Jak začít s WiFi

9. února 2004

Bezdrátové sítě nám vstupují do života čím dál tím více. V práci se připojujeme do podnikové sítě, na konferencích můžeme pohodlně posílat e-maily ze svých PDAček a doma vytváříme sítě, abychom mohli sdílet zdroje se svými kamarády. Abychom porozuměli principům bezdrátových sítí v nelicencovaných pásmech, je tu kniha WiFi Praktický průvodce.

Úvodní kapitola je věnována základním principům a komponentám sítí, které používají standard 802.11. Dozvíme se, jaké existují typy sítí, použité vysílací frekvence a co je to sedmivrstvý model OSI.

Ten, kdo je nedočkavý, může začít rovnou druhou kapitolou, která je věnována hardwaru, jenž je použit pro výstavbu sítě. Jedná se spíše o doporučení a popis jednotlivých možností, které bychom měli vzít v úvahu při vlastním rozhodování. Na závěr kapitoly je praktická ukázka konfigurace AP Linksys, při které získá čtenář představu, co vše je možné a potřebné nastavit u hardwarového AP.

Na začátku třetí kapitoly jsme seznámeni se základním rozdělením a parametry antén. Dozvíme se, jaký teoretický zisk vysílací soustavy použít pro vzdálenost, kterou chceme překlenout signálem. Následuje jednoduchý návod, jak postavit anténu z plechovky od párků. Na tomto místě mi chybí zmínky o dalších používaných anténách, jako je sektorová BiQuad, štěrbinová či všesměrová osmiprvková omni. V závěru kapitoly je uveden přehled používaných kabelů a konektorů a jejich vlastnosti.

Další část knihy je věnovaná praktické výstavbě, používaní a podpoře bezdrátový sítí v různých operačních systémech. Není zde opomenuto upozornění na vyzařovací limity stanovené ČTU a způsob výpočtu vyzařování anténní soustavy.

Kladně hodnotím, že nemalá část knihy je věnována problematice bezpečnosti při provozu bezdrátových sítí. Dozvíme se, co znamenají pojmy Session Hijacking nebo DoS a jak se proti takovýmto technikám bránit. Tento problém je v dnešní době velmi aktuální a v žádné podobné publikaci by tato kapitola neměla chybět.

V závěru knihy je stručně popsána perspektiva a budoucnost bezdrátových sítí a na konci nechybí ani minislovníček použitých pojmů, který jistě ocení hlavně začátečníci, kteří s WiFi začínají.

Kniha dostála svému jménu a prakticky provádí jednotlivými tématy, které je potřeba zvládnout při zavádění WiFi. Srozumitelnosti výkladu pomáhají přehledné obrázky, které pomáhají pochopit nastiňovanou problematiku i začátečníkům. Kniha podá čtenáři ucelený pohled na WiFi, jako další zdroje mohu doporučit stránky www.czfree.net, kde je k nalezení spousta dalších užitečných informací.

Informace o knize

Název: Bezdrátové sítě WiFi
Autor: Patrick Zandl
Vydal: Computer Press
Cena: 249 Kč (224,10 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek utb.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *