Kurz HTML – úvodní seznámení s HTML

20. října 1999

Dnešním dnem začínáme rozsáhlý cyklus článků o HTML, ve kterém probereme základní strukturu dokumentu přes tvorbu tabulek, rámců až po kaskádovací styly. V tomto prvním díle začínáme s  vysvětlením, co to vlastně HTML je, základní pravidla tvorby HTML, v jakých programech jej vytvářet apod.

Co je to HTML?

HTML je jazyk, který internetovému prohlížeči říká, jak má webovu stránku zobrazit na monitoru uživatele. Má přesně definovanou syntaxi (co se má jak psát), tato syntaxe ovšem není ve většině případů zcela dodržována, což ovšem nevadí, protože webová stránka se zobrazí i v takovém případě, byť někdy ne příliš korektně. Zde vidíte rozdíl oproti programovacím jazykům, kde musí být program napsán naprosto korektně, protože jinak nebude fungovat.

HTML stránka je vlastně textový soubor, který je přímo v původnímu tvaru zobrazována na webu – nemusí být tedy kompilován do binární podoby. Co se týče češtiny, lze ji bez obav používat, HTML dokumenty totiž používají celou osmibitovou sadu ASCII. K zobrazení českých znaků na jiných platformách, než je Windows poznamenám, že stránky by měly obsahovat odskok na skript, který stránky on-line převede do jiného kódování (třeba kódovaní Latin2). Podle průzkumů ovšem převážná většina (kolem 95 procent) uživatelů Internetu používá platformu Windows.

Speciální programy pro HTML?

Pro tvorbu HTML nepotřebujeme žádný speciální program (i když je to doporučeno), v nouzi postačí i poznámkový blok, který je standardně nainstalován ve Windows. Když tedy v poznámkovém bloku napíšete do prázdného souboru příkaz <b>Text, který se zobrazí</b> a uložíte jako soubor s příponou .htm nebo .html, a tuto stránku si poté prohlídněte v prohlížeči, text mezi tagy <B></B> bude zobrazen tučně. Speciální programy vám dokáží při tvorbě HTML ulehčit mnoho věcí, umí například zkontrolovat platnost odkazů, vkládat příkazy pomocí menu (nemusíte je ručně psát), ověřit správnost syntaxe jazyka HTML či dokonce vaši stránku „vytvořit“ za vás pomocí různých kouzelníků a pomůcek atd.

Příkazy HTML

Příkazy jazyka HTML (říká se jim tagy) – které říkají prohlížeči, jak má zobrazit webovou stránku – se píší do špičatých závorek. Lze tedy říci, že všechno, co je mezi špičatými závorkami, jsou příkazy HTML a co mezi nimi není, je text (obsah) stránky. Příklad: <B>Text, který se zobrazí</B> – tag <b> říká prohlížeči, že text, který bude následovat, má být vysázen tučně. Příkaz </b> prohlížeči říká, že zde končí text vysázený tučně.

Párové a nepárové tagy

Jak už jste z výše uvedeného příkladu zjistili, existují dva druhy tagů – párové a nepárové. Liší se tím, že párové tagy musí být ukončeny stejným tagem, jenom je k němu přidáno lomítko. Nepárové tagy žádné ukončování nepotřebují – slouží ke vložení nějakého prvku do stránky, třeba obrázku do stránky. Příklad: <IMG SRC="NAZEV_OBRAZKU.JPG"> – tento tag vloží do stránky obrázek definovaný v parametru SRC. Všimněte si, že samotná hodnota (NAZEV_OBRAZKU.JPG) parametru (SRC) je uzavřena mezi uvozovkami. Tedy všechno, co je uzavřeno ve špičatých závorkách a není to klíčové slovo HTML, by mělo být uzavřeno v uvozovkách.

Vnořování tagů

Jednotlivé párové tagy lze samozřejmě vnořovat podle libosti. Ovšem v takovém případě by ukončovací tagy měly následovat v přesně opačném pořadí, než tagy uvozovací. Pokud tak nečiníte, obvykle se nic neděje, ale může se stát, že v Netscape Navigatoru, který vyžaduje skutečně bezchybný HTML kód, nastanou drobné problémy. Příklad:

<FONT SIZE=“2″><b>Nějaký text</b></FONT> – doporučené ukončování vnořených tagů
<FONT SIZE=“2″><b>Nějaký text</FONT></b> – nedoporučené ukončení vnořených tagů

Odkazy (hyperlinky)

Odkazy jsou nezbytnou součástí webové stránky. Jak už sám název napovídá, jedná se o odkazování na jinou část dokumentu či na úplně jiný dokument. Odkazovat se může na část textu v aktuálním dokumentu, na jinou stránku na tomto serveru, nebo na stránku, která je umístněna úplně jiném serveru. Příklad <a HREF="HTTP://WWW.INTERVAL.CZ">Server o webu a e-komerci</a> vytvoří následující odkaz Server o webu a e-komerci, který vás po kliknutí přenese na server Interval.cz.

Shrnutí

Jak je vidět, HTML není nic složitého – je to vlastně textový dokument, který obsahuje klíčová slova HTML (tagy), která jsou uzavřena ve špičatých závorkách a která říkají prohlížeči, jak má stránku zobrazit. Tagy jsou párové a nepárové, párové se musí ukončit špičatou závorkou s lomítkem, jinak stále platí, nepárové tagy obvykle slouží ke vložení nějakého prvku (obrázku) do stránky. Tagy lze libovolně vnořovat, ovšem jejich ukončovací tagy musí následovat v přesně opačném pořadí. Odkazy jsou nezbytnou součástí webových stránek, slouží ke spojování webových dokumentů – odkazovat se lze na libovolný dokument na Internetu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. nick

    Říj 20, 2009 v 20:20

    fakt super opravdu

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *