Myslíme v MySQL 4

8. prosince 2003

Systém řízení databází MySQL je asi nejpopulárnějším svého druhu na světě. Mnozí mu vyčítají, že není skutečnou relační databází, potažmo databází vůbec. Nová verze MySQL 4 vbrzku většinu těchto hlasů umlčí, neboť zachovává všechny dobré vlastnosti předchozích verzí a rozšiřuje je o všechny vlastnosti, které dosud chyběly. A k jejich snazšímu zvládnutí zde máte tuto knihu.

Myslíme v MySQL 4, kteroužto náš obšťastnila GRADA, organicky doplňuje jiné dvě knihy o MySQL na našem trhu – Naučte se MySQL za 21 dní a MySQL profesionálně. Pokud máte předchozí dvě a přecházíte na vyšší verzi MySQL, oplatí se vám tuto knihu koupit, pokud předchozí knihy nemáte, doporučuji vám tuto knihu kupovat jedině tehdy, pokud s MySQL teprve začínáte nebo jste naopak nezlomnými nadšenci a chcete svůj oblíbený systém co nejlépe poznat. Povinností by ovšem měla být pro správce a webhostery, kteří s MySQL počítají ve svých dlouhodobých plánech.

Kniha je rozdělena do čtyř částí, tří obsahových a jedné dodatkové. První část je určena především pro začátečníky a shrnuje základy práce nejen s MySQL, ale s relačními databázemi a SQL obecně. Naučíte se zde vše, co je zapotřebí vědět předtím, než vytvoříte svou první databázovou tabulku, abyste si mohli správně vybrat z velkého množství možností, které MySQL nabízí a z nichž se v současnosti prakticky využívá pouhý zlomek, což škodí jak pověsti MySQL, tak kvalitě výsledných aplikací.

Naprosto zásadní částí, jejíž studium bych „naordinoval“ většině programátorů bez ohledu na míru zkušenosti a použitý SŘDB, je sekce o návrhu databáze. Na směšných šedesáti stranách se vám zde dostane rychlokurzu o tom, co vlastně relační databáze jsou a čím jsou technicky charakterizovány, jak se má správně postupovat při návrhu databáze pro určitou konkrétní situaci a jak se provádí normalizace databázových tabulek. Přestože všichni neustále opakují, jak důležité je tuto problematiku znát a chápat, většina programátorů ji dosud statečně ignoruje. To se týká především autorů web-based aplikací, jejichž hříchy jsou v této oblasti notoricky známé.

Následující sekce je určena především pro správce systémů MySQL, což samozřejmě neznamená, že by si ji nemohli pročíst také amatéři a domácí uživatelé. Autor se zde poměrně podrobně věnuje instalaci MySQL na různé operační systémy, konfiguraci a výkonnostní optimalizaci systémů. Popsána je zde i základní správa, bohužel pouze ve zkratce. Naopak jedna celá kapitola se věnuje provozu MySQL na systémech s více disky (RAID), což se nevidí tak často. Povinnými kapitolami by opět mělo být zálohování a replikování databází, o jejich zabezpečení ani nemluvě.

Čtvrtá část knihy je tou, která bude zajímat pravověrné milovníky MySQL, pojednává totiž v sedmi kapitolách o propojení MySQL s různými programovacími jazyky – najde se zde PHP, Perl, Python, Java, C i prostředí .NET. (Mimochodem, je zde i krátké pojednání o exportu dat z MS Access do MySQL, což bývá častý problém na odborných fórech, a to nejen pro začátečníky.) Poněkud mně ovšem zklamalo, že ani v předchozích, ani v této sekci se nikde nenajde jediná zmínka o MySQL coby vkládané knihovně, která umožňuje integraci funkcí relační databáze do vlastní aplikace.

Musím uznat, že Myslíme v MySQL 4 je opravdu kvalitní knihou, jejíž překlad se oplatil. Snad je to dáno tím, že knih o MySQL je zatím málo, takže se nám do rukou dostávají samá špičková díla. Komu by to ale vadilo?

Informace o knize

Název: Myslíme v MySQL 4
Autor: Ian Gilfillan
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 690 Kč (655,50 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek volejbalfm.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *