Newebový obsah ve webových prohlížečích

24. dubna 2012

Jak se prohlížeče vypořádají se zpracováním a zobrazováním multimediálního obsahu, kancelářských souborů či moderních her? Zmapovali jsme situaci.

Kdysi dávno uměly webové prohlížeče zobrazovat pouze text. Později se přidala podpora obrázků na webových stránkách, kterou dnes bereme jako samozřejmost. S jakým dalším obsahem se vypořádají webové prohlížeče a kde jim podávají pomocnou roku moderní webové aplikace? Pojďme si zmapovat aktuální situaci.

Video i audio moderní prohlížeče zvládají

Přehrávání videa nebo audia ve webových prohlížečích není zdaleka novinkou, ale v minulosti se to řešilo různými obskurními cestičkami, mezi které tvrdé jádro vyznavačů čistě webových technologií jistě započítá i technologie Flash nebo Silverlight. S příchodem HTML 5 se ale situace mění a to podstatně k lepšímu.

HTML 5 přináší dvojici klíčových značek video a audio pro přehrávání multimediálního obsahu přímo v prohlížeči. Není nutný žádný plug-in nebo stahování multimediálního souboru na pevný disk a jeho lokální otevření ve vhodném přehrávači. Video a audio lze nyní přehrávat bez jakýchkoliv doplňků přímo ve webovém prohlížeči.

Pokud dnes autor potřebuje do webové stránky vložit video, tak nemusí používat obskurní způsoby funkční jen ve vybraných prohlížečích (dříve typicky v Internet Exploreru) nebo si pomáhat softwarem s nemalou pořizovací cenou. Může použít HTML 5 a uživatelům moderních prohlížečů s podporou HTML 5 se video přehraje přímo v okně prohlížeče na webové stránce přesně tam, kam jej autor stránky vložil.

Problém je, že různé prohlížeče z technických i politických důvodů podporují různé formáty videa a audia. Výsledkem je, že jedna a ta samá nahrávka se v jednom prohlížeči přehraje bez problémů, v jiném vůbec. Přitom se oba hlásí k podpoře multimédií z HTML 5. Doufejme, že je to jen dočasná situace do nalezení všeobecného konsenzu. Tématu jsme se na Intervalu podrobněji věnovali v článku Flash na webu stále neřekl své poslední slovo

Prohlížeče se učí zobrazovat PDF dokumenty

Zlým snem webového surfaře v minulosti bylo, pokud narazil na PDF dokument. Proto svého času byla poměrně populární rozšíření, která prohlížeče učila nějakým způsobem designově odlišovat odkazy vedoucí na PDF dokument a od tvůrců webů se upozornění, že odkaz vede na PDF dokument, považovalo za slušnost.

Proč? V čem byl problém? Problém byl v tom, že PDF dokument se nenabídl ke stažení jako jiný soubor, který neumí prohlížeč vykreslit. Plug-in prohlížeče Adobe Reader se pokoušel PDF dokument otevřít přímo v okně prohlížeče. Nápad to nebyl špatný, ale realizace byla prachbídná. Plug-in PDF prohlížeče často způsoboval pád či zamrznutí prohlížeče.

Plug-in programu Adobe Reader byl navíc opakovaně kritizován kvůli bezpečnosti. Uživateli i plně záplatovaného prohlížeče kolikrát stačilo podstrčit speciálně upravený PDF dokument a počítač mohl být vinou bezpečnostní chyby v programu Adobe Reader a potažmo jeho plug-inu úspěšně infikován systém záškodnickým programem. Tvůrci webových prohlížečů tedy zobrazování PDF dokumentů v browseru přebírají na svá bedra.

První se PDF dokumenty naučil zobrazovat Google Chrome. Ten si v základní výbavě nese technologii od společnosti Foxit Software pro zobrazování PDF dokumentů. Foxit Software je pro Adobe významným konkurentem. Mezi uživateli se jeho prohlížeč PDF dokumentů těší pověsti bezpečnějšího a rychlejšího řešení.

Myšlenka oproštění od závislosti na plug-inu Adobe Readeru pro zobrazení PDF dokumentů se zalíbila i Mozille. Ta si ale zvolila čistě webové řešení jak ostatně bývá jejím dobrým zvykem. Dlouho pracovala na rozšíření pro zobrazování PDF dokumentů přímo v prohlížeči jen díky technologiím HTML 5 a JavaScript.

Rozšíření s marketingově nepříliš zdařilým názvem PDF.JS je již nějakou dobu k dispozici, ovšem Mozilla chce jít dál a rozšíření integrovat do základní výbavy prohlížeče. Aktuálně si s prohlížením PDF dokumentů bez plug-inů třetích stran poradí vývojové noční buildy chystaného Firefoxu 14. Objevují se ale ještě problémy, kvůli kterým se prohlížení PDF dokumentů uživatelé dočkají nejspíše v až další verzi.

Webové aplikace se postarají o zbytek

Do zobrazování dokumentů jiného formátu než je PDF se tvůrci webových prohlížečů napříč trhem neženou. V době uzavřených binárních formátů to bylo celkem logické. Nyní tu však máme otevřené formáty pro dokumenty, tabulky či prezentace, díky nimž by vykreslování tohoto kancelářského obsahu nemuselo být prohlížečům zapovězené. V této disciplíně ale zatím ponechávají prostor webovým aplikacím.

K nejvýraznějším webovým aplikacím kancelářské povahy současnosti patří Google Docs a Office Web Apps. O něco starší Google Docs má již celkem dobře vytvořený ekosystém. Uživatelé služby Gmail mohou příchozí dokumenty, tabulky a prezentace od uživatelů Microsoft Office, OpenOffice.org či LibreOffice otevřít jediným kliknutím v Google Docs přímo v okně webového prohlížeče. Nemusí si je stahovat a nepotřebují žádný editor či prohlížeč.

Inspiraci zde našel i Microsoft. Také uživatelé jeho e-mailové služby Windows Live Hotmail mohou přímo z webového rozhraní své poštovní služby otevřít příchozí dokument, tabulku či prezentaci v příslušné aplikaci z webové sady Office Web Apps zahrnující odlehčené webové verze notoricky známých aplikací Word, Excel a PowerPoint. Vše opět velmi jednoduše přímo v prohlížeči, bez plug-inů či stahování na pevný disk.

Webové prohlížeče mohou práci s dokumenty, tabulkami či prezentacemi přenechat webově orientovaným kancelářským sadám. Ostatně jsou tu od zobrazování webového obsahu a ne kancelářských souborů, které s webem nemají prakticky nic společného (totéž by se ale dalo říci od PDF). Lze si však představit přemostění mezi webovým prohlížečem a webovými aplikacemi.

Příkladem může být rozšíření Google Docs Viewer pro Mozilla Firefox. Po jeho instalaci lze z webové stránky odkazovaný kancelářský obsah (dokumenty, tabulky, prezentace) jednoduše otevřít prostřednictvím Google Docs. Je to záležitost jednoho, maximálně dvou kliknutí. Podobnou funkci přináší rozšíření Ultimate Google Docs Viewer i do prohlížeče Google Chrome.

Čas her teprve přijde, první vlaštovky už tu jsou

Výzvou pro prohlížeče do budoucna bude, jak si budou počínat jako herní platforma nezávislá na technologiích jako je Flash či Silverlight. Slibným začátkem je třeba webová verze populárních Angry Birds pro Google Chrome (která je však kompatibilní i s dalšími prohlížeči). Časem ale mají hry založené na webových technologiích přesáhnout dimenze více či méně jednoduchých hříček.

HTML 5, JavaScript v zádech s výkonnými enginy, 3D grafická technologie WebGL, hardwarová akcelerace ždímající maximum z moderních grafik. To vše, pokud vyjdou představy zastánců otevřeného webu, povede ke špičkovým multiplatformním hrám nové generace vyžadujících pouhopouhý prohlížeč. Že je to myšleno smrtelně vážně potvrzuje i fakt, že Google a Mozilla do svých prohlížečů již přidávají podporu gamepadů opět nezávislou na plug-inech.

Jak to tedy je aneb slova závěrem

Dnešní webové prohlížeče se naučily standardizovaně přehrát video nebo audio. Paseku zatím dělají rozdíly v podpoře multimediálních formátů. Připomeňme si ale, že jednotnou řeč tvůrci prohlížečů dlouho hledali i u obrázků. Grafický formát SVG roky podporovaný celou řadou prohlížečů se Internet Explorer naučil podporovat teprve nedávno. Doufejme, že na konsenzus ve věci multimediálních formátů nebudeme čekat tak dlouho.

Tvůrci prohlížečů Google Chrome a Mozilla Firefox už se nemohli dívat na problémy, které jejich uživatelé měli s prohlížením PDF dokumentů a tak si vyhrnuli rukávy. Google vsadil na technologii respektované společnosti, Mozilla vyvinula a nyní implementuje vlastní řešení. Následovat ji zřejmě bude prohlížeč z balíku SeaMonkey, který přebírá z open source Firefoxu většinu zajímavých funkcí.

Obsah kancelářského charakteru (dokumenty, tabulky, prezentace) se sice také potuluje internetem a lze na něj narazit při surfování po webu, ale i přes otevřené formáty se od něj zatím tvůrci webových prohlížečů drží dál. Poradí si s ním však webové aplikace opírající se právě o možnosti a výkon moderních prohlížečů. Spontánně vznikají rozšíření, která propojí webový prohlížeč s webovými kancelářskými sadami (zejména tedy s Google Docs), takže uživatelé mají výrazně usnadněnou práci.

Uvidíme, kdy se prohlížeče prosté jakýchkoliv plug-inů (jako Microsoft narýsoval Internet Explorer 10 v prostředí Metro ve Windows 8) začnou posilovat svoji pozici jako herní platforma. Potřebné technologie už jsou ve vývoji a lze s nimi již experimentovat. Ještě to ale bude chtít hodně práce, než váš webový prohlížeč strčí do kapsy PlayStation nebo Xbox, případně až si v prohlížeči budeme moci pod Linuxem zahrát stejné hry jako ve Windows.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *