Novinky v prohlížečích: Firefox, Chrome, Opera…

14. září 2010

V uplynulém týdnu vyšly nové verze hlavních internetových prohlížečů – Firefox, Chrome, Opera i Safari. Jak to vypadá se 64bitovým Firefoxem?

Mozilla

Firefox 4.0 beta 5

Pátá betaverze Firefoxu 4.0 spatřila světlo světa v úterý. Do betatestování bylo uvolněno vývojové sestavení ze 31. srpna a k dispozici je celkem ve 39 jazykových mutacích včetně české.

Jednou z očekávaných novinek je tlačítko, nahrazující horizontální menu, které po vzoru Opery sdružuje všechny dostupné funkce prohlížeče. Smyslem tohoto vývojového kroku je zvětšení prostoru pro zobrazování stránek. Ve výchozím nastavení je na platformě Windows 7 také konečně aktivní hardwarová akcelerace, která by měla přinést vyšší rychlost některých operací, jež jsou zpracovávány procesorem grafické karty. V předchozích sestaveních byla tato funkce přítomná, nicméně byla vypnutá a bylo nutné ji aktivovat. Akcelerace přes Direct2D bude pochopitelně fungovat jen na podporovaném hardwaru, tedy na grafických kartách s podporou DirectX 10. Mozilla dále pracuje na hardwarové akceleraci i pro ostatní operační systémy přes rozhraní Direct3D a OpenGL, jež by mohly být dostupné ve finální verzi.

Další novinky jmenujme alespoň v bodech:

  • Podpora nového experimentálního rozhraní Audio Data, umožňujícího vizuální zobrazení zvukových dat například formou animované grafiky (obdobu najdete např. při přehrávání hudby ve Windows Media Playeru – viz video) či obecně pracovat se zvukem přímo v prohlížeči.
  • Jiný vzhled hlavního tlačítka pod Windows Vista a Windows 7.
  • Podpora bezpečného protokolu HSTS (HTTP Strict Transport Security), který umožní webům vyžadovat vždy připojení pouze přes SSL, což by mělo zabránit útokům typu „man in the middle.“

Předpokládá se, že finální verze Firefoxu 4.0 by mohla vyjít již v říjnu tohoto roku. Kromě moderního uživatelského rozhraní přinese například synchronizaci skrze Firefox Sync, nový způsob organizace a správy panelů Firefox Panorama, jednodušší správu zásuvných modulů, podporu videa ve formátu WebM, standardů HTML5 a některých rozšíření dle CSS3.

Zdroj: Mozilla Blog.

Firefox 3.6.9 a 3.5.12

Ve středu byla uvolněna opravná minoritní verze prohlížeče Firefox, která opravila celkem 69 chyb, z toho čtrnáct bezpečnostních děr, z nichž bylo deset krirických (informovali jsme ve zprávičce). Kromě bezpečnostních oprav přinesla také ochranu před tzv. „clickjackingem“ implementací podpory HTTP hlavičky X-frame OPTIONS. Ta umožňuje provozovateli webu definovat, zda se obsah stránky smí či nesmí zobrazit uvnitř rámce (FRAME, IFRAME), což je potenciálně nebezpečné.

Pro uživatele, kteří z jakéhokoli důvodu setrvávají na starší verzi, byla vydána oprava s číslem 3.5.12, řešící převážně ty samé chyby. Již tradičně je jim doporučen přechod na aktuální verzi.

Zdroj: Mozilla Developer Center a Mozilla Links.

64-bitový Firefox bude později

Ačkoli se 64-bitové operační systémy pomalu ale jistě stávají standardem, ředitel Firefoxu Mike Beltzner oznámi, že finální verze Firefoxu 4.0 pro Windows nebude hned zpočátku dostupná v 64-bitové verzi. Podle jeho slov se uživatelé dočkají teprve v některé z dalších aktualizací. Na čem tedy čtvrtá generace Firefoxu poběží?

  • V únoru tohoto roku proběhla diskuze, z níž vzešlo rozhodnutí, že minimální podporovanou verzí Mac OS X bude 10.5 (Leopard).
  • Počátkem léta bylo rozhodnuto, že podpora pro 64-bitová Windows bude implementována až v pozdějších vydáních Firefoxu 4.
  • V červenci Mozilla rozhodla, že nejstaršími podporovanými Windows budou Windows 2000.
  • Nedávno došlo k ukončení další platformy – zaplakat mohou tentokrát uživatelé Macintoshů s architekturou PowerPC.
  • Uvažuje se také o vypuštění podpory pro architekturu i386 nepodporující instrukce SSE2 (tj. starší Athlony, některé chipsety VIA), nicméně v tomto směru ještě finální rozhodnutí nepadlo.

Zdroj: Mozilla Wiki.

Google

Aktualizace stabilní verze Chrome 6

Necelý týden po vydání stabilní šesté generace Chrome se uživatelé dočkali první aktualizace s číslem 6.0.472.55. Ta opravuje následující chyby:

  • Problémy při použití automatického dokončování.
  • Nechtěné smazání nastaveného výchozího vyhledávače.
  • Nefunkční opětovné načtení stránky.
  • Potíže při importu dat z jiných prohlížečů v případě, kdy je Chrome nastaveno jako výchozí (projevovalo se pouze pod Windows).
  • Nemožnost nastavení Chrome jako výchozího prohlížeče (taktéž chyba specifická pro Windows).

Aktualizace na poslední verzi by měla proběhnout automaticky; můžete také využít odkazů uvedených níže.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 7.0.517.0 dev

Aktualizace se dočkala také vývojová verze Chrome pro platformy Windows a Linux. Ta řeší například tři různé problémy při otevírání stránky na lokálním počítači (http://localhost), nebo nastavení prohlížeče jako výchozího v prostředí KDE 4. Nevyřešená zatím zůstává chyba s nemožností použít hodnotící tlačítka „Líbí se/Nelíbí se“ na videoportálu Youtube.com.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Apple

Safari 5.0.2

Uživatelé „jablečného“ prohlížeče mají k dispozici novou verzi s číslem 5.0.2. Ta vylepšuje kompatibilitu a zvyšuje bezpečnost zacelením tří vysoce závažných zranitelností pod Windows a dvou pod Mac OS, jež mohou umožnit vzdálené spuštění škodlivého kódu. Dále řeší následující chyby:

  • Opravuje problém s odesíláním webových formulářů.
  • Řeší nekorektní zobrazování při vyhledávání obrázků na Google v případě nainstalovaného Flashe verze 10.1.
  • Nově navazuje šifrované bezpečné připojení ke galerii doplňků.
  • Stáhnout Safari 5.0.2 (Windows).
  • Stáhnout Safari 5.0.2.

Zdroj: Podpora Apple.

Opera

Opera 10.62

Plejádu opravných verzí minulého týdne uzavírá Opera 10.62, která vyřešila problémy s manažerem stahování, zobrazováním náhledů v integrované RSS čtečce a správou vyrovnávací paměti (informovali jsme ve zprávičce). Kromě uvedených byla opravena také jedna nalezená bezpečnostní chyba, ohrožující operační systémy Windows.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera 10.70 build 9044

Paralelně s aktualizacemi stávající verze se pracuje i na příštím zásadnějším updatu s číslem 10.70. Zatím poslední vývojové sestavení 9044 představilo především nové uživatelské rozhraní integrovaného poštovního klienta. Připravují se také úpravy zaměřené na práci s filtry, štítky, vyhledávání a další novinky.

Patrně nejzásadnějším přínosem zatím poslední testovací verze je aktualizované jádro prohlížeče Presto 2.6.34. Kromě oprav několika nalezených chyb přináší například novou stránku about:plugins. Přesto ale na seznamu úkolů vývojářům zbývá ještě poměrně dost položek, které bude nutné do finální verze vyřešit.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *