Joe McNally: Fotografie rozhodující momenty

7. května 2009

Jaké to asi je být světově uznávaným fotografem, fotit v exkluzivních lokalitách a dělat portréty proslulých osobností pro nejznámější světové časopisy? Opravdu to chcete vědět? Pak se ponořte do knihy, kterou jeden takový světově úspěšný fotograf (Joe McNally) napsal – a musím uznat, že kromě focení umí dobře i psát, takže to bude poutavé čtení.

Kniha pojednává nejen o tom, jakých úspěchů dosáhl, jaké osobnosti fotil a kde všude byl, ale poznáte i druhou stranu těchto úspěchů – co vše musel obětovat, jak těžké byly začátky a o co ho profese ochudila v jeho osobním životě. Nicméně toto je jen jedna část knihy, tu druhou tvoří nádherné fotky a povídání o jejich vzniku.

Joe McNally: Fotografie rozhodující momenty

Koncepce knihy je jednoduchá – na každé dvoustraně je jedna velká fotografie (a to velmi povedená, neboť se většinou jedná o fotky z obálek časopisů, jakými jsou National Geographic, Time, Sports Illustrated, Life a další) a vedle ní je komentující text. Autor v něm popisuje pozadí vzniku jednotlivých fotografií – pro koho danou fotku fotil, jaké nápady chtěl zrovna realizovat, jaké podmínky měl k focení a jak to nakonec všechno dopadlo. Kromě toho vám ještě poradí, jak obdobný snímek nafotit – prozradí, jakými světly byla scéna nasvícena (často uvádí i konkrétní značky použité osvětlovací techniky) a kde byla umístěna. Ale upřímně řečeno, pokud ho budete chtít napodobit, budete muset sáhnout hodně hluboko do kapsy a nakoupit obdobné vybavení, jako měl k dispozici on (doporučuji se podívat na strany 182 a 184 kde je jeho výbava vyfocená, odhaduji ji na několik set tisíc dolarů).

Joe McNally: Fotografie rozhodující momenty

Kromě uvedeného většina textů obsahuje také nějaké moudro, ke kterému byste se jakožto fotograf propracovali až po mnoha letech praxe. Některá moudra jsou jednoduchá, nad jinými je třeba se zamyslet a některá jsou určená přímo lidem z branže. Dovolil jsem si jich pár zde ocitovat:

„Foťte hned. Foťte hned, nikdy si neříkejte, že tu fotku nafotíte později“

„Jediným způsobem, jak přežít jako fotograf, je fotit to, co máte rádi“

„Pokud má něco vypadat zajímavě, neměli byste to nasvítit celé“

„To, že máte s sebou spoustu vybavení, neznamená, že je musíte použít“

„Kariéra fotografa hodně záleží i na tom, jak dokáže nebrat NE jako odpověď“

Joe McNally: Fotografie rozhodující momenty

Co říci závěrem? Myslím, že kniha běžnému fotografovi nějak extrémně nepomůže k vytváření lepších fotek, rozhodně od ní nečekejte konkrétní postupy – od toho tu jsou jiné publikace, například od Scotta Kelbyho. Ale donutí vás nad publikovanými snímky přemýšlet a vlastně nejen nad těmito. Začnete častěji pozorovat, odkud jde na scénu světlo, jak jej využít, odrazit a lépe nasvítit model. Pokud si navíc ještě zapamatujete některé uvedené rady, určitě vám v budoucnu přijdou k duhu.

Detaily o knize

  • Autor: Joe McNally
  • Překlad: Mgr. Tomáš Paleček
  • Rozměry: 230×230
  • Datum vydání: 2008
  • Počet stran: 262
  • Typ vazby: brožovaná
  • Přílohy:
  • Barva: celobarevná
  • ISBN: 978-80-7413-005-2
  • Katalogový kód: ZR808
  • Běžná cena: 370 Kč

Knihu je možné zakoupit ve vydavatelství Zonerpress.cz za 333 Kč.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *