HTML – kapesní přehled (Lukáš Honek)

19. června 2006

Je vůbec možné, aby recenze přerostla recenzované dílo? Co do centimetrů nebo počtu slov určitě ano, i když se něco takového stává spíše v krásné literatuře – u sbírek básní nebo kolibřích biblí – spíše než v IT, kde se většina autorů předhání v počtu stránek svého veledíla. Každý obor má však své výjimky či nezvykle zbarvené vrány a tato kniha rozhodně aspiruje na podobné zařazení.

Kniha HTML – kapesní přehled je doslova tím, co její podtitul slibuje. Je skutečně kapesního formátu, má kroužkovou vazbu, kterou se dobře listuje, a podává elementární přehled HTML a XHTML elementů s trochou nezbytné omáčky kolem. Popisované prvky jsou řazeny abecedně, takže se v nich lze snadno a rychle orientovat, a celkově zabírají 71 stran. Každé heslo sestává ze zápisu elementu bez atributů, informace o podpoře v prohlížečích (bohužel se zde vyskytuje Netscape místo Firefoxu), krátkého slovního vyjádření smyslu elementu či jeho působení, základního přehledu a popisu atributů a opravdu minimalistického příkladu. Toť vše.

Typická stránka hesláře
Typická stránka hesláře (plná velikost, cca 250 kB)

Na omáčku zbývá v knize asi 36 stran, které se věnují úvodu do HTML a XHTML, heslovitě zmiňují základní logické celky webových stránek (odkazy, seznamy, tabulky, formuláře a další), konstanty a znakové entity i klíčová slova pro události JavaScriptu. Závěr pak podává opětovný přehled elementů, tentokrát řazených do skupin podle použití (rámce, formátování, bloky a podobně).

Možná si řeknete, kdo by potřeboval knihu, jakou HTML – kapesní přehled je, když totéž lze nalézt na mnoha specializovaných stránkách po celém webu? (Ptejte se matfyzáka, proč s sebou neustále vláčí notebook, ať už jde na vodu nebo na praktika…)

Kupodivu mnoho lidí stále upřednostňuje kvalitní papír před efemerními elektrony a věřte mi, že v případech náhlého zablokování schopnosti rozumně uvažovat (nebo pár hodin po půlnoci) už kolikrát ani zkušený kodér neví, co která značka znamená, natož aby si vzpomněl alespoň na jedno URL z těch, na kterých se nalézají ony výše zmiňované přehledy. A když ne jinak, může vám tato kniha posloužit jako záchranný pás a náhrada rejstříku při studiu objemnějších učebnic HTML, které se obvykle neobtěžují nějaký rozumný přehled uvádět.

Informace o knize

Název: HTML – kapesní přehled
Autor: Lukáš Honek
Vydal: Computer Press
Cena: 99 Kč (89 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek ftipy.com
Další článek dvd-obaly.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *