ICQ, Yahoo, IRC a spol. pod jednou střechou

12. dubna 2003

Fantastickou výhodou internetu je možnost vzájemné komunikace, a to nejlépe té okamžité a přímé. Práce mnohých z nás by bez takové komunikace byla zhola nemožná. Problém nastává ale ve chvíli, kdy každý komunikuje prostřednictvím jiného nástroje, napojeného na jinou síť. Co je mi platné ICQ, když se kolega, který zná řešení mého problému, pohybuje kdesi v divočinách Gadu-Gadu?

Mnozí z nás řeší výše popsaný problém instalací odpovídajících proprietárních komunikátorů. To s sebou ovšem nese nutnost synchronizace, aktualizace a zvládnutí několika nekompatibilních programů, které se někdy navzájem nesnášejí do té míry, že je ani nelze na jednom počítači provozovat. Elegantnějším řešením je použití jednoho programu, který zvládá všechno. Jedním z nejlepších multikomunikátorů je GAIM.

GAIM - jediný tučňák, který létá

Program GAIM patří do rodiny tučňákovitého open source, díky inteligenci svých tvůrců je ale dostupný pro uživatele všech „majoritních“ operačních systémů, jmenovitě Linuxu, BSD, MacOS X a Windows. Portace na tak odlišné systémy je usnadněna využitím nástroje GTK+ pro práci s grafickým uživatelským rozhraním. (Z čehož ovšem plyne, především pro uživatele Windows, že před vlastní instalací GAIMu musí stáhnout a nainstalovat také GTK+ Runtime Environment.)

GAIM je distribuován jak ve formě zdrojového kódu, tak v podobě RPM balíčků a EXE souboru pro Windows. Stáhnout si instalátor přitom není problém ani pro chronické modemisty, jednotlivé distribuce mají od 1,5 do 3 MB. Instalace je velmi jednoduchá a kupříkladu instalátor pro Windows je natolik sofistikovaný, že si nejprve zjistí také přítomnost GTK+. Nestane se tak, že byste program po instalaci nemohli spustit, aniž byste tušili příčinu.

GAIM - přihlašovací okénko

Po spuštění programu na vás vykoukne přihlašovací okénko. Pokud GAIM spouštíte poprvé, nabídne vám „new account“. Nenechte se ovšem zmást, než se poprvé přihlásíte, musíte si uživatelský účet nejprve vytvořit, nejsnáze klepnutím na tlačítko „Accounts“. V okně „Account editor“ pak klepnete na tlačítko „+ Přidat“ a na následujícím panelu provedete potřebná nastavení:

GAIM - nastavení uživatelského účtu

Z roletového menu „Protokol“ si vyberete službu, ke které se chcete připojit (já jsem si zvolil klasické ICQ), zadáte své ID a můžete se pustit do komunikace. GAIM zvládá opravdu širokou paletu „protokolů“ – AIM, ICQ, Yahoo, MSN Messenger, IRC, Jabber, Zephyr a také ono zmiňované Gadu-Gadu. Jeho zásadní předností je přitom možnost současného využívání několika uživatelských účtů u různých služeb, takže můžete být vždy k dosažení, bez ohledu na to, co váš protějšek používá.

Přes obdivuhodnou aktivitu programátorů je GAIM dosud velmi jednoduchým programem. Snaha poskytnout uživateli veškerý komfort proprietárních komunikátorů je naprosto zřejmá, přesto byste množství „vychytávek“ hledali marně. Nechci ovšem tvrdit, že by jednoduchost byla tomuto programu na škodu, ba naopak, pokud se vám už točí hlava ze všech těch nastavení a předvoleb v ICQ, GAIM vašemu přetíženému intelektu spolehlivě uleví.

GAIM - ukázka konfigurace programu

Co se týče stability, spolehlivosti a ovladatelnosti, nemám důvod si stěžovat. Poněkud rušivě na mě působilo pouze grafické rozhraní, které může uživatelům nejnovějších operačních systémů připadat dosti hrubé a přerostlé. Zvláštně působí také podivuhodná směs angličtiny a češtiny, především fantastický popisek tlačítka „Budiž“!

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *