HotScripts.com, spousta skriptů ke stažení

16. března 2001

Servery, na kterých lze získat souhrnné informace, produkty a pomůcky pro tvorbu stránek jsou velmi oblíbené. Před časem bylo na tomto místě referováno o serveru Builder.com, který tyto požadavky určitě k velké spokojenosti návštěvníků plní. Stejný nebo obdobný cíl si vytknul i server HotScripts.com a proto si dovolím pro ty, kteří jej neznají, předložit krátký popis a zhodnocení.

O HotScripts.com

Co se skrývá pod  http://www.hotscripts.com? Zahraniční server, na kterém najdete skutečně velké množství pomůcek, hotových skriptů, programů ke stažení, spoustu manuálů a jiných doplňků. Tedy zdroj, který rád využije každý, kdo se o tvorbu stránek zajímá. Sympatickým rysem je skutečnost, že zde najdou potřebné věci vedle zkušených tvůrců i začátečníci, kteří teprve s vytvářením svých stránek začínají. Hned na úvodní obrazovce vám tvůrci neopomenou sdělit, že stránky obsahují téměř 8500 jednotlivých položek v 900 kategoriích. Pro ty, kteří se orientují především na kategorii freeware, mám dobrou zprávu. Většina skriptů je volně použitelná a šiřitelná. Stačí si vybrat typ a zpracování, které konkrétní webhosting umožňuje provozovat. Že autoři nabízí i pravidelné zasílání informací o novinkách,  je samozřejmé. Osobně je mi příjemné, že ke vstupu a využívání se nemusím nikde registrovat.

Grafické zpracování

HotScripts.com je, řekl bych, v klasickém designu. Grafika není třeba takové úrovně, jako zmíněný Builder.com, ale stránky jsou přehledné bez zbytečných textů či animací. V dolní polovině obrazovky je nabídka 12 hlavních kategorií včetně informace o počtu shromážděných položek, čímž je již od počátku zřejmá struktura a výstavba stránek. Najdeme zde i odkaz na přehled novinek za poslední dny.

Odkazy v horní liště vás dovedou k výčtu novinek – New Listing, k přehledům, které řadí jednotlivé položky podle toho, jak jejich funkčnost a zpracování ohodnotili uživatelé a návštěvníci stránek. Přes odkaz Most Popular a Top Rated se dostanete k přehledu deseti nejlépe hodnocených skriptů a programů v jednotlivých kategoriích. Vedle pořadí a názvu je uveden i typ produktu, autor, datum zařazení a samozřejmě hodnocení v pětistupňové klasifikaci včetně statistiky počtu hodnotících.

Hlavní kategorie

Kliknutím na odkaz z úvodní stránky se otevře druhá úroveň vnoření. Máme přístup, nejen k vlastnímu archivů skriptů, ale i k dalším rubrikám, kde jsou například manuály pro jednotlivé programovací jazyky, odkazy na různé články, týkající se dané kategorie, odkazy na jiné internetové adresy, kde lze najít další tipy, programy či skripty.

Nejžádanější kategorií budou zřejmě shromážděné skripty. Po otevření tohoto odkazu se dostaneme k přehledně zpracovanému seznamu, kdy jsou jednotlivé položky tříděny podle svého použití. Mohu se mýlit, ale nenapadá mne nic, co by zde snad chybělo. A výběr skriptů, zejména v kategorii ASP, JavaScript, PHP, Perl, je skutečně velký. Pro zajímavost jsem sečetl počet zpracování oblíbené součásti www stránek – návštěvní knihy a našel jsem celkem 220 příkladů. A to je jistě počet, ze kterého si vybere každý.

Nyní se podívejme, co všechno máme k dispozici, pokud si z nabídky vybereme konkrétní skript, který bychom chtěli použít, protože programovací jazyk třeba natolik dobře neovládáte, nebo se chceme pouze inspirovat. Informace začíná krátkým popisem, kde jsou uvedeny základní funkce a použití, dále, zdali se jedná o freeware, pokud ne, je uvedena cena. Dále zde najdeme číslo verze a datum uložení. Comment v horní liště informace o produktu nás doveden k dalším údajům jako jsou domovské stránky autora či programu atd. Při kliknutí na Refer v horní liště můžeme zaslat svou vlastní referenci na několik dalších adres. Error – zde autoři stránek nezapomněli ani na možnost upozornit na chyby při přístupu.

Visitor Ratings je místo, kde můžeme hlasovat a přisoudit danému skriptu či produktu hodnocení v 5-ti bodové stupnici, kterou pak ve výsledku graficky prezentují papričky. Ač se jedná o hodnocení asi spíše subjektivní, přece jen nám dovolí vybrat si z množství skriptů ten nejlepší, aniž byste museli testovat všechny. A pokud jsme si vybrali, pak stačí kliknout na download v případě volně šiřitelného produktu, nebo přemýšlet, zda budeme kromě času připojení investovat i požadovanou cenu.

Závěrečné shrnutí

Domnívám se, že se jedná o další kvalitní server, který přibližuje tvorbu www stránek co nejširší internetové veřejnosti. Pouze jednu věc jsem na těchto stránkách nenašel – počítadlo přístupů. Že by ho autoři neuměli vytvořit? Vždyť si stačí vybrat jeden příklad z vlastních zdrojů z kolonky Counter.

WebTIP 16.3.2001 – HotScripts.com, http://www.hotscripts.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *