k zamyšlení tím, že čtenáři předloží několik zajímavých myšlenek, jejichž realizaci ale ponechává na jeho samostatné úvaze.

Nebudu zde rozebírat jednotlivé studie, nemělo by to pražádný smysl. Raději se začtěte do ukázkové kapitoly, ve které vám Eric Meyer předvede, jak vyzrát na box. Postupný přerod stránky, složené z plochých a nevýrazných obdélníčků, v cosi jako atomový hřib, vás zajisté lépe než veškerá má chvála přesvědčí o schopnostech autora knihy. Zároveň se můžete přiučit, jak vyšachovat starý tabulkový layout ze hry, aniž byste přišli o kouzla, která většina webdesignérů s kaskádovými styly nesvede. Působivější argument ve prospěch beztabulkových layoutů si dovedu představit opravdu jen stěží.

Kromě užitečných informací vám tato kniha poskytne i kvalitní estetický prožitek. Typografická úprava vychází ze společného základu „Encyklopedie webdesignera“, je však obohacena o kvalitní barevné ilustrace a velmi užitečný odsazený okraj, který jednak obsahuje orientační body, komentáře a tipy, druhak stránku opticky uzavírá a tak usnadňuje její čtení. Osobně doufám, že se i příští publikace z této edice ponese ve stejném grafickém duchu.

S knihou „Eric Meyer o CSS – Ovládněte kaskádové styly!“ měl Zoner Press opravdu šťastnou ruku. Není ale divu, za novou hlavičkou se skrývá nám již dobře známý tým z Mobil Medie, který se postaral i o CSS kaskádové styly pro webdesignéry z pera Marka Prokopa. Ty už asi nekoupíte, takže pokud CSS ještě neumíte, doporučuji vám knihu CSS Kaskádové styly Petra Staníčka. Eric Meyer sice píše živě a čtivě, nikoli však pro začátečníky. Pokud byste ale rádi věděli, jak se dělá webdesign profesionálně, určitě si jeho knihu nenechte ujít, ručím vám za to, že nebudete litovat.

Informace o knize

Název: Eric Meyer o CSS – Ovládněte kaskádové styly!
Autor: Eric Meyer
Vydal: Zoner Press
Cena: 390 Kč (351 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *