Git a jeho hostování

22. prosince 2015

Git je systém pro správu verzí, zkráceně DVCS (Distributed Version Control System). Představte si, že píšete projekt a máte již několikátou verzi. Složky pojmenované podle verzí se hromadí a ztrácíte přehled nad svým projektem. Nehledě na to, když potřebujete pracovat v týmu. Právě tento problém řeší systémy pro správu verzí.

Verzovací systémy umožňují návrat ke starším verzím. Díky nim zjistíte, kdy a kde jste provedli změny. Budete mít své projekty přehledně verzované. Nestane se, že by kolega přepsal vaši práci. Můžete pracovat ve více větvích, které se dají snadno spojovat.

Verzovací systémy existují lokální (VCS), centralizované (CVCS) a distribuované (DVCS). Právě díky distribuovaným systémům pro správu verzí, můžete pracovat v týmech a bez ztráty dat. Mezi nejčastěji používané se řadí Git, Mercurial nebo Bazaar.

Hostování Gitu

Hostování je dobré využívat, pokud chcete svůj projekt sdílet, nebo k němu mít přístup odkudkoli. Máte možnost nastavení vlastního serveru Gitu, nebo využití služeb jako je GitHub a Bitbucket. Sem můžete nahrávat své repozitáře. Díky jejich přizpůsobení Gitu, uvidíte graficky, jaké změny jste provedli, o jakou verzi se jedná, můžete zde své projekty sdílet, podávat žádosti o změny a využívat mnoho dalších vychytávek.

GitHub

Github poskytuje možnost vytváření jak privátních, tak veřejných projektů. Veřejné projekty jsou neomezené a zdarma ale privátní jsou placené podle jejich počtu. Díky tomu je GitHub největší poskytovatel hostingu pro veřejné Git projekty. GitHub také nabízí využití jejich desktop aplikace, která poskytuje grafické rozhranní. Pro někoho by mohlo být jednodušší, než používání Gitu v CMD.

Bitbucket

Pokud se nechystáte svůj projekt open-sourcovat, tak právě Bitbucket bude to nejlepší řešení. U Bitbucketu se platí za počet spolupracovníků. Podle mě se jedná o nejlepší způsob, jak začít s využíváním hostování. Snadná cesta, jak se naučit s Bitbucketem jsou návody na OceanTutorials.com. Naučíte se s ním pracovat velmi rychle.

Ostatní

Vedle GitHubu a Bitbucketu zde existují další alternativy. Mezi ně patří Gitlab, Gitorious, ChilliProject, Kiln, Allura nebo CodePlane.

 

David Krupička

Php programátor, píšu návody na OceanTutorials.com

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Messa

    Pro 22, 2015 v 18:58

    Bitbucket: „Privátní repozitáře jsou zdarma, zatímco za veřejné se platí.“ Tohle máte odkud? Veřejné repozitáře na Bitbucketu nejsou problém ani ve free plánu.

    Rozdíl mezi Githubem a Bitbucketem je ten, že u Githubu se platí za počet privátních repozitářů, u Bitbucketu za počet spolupracovníků, tedy lidí, kteří mají přístup do mých repozitářů. To je potřeba hlavně u privátních repozitářů, protože u veřejných si je spolupracovníci forknou a pošlou mi pull request, takže jim sám dávat přístup nikam nemusím.

    Pokud je projekt veřejný (open-source), na Githubu i Bitbucketu ho lze provozovat zcela zdarma bez omezení čehokoliv.

    Odpovědět
  2. Michal Kleiner

    Pro 22, 2015 v 22:50

    U BitBucketu se rozhodně neplatí za veřejné repozitáře. Hlavní rozdíl mezi GitHubem a BitBucketem je v tom, že u GitHubu je model nastaven jako platba za repozitáře (soukromé), kdežto u BitBucketu je model platba za uživatele teamu.

    U obou služeb je možné v omezené míře mít jak privátní tak veřejné repozitáře zdarma.

    https://www.atlassian.com/software/bitbucket/pricing?tab=host-in-the-cloud

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *