Jak podnikat na internetu – živnostenský list 1.

25. června 2002

Chcete podnikat na internetu a nevíte, jak začít? Máte dobrý nápad a chcete na něm vydělat? Začátek podnikání je spojený s celou řadou rozhodnutí, která je nutné učinit po pečlivém zvážení. V našem článku se budeme zabývat problematikou spojenou se skutečným podnikáním na internetu, čímž rozhodně nemáme na mysli firmu, která používá e-mail a „někde“ je možné najít její webové stránky.

Jak získat živnostenský list

Získání živnostenského listu je v České republice základním předpokladem pro vykonávání legálního podnikání. Podnikání můžeme podle příslušného zákona označit za soustavnou samostatně provozovanou činnost, kterou vykonává fyzická osoba na vlastní jméno, odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

Podmínky pro získání živnostenského listu

Pro účely podnikání na internetu, kterým rozumíme například provozování elektronického obchodu, stačí takzvané volné živnosti. Pro získání živnostenského listu pro tuto kategorii musíme splnit jen všeobecné podmínky provozování živnosti.

Jsou jimi dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost a potvrzení o tom, že nemáme vůči územnímu finančnímu úřadu závazky. Zatímco první dvě podmínky nevyžadují další komentář, u bezúhonnosti se na chvilku zastavíme. Abychom splnili tuto podmínku musíme předložit výpis z rejstříku trestů, o který můžeme požádat na matrice příslušného městského úřadu.

Bezúhonný je pak ten, kdo nebyl pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně s trestem odnětí svobody v délce minimálně dvanácti měsíců, nebo pro trestný čin, který nějak souvisí s předmětem podnikání.

Potvrzení o tom, že nemáme vůči územnímu finančnímu úřadu závazky, nám vyplní právě příslušný úřad.

Pokud máme shromážděny všechny potřebné údaje a vyplněnou žádost o vydání živnostenského listu, stačí jen zajít na živnostenský úřad. Za poplatek ve výši 1 000 korun nám zde vystaví živnostenský list. Nesmíme zapomenout na to, že poplatek se vybírá za každý obor, takže je potřeba volit opravdu jen ty, které budeme potřebovat. Živnostenský list by měl úřad vystavit do patnácti dnů.

Pokud máme živnostenský list vystaven, naše další kroky musí vést na místní finanční úřad, kde je potřeba provést daňovou registraci. Po získání daňové registrace již nic nebrání tomu, abychom začali s podnikáním.

Důležité otázky

Ještě před tím, než se rozhodneme absolvovat popsaný proces, bychom si měli odpovědět na základní otázku co od podnikání čekáme.

Většina začínajících podnikatelů vidí jen úspěšné firmy a zapomínají sledovat obor jako celek. V každém oboru je totiž kromě několika opravdu úspěšných podnikatelů také celá řada dalších, kteří již tak úspěšní nejsou a ještě více těch, kteří nejsou úspěšní vůbec. Není dobré zapomínat na to, že cesta podnikání je během na dlouhou trať a hodně záleží na způsobu realizace záměru.

Určitě je dobré vědět, že šance získat cizí zdroje pro podnikání není příliš velká. Pokud začínáte podnikat v době evidence na úřadě práce, tak máte šanci získat prostředky od něj. I když i tady budete muset velmi statečně hájit svůj projekt.

Základem úspěchu je tedy dobrý záměr, kvalitní marketing, vlastní znalosti a zejména odhodlání, protože „samo“ v podnikání nepřijde nic.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Atsor

    Úno 9, 2013 v 16:56

    Zajímavý článek, dovolte mi Vám doporučit i naše webové stránky http://mladypodnikatel.cz/

    Odpovědět
  2. tomáš

    Kvě 7, 2014 v 8:40

    Dobrý den, měl bych takový dotaz na internetu mám webovou stránka se sportovním oblečením mám ji i na Facebooku a mám tam denně vysokou návštěvnost, proto bych toho chtěl využít zařídit si e-shop a prodávat tam sportovní oblečení, které bych nakupoval v zahraničí.Ale jak už jsem se dočetl bez živnostenského listu e-shop provozovat nemůžu. No a chci se vás zeptat, zařídím si živnostenský list a začnu podnikat no a kolik mě bude všechno stát (ze začátku) a pak během podnikání. ( Jsem student) Díky moc za odpověď

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *