Geometrické útvary s využitím akcí ve Photoshopu

17. listopadu 2002

S využitím funkce“Akce“ lze velmi jednoduše vytvářet zajímavé geometrické útvary a efekty. Náš nedělní příspěvek bude věnován právě jim.

 
 

Pozn. redakce: Pokud funkci Akce neznáte, seznámí vás s ní článek Jak použít a využít funkci Akce.

  1. Pro příklad si vybereme první z obrázků. Otevřete ve Photoshopu nový dokument s rozměry např. 400 x 400, pozadí bílé. Vytvořte novou vrstvu (New layer) a nastavte barvu popředí jako černou (Foreground color).
  2. Nyní si musíte vytvořit selekci (výběr), pomocí které budete kreslit vybraný obrázek. Aby byl výsledný obrázek pravidelný a souměrný, musí být souměrná i vytvořená selekce. K tomu využijte vodící linky (Guides). Pokud nemáte zobrazeno pravítko (Rulers) kolem dokumentu, zobrazte si je pomocí CTRL+R. Vodící linky vytvoříte tak, že je pomocí kurzoru "vytáhnete" z pravítka. A to buď tažením z vodorovného pravítka směrem dolů nebo ze svislého pravítka směrem doprava.
  3. Z vodících linek si vytvořte tvar, který by měl být shodný s tvarem uvedeným na dalším obrázku. Důležité je, abyste dodrželi souměrnost a poměr. Červeně vyznačené části na druhém obrázku musí být pravidelné čtverce.

     

  4. Jakmile máte takto vytvořené vodící linky, musíte s jejich pomocí vytvořit základní selekci. Vyberte si z paletky nástrojů nástroj pro vytváření selekcí a to kruhovou (Elliptical marquee tool) a zároveň si zatrhněte přičítání selekcí (Add to selection).

  5. Nejdříve použijte kruhovou selekci a to v prostorech, které jsou vyznačeny červeně (na obrázku s rozložením vodících linek). Utvořte selekci tak, aby se dotýkala všech 4 stran vodících linek. Pak si zvolte čtvercovou selekci a utvořte výběr (s využitím vodících linek), která spojí oba kruhy. Vznikne vám útvar podobný čince.

  6. Nyní máte vytvořen základ pro další práci, kdy se dostanete k využití akcí. Aby se vám všechno nepletlo, skryjte si vodící linky – Zobrazení | Ukaž | Vodící linky (View | Show | Guides), stejným postupem je můžete vyvolat zpět.
  7. Pokud nemáte zobrazenu paletku s nabídkou akcí, zobrazte si ji pomocí Okno | Akce (Windows | Show actions). V paletce Akce (Actions) klikněte na ikonku vytvoření nové akce Vytvořit novou akci (Create new action) – je to ta druhá zprava. Otevře se okno k zadání názvu akce. Zvolte si nějaký název a klikněte na Začít nahrávat (Record), čímž se začne nahrávat akce a vše co od této chvíle uděláte bude součástí vaší nově vytvořené akce.

Situace je následující: máte novou vrstvu, barva popředí je nastavená na černou, pozadí je bílé a máte vyznačenou selekci ve tvaru činky. Vaším prvním úkonem v nahrávané akci bude vytvoření černého obrysu (Stroke) kolem vytvořené selekce.

  1. V menu si zvolte Úpravy | Vytáhnout (Edit | Stroke) a zadejte šířku 1 px, center a potvrďte. Tím se vytvoří černý obrys selekce.

  2. Druhým krokem bude rotace selekce. Z menu vyberte Výběr | Transformovat výběr (Select | Transform selection) a v liště, která se vám objeví pod nabídkou, zvolte úhel 20°.

  3. Potvrďte (2x Enter) a nyní můžete ukončit nahrávání své akce kliknutím na ikonku čtverečku Ukončit přehrávání/nahrávání (Stop recording ) v paletce Akce (Actions) – první zleva. Tato velmi jednoduchá akce je hotová a uložena na pozdější použití.

Nyní můžete svůj obrázek dokončit již s využitím nově vytvořené akce. Klikněte na název akce (v paletce Akce ~ Actions), který jste zadali při jejím vytvoření a poté na ikonku šipky Začít přehrávat (Play selection ) – třetí zleva. Poté dojde k přehrání uložené akce. Na ikonku šipky klikejte tak dlouho, dokud neproběhne rotace činky o 180o. Výsledek by měl vypadat takto:

 

Pokud chcete, můžete do akce zahrnout celý počet rotací, který je nutný k opsání úhlu 180°. Tím se vyhnete nutnosti opakovaně spouštět akci, dokud rotace není úplná (ale na druhou stranu přijdete o možnost jednoduše změnit nastavení vytvořené akce – např. úhel rotace). A teď už můžete experimentovat s tvarem selekce a úhlem rotace nebo do akce zahrnou další funkce, čímž můžete vytvořit velmi zajímavé geometrické útvary nebo i jiné efekty. Stačí skutečně malá změna tvaru selekce a výsledný obrázek je zcela odlišný.

Pro využití akce, kterou jsme si popsali, je nutné mít nejdříve vytvořenou nějakou selekci a až poté akci spustit (Začít přehrávat ~ Play action).

Na závěr ještě tři příklady pro inspiraci. Obrazce vzniknou rotací o 20° při použití zobrazených selekcí.

   

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Franta

    Říj 29, 2013 v 22:56

    Nedávám komentář, i když se mi článek líbí, ale pokoušel jsem se použít odkaz „Jak použít a využít funkci Akce.“ a nelze jej nalézt. Poraďte.

    Odpovědět
  2. Miroslav Kučera

    Říj 31, 2013 v 9:23

    Dobrý den, článek naleznete zde:

    http://interval.cz/clanky/jak-pouzit-a-vyuzit-funkci-akce/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *