IW FTPort Client 3.0

22. listopadu 1999

Do redakce se nám dostala k otestování třetí verze českého FTP klienta nazvaného jako IW FTPort Client v sestavení 318, který vyrábí a distribuuje firma AION CS, s.r.o. Program byl samozřejmě důkladně prověřen a nyní vám přinášíme jeho recenzi.

IW FTPort Client je klasický FTP klient určený pro operační systém Windows 95/98/NT/2000. Instalace proběhla bez problémů a na disku zabrala něco málo kolem 5 MB. Plně funkční základní verzi (bez plug-inů) si můžete stáhnout z Internetu a zdarma používat bez jakéhokoliv omezení, což je v dnešní době, kdy všude kolem nás vidíme programy omezené třiceti dny provozu jistě potěšující.

Vzhled programu

Vzhled programu je víceméně klasický, dominujeme mu celkem pět oken, kde se vám zobrazuje stromová struktura vaše lokálního disku, obsah adresářů, stromová struktura vzdáleného počítače (serveru), obsah adresářů a úplně dole je okno, zobrazující aktuální činnost programu, tzv. výpis z protokolu. IW FTPort Client je vytvořen stylem průzkumníka ve Windows, kdy soubory, které chcete přenést na server nebo naopak jednoduše uchopíte a v požadovaném místě soubor jednoduše upustíte. Zde si ovšem neodpustím krátký komentář k trošku zvláštnímu uspořádání oken programu – stromová struktura vašeho disku je nalevo nahoře a obsah adresářů není napravo nahoře, jak bývá zvykem u tohoto typu FTP klientů, ale nalevo dole. Není to samozřejmě nic špatného – jde pouze o můj subjektivní dojem, ale proč měnit zažitý standard, kdy adresáře jsou napravo a soubory nalevo?

Vzhled programu IW FTPort Client 3.0

Adresář serverů

Chválu si zaslouží definice nových serverů, která je oproti některým nejmenovaným FTP klientům velmi dobře zpracována. Servery lze třídit do samostatných složek a u každého serveru lze nadefinovat, jaká složka se má po připojení otevřít na serveru a jaký adresář se má otevřít na vašem lokálním disku a lze dokonce vytvořit zástupce pro tento server – v mnou testované verzi ovšem byly problémy toho rázu, že po kliknutí na ikonu serveru na ploše Windows se spustil IW FTPort Client a začal se logovat k serveru, což je správně, ovšem přihlásit se mu nakonec nepodařilo. Zkoušel jsem to u několika serverů, bohužel to nejde, podle autorů programu se jedná o menší opomenutí, chyba by již měla být opravena.

Seznam serverů, ke kterým se lz připojit

Konfigurace programu

Možnosti konfigurace programu jsou celkem rozsáhlé – lze například nadefinovat, jaké okno se vám otevřít po spuštění IW FTPort Client – zdali okno se seznamem nadefinovaných serverů, či okno s rychlým připojením, v programu lze dokonce nastavit preferovanou metodu šifrování spojení či výměnu bezpečnostních klíčů (potřebujete ovšem příslušné plug-iny), počet pokusů o spojení se serverem v případě, že připojení k němu bylo neúspěšné, potvrzování různých akcí (např. zda-li oznámit přepsání souboru) atd.

Schopnosti FTP klienta

Co se týče schopností programu – je zde podporováno posílání celých adresářů včetně jejich podadresářů. Dále je podporovánp automatické navázání na přerušený přenos souboru, což oceníte v případě, že vám občas padá připojení k Internetu. Funguje to ovšem pouze u serverů, které tuto schopnost podporují.

Při testování programu mě zaujala jedna věc – ve vlastnostech programu se píše, že umí mazat adresáře a jejich podadresáře na serveru, tzv. rekurzívní mazání, což ovšem není nic výjimečného – umí to každý dobrý FTP klient, jenže pouze v případě, že tuto schopnost podporuje i samotný server (osobně ovšem neznám ani jeden, který to umí). Sami to znáte – potřebujete smazat pár adresářů na serveru a musíte u každého adresáře načíst jeho obsah, ručně smazat soubory, poté adresář a tak pokračujeme dále, dokud není vše hotovo – je to prostě nezáživná práce, kterou nedělá nikdo rád. Pointa tohoto odstavce je ovšem v tom, že IW FTPort Client umí smazat adresáře a jejich obsah u všech serverů, tedy i těch, které rekurzívní mazání z bezpečnostních důvodů nepodporují.

Funguje to totiž tak, že IW FTPort Client postupně vypisuje obsah adresářů a podadresářů určených ke smazání a jakmile má jeden adresář vypsaný (ví tedy, co obsahuje za soubory), rázem smaže jeho obsah a poté i samotný, nyní už prázdný adresář. Je to elegantní a jednoduché řešení, až se člověk diví, že se to nepoužívá u jiných FTP klientů.

Definice nové fronty souborůFronta souborů pro příjem a odeslání – co se za ní skrývá? Zpočátku jsem příliš nepochopil její význam a došlo mi to až po delším zkoumání. Fronta může obsahovat různé soubory z různých adresářů a různých ftp serverů. Všechny nadefinované soubory pak lze přenášet současně nebo frontu uložit na lokální disk a použít ji později či pro opakované přenosy stejných souborů – myšlenka fronty je jistě dobrá, ale uvítal bych možná lepší provedení – např. soubory bohužel nelze nalistovat, ale musí se zadat jeho název či jej zkopírovat ze schránky. Cestu k souboru němu lze naštěstí vybrat nebo se nastaví sama na adresář, který je právě označen – ovšem proč nejde nalistovat soubor přímo s jeho cestou, jak bývá zvykem v programech pod Windows? Menší výtku bych měl ke zvolení serveru, kam chcete soubor poslat. V zásadě vám program umožňuje dvě možnosti – buď se na daný server předem připojíte a pak jsou zde parametry připojeného serveru automaticky vyplněny, což je intuitivní řešení, nebo prostě nadefinujete parametry serveru ručně. Osobně bych možná přivítal menu, kde bych si server (někdy už předtím nadefinovaný) jednoduše vybral, ale to je takový detail.

Budoucnost programu

Podle autorů programu se ve verzi 4.0 chystá několik dalších vylepšení, jmenujme třeba přenášení souborů definovaných ve frontě podle časového rozvrhu nebo kde bude možné k ní přistupovat pomocí scriptu (VBscript či JSscript), který bude integrován v programu. Ukázku takového scriptu můžete nalézt zde. Ve verzi 4.0 dále půjde přenášet více souborů současně, soubory bude možné nalistovat do fronty atd.

Závěrečné shrnutí

Program IW FTPort Client mě celkem příjemně překvapil – od českého programu, který má ve skutečnosti mnoho věcí na úrovni (např. šifrování), jsem toho moc nečekal. U programu hlavně oceňuji dvě vlastnosti – že v základní verzi je zdarma a že umí automaticky smazat adresářovou strukturu na vzdáleném počítači, což je nedocenitelná vlastnost, kterou musí ocenit každý webmaster. Program se ovšem neobešel bez několika chybiček – například drobné nedostatky výše zmiňované fronty, či trochu nestandardní rozmístnění oken programu. Každopádně vám program doporučuji k vyzkoušení.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *