hodinky

5. listopadu 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: internetový obchod

Cílová skupina: veřejnost, zájemci o koupi hodinek

Typ projektu: profesionální tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, PHP, MySQL

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Jan Menšík


Komentář Plaváčkův

Historici s optimismem sobě vlastním tvrdí, že první spolehlivý časoměrný přístroj, na který se dalo jakžtakž spolehnout a který nebyl závislý na předpovědi počasí, se objevil kolem roku 1 400 před naším letopočtem ve slunném Egyptě. Onomu čarovnému přístroji se říkalo „klepsydra“ neboli přístupněji „vodní hodiny“ a jeho princip byl podobný přesýpacím hodinám, jen místo písku se z horní nádobky přesýpala voda. Nelibozvučné až podivuhodné slovo pochází z řečtiny a v překladu znamená „krást vodu“, což je činnost pro převážnou většinu tuzemských hospodských povalečů těžko představitelná. V roce 1581 pak geniální všeuměl Galileo Galilei objevil princip kyvadla, čímž tak trochu nevědomky položil základy hodinářského řemesla. Skutečná revoluce v průmyslu, jenž se zabývá přesným měřením neuchopitelného, však nastala v roce 1675, kdy jakýsi pan Huygens sestrojil první skutečné miniaturní hodinky poháněné tuhým pružinovým perem. A konečně roku 1928, kde se vzaly tu se vzaly, objevily se neumělé, ale funkční, digitální hodinky poháněné křemíkovým krystalem.

Dalším milníkem v historii měření času znamenal rok 1988, kdy můj oblíbený časoměr s modrobílým ciferníkem značky Prim nedopatřením rozsedla má rozměrná tchýně. Stalo se tak na minutu přesně ve dvanáct hodin a čtyřicet tři minut (vteřinová ručička tíhu zážitku neunesla). Tímto zákeřným činem mě symbolicky a tak trochu nechtěně rázem přenesla z historie do budoucnosti a záhy se stala tchýní bývalou. A tak zatímco vzpomínky na mou premiérovou tchýni a její dceru dnes a denně blednou umíraje pod lavinou nových eroticko-společenských zážitků, myšlenka na modrobílý skvost socialistického hodinářství zůstává dodnes živá. Jednak proto, že lidská mysl bývá často nespravedlivá, ale především proto, že torzo druhdy roztomilých hodinek v pokoji odpočívá v ložnici a otisk přerostlých hýždí je na jeho sklíčku dodnes patrný.

Tím uzavírám kapitolu historie a po hlavě se vrhám do prohlížení webu veskrze současného. První dojem je hranatý a velmi fádní, což je mi líto. I proto, že přístroj disponující tak bohatou minulostí a převážně oblými a leckdy i extravagantními tvary by si zasloužil důstojnější grafickou prezentaci. Nedostupnost tiskového stylu či obligátní ikonky tiskárny zamrzí v okamžiku, kdy mám pocit, že bych si technické údaje rád prostudoval v útulném prostředí naší vesnické restaurace. Zdrojový kód stránky vyhlíží téměř profesionálně na rozdíl od webových stránek výrobní firmy. Ovšem profláklé přísloví o kovářově kobyle známe všichni, že. Změřeno a podtrženo – solidní web nabízející solidní zboží. Nic výjimečného.

A vy, milí čtenáři, až budete hotovi s konstruktivní kritikou časového webu, dávejte pozor, kam odkládáte hodinky. Nebo ruku hodinky hostící. Jedno malé zapomenutí může změnit váš život a otočit směr času nepředvídatelným směrem.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *