Jak se tváří Photoshop 7?

28. února 2002

Na trhu je nová verze bezesporu nejznámějšího grafického editoru. Jaký je? Co přináší? Pojďme se podívat.

Asi první, čeho si po spuštění nové verze všimnete, je graficky skvěle propracované uživatelské prostředí – zejména pak panel nástrojů. Nejenže se zvětšil a obsahuje více nástrojů, ale i jednotlivá tlačítka se podsvicují při přítomnost kurzoru nad sebou.

Ale zmínil jsem nové nástroje, a tak se u nich zastavím. Asi nejdůležitějším a nejvychytanějším z nich je Healing Brush Tool a Patch Tool. Tato dvojice dokáže odstranit z fotografie prach, škrábance či dokonce vrásky z obličeje, a to zcela sama. Nahrazuje tak časově i technicky náročné ručního retušování. Sama si nastaví parametry jako stíny, světlost a aplikuje vhodnou texturu. Jak inteligentní jsou tyto nástroje můžete posoudit na této ukázce:

Velkou proměnou prošel také vestavěný File Browser, ze kterého se stal plnohodnotný browser pro práci s grafickými soubory. Neumožňuje je vyhledávat jen podle jména jako doposud, ale i podle dalších vlastností a automaticky u každého zobrazuje náhled, jehož kvalitu a velikost lze nastavit v pěti stupních. Dále lze s těmito obrázky provádět jednoduché transformace jako otočení a lze využívat dávkového zpracování souborů. Novinkou je také možnost jednotlivé soubory třídit do skupin, podle kterých je lze následně filtrovat (např. skupina Rozpracované, Dokončené apod.).

Webové přírůstky

V sedmičkové verzi je též kladen důraz pro tvorbu webové grafiky. Z novinek stojí za zmínku inovovaný panel ukládání obrázku pro web, kde je podstatně ulehčena tvorba průhledných ploch pro transparentní GIF. Bezproblémové je také vytváření postupných přechodů do pozadí webové stránky. Opravdu užitečnou vlastností nové verze bude i inteligentní komprese obrázků pro web. Photoshop automaticky detekuje místa, kde má při kompresi postupovat daleko opatrněji, než jinde. Takovými místy jsou třeba text s anti-aliasingem či ostré hrany. Výsledkem jsou daleko lepší a čistší obrázky, aniž by se o to uživatel sám nějak přičinil.

Důraz na webovou grafiku je patrný i z další novinky, kterou je panel Rollovers. Nabízí přehledně uspořádané image mapy, rollover efekty, animace a výřezy (slices). Máte pak vše k dispozici pohromadě.

Tělo na tělo

Photoshop 7 umožňuje uživateli přizpůsobení pracovní plochy podle svých představ a používaných nástrojů. Rozestavení lze ukládat, a tak není problémem vytvořit různé podoby panelů nástrojů pro různou činnost a lehce se mezi nimi přepínat. Obdobně se dají nastavit jednotlivé nástroje. Jednoduše si pak můžete vytvořit vlastní nástroj pro ořezávání obrázku na velikost 100 x 75 pixelů a kdykoli ho vyvolat, jakoby již byl automaticky dodáván s Photoshopem.

Nová verze se chlubí i novým enginem pro malování štětcem. Byl revidován i jejich panel, kde lze nastavit snad všechny možné vlastnosti od velikosti až po tvar, stínování, suchost/vlhkost atp. Na umístěné ploše můžete nastavení testovat.

K nástroji Auto Levels přibyl nástroj Auto Color, který dokáže odstranit z fotografie chybný barevný nádech.

Nový plug-in Pattern Maker umí z jakékoli selekce vytvořit nekonečný vzorek vhodný třeba pro pozadí. Přitom je důležité, že výběr nejdříve zanalyzuje a pak odstraní známé opakování, které by vzniklo, pokud byste výběr umístili dlaždicovitě vedle sebe.

Při ukládání ve formátu PDF lze nastavit heslo, bez kterého již obrázek nelze znovu otevřít a upravovat. Nastavení též umožňuje stanovit vlastnosti pro zabezpečení – jako například zamezení tisku a další.

Kolik řečí umíš …

Sedmičkový Photoshop obsahuje zabudovanou vícejazyčnou kontrolu pravopisu.

Změny naleznete i u tisku, který nyní nabízí nástroj Picture Package pro tisk více obrázků na jedné straně a umožňuje uvést popisky, copyright a další informace.

Samozřejmostí je podpora nejen Windows XP, ale i Mac OS X.

Více informací se můžete dozvědět z těchto dokumentů: Adobe, Photoshop User.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *