Novinky v prohlížečích: IE9 chrání před sledováním

13. prosince 2010

IE9 ochrání uživatele přes sledováním; Nový Firefox 3.6.13; Vývojová verze Chrome 9; Opera 11 – čtyři sestavení během týdne; Update Maxthon 3.

Microsoft

Internet Explorer 9 sníží možnost sledování uživatelů

Podle úterního oznámení by se v RC verzi Internet Exploreru 9 měla objevit nová funkce „Tracking Protection,“ jejímž smyslem je zvýšení ochrany soukromí uživatelů. Podle informací IEBlogu by tato funkce měla být volitelná a měla by zamezit tzv. „trasování“ – tedy sledování uživatelů napříč weby. Uživatel si přitom bude moci nastavit, které služby ho mohou tímto způsobem sledovat a které nikoli.

Více než desítky řádků textu napoví následující video.

Z videa vyplývá, že v režimu ochrany proti sledování budou uživateli barevně signalizovány jednotlivé prvky stránky, skrze které může být sledován. Přes menu pak půjde zjistit nejen původ jednotlivých prvků, ale také je zablokovat.

Zdroj: IEBlog.

Mozilla

Firefox 3.6.13

Mozilla v noci na pátek uvolnila aktualizaci své vlajkové lodi – Firefoxu 3.6.13. Vydány byly nové verze pro Windows, Mac OS i Linux. Tentokrát nepřibyly žádné nové funkce – verze 3.6.13 řešila pouze dosud nalezené bezpečnostní díry. I tak ale doporučujeme neotálet a co nejrychleji aktualizovat – z celkem jedenácti bezpečnostních chyb bylo hned devět hodnoceno nejvyšším stupněm závažnosti, tedy jako „kritická.“ Kromě toho se opravy dočkalo také 68 příčin pádů aplikace.

Zdroj: Mozilla Developer Center.

Velikonoční vajíčko ve Firefoxu

Velikonoce jsou sice ještě daleko, server FavBrowser ale přišel s notně vousatým velikonočním vajíčkem, které se skrývá ve Firefoxu již od verze 3.0. K jeho objevení stačí málo: napište do adresního řádku about:robots a stiskněte Enter.

Zdroj: FavBrowser.

Google

Chrome 9.0.597.16 dev

Po vydání osmé generace Chrome z předminulého týdne pokračuje Google ve vývoji následovníka. V pondělí tak vydal vývojářské sestavení s číslem 9.0.597.16. Opravil například chybu při posouvání stránkou v GMailu, která se projevovala na Macintoshích, kromě toho také zapracoval na dalším zvyšování stability a drobné změny byly provedeny v uživatelském rozhraní. V seznamu úkolů ale zůstává nesprávné načítání některých webů při první návštěvě – dočasným řešením je tak jejich opakované načtení.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10 přijde s rychlejším JavaScriptem

V úterý byl představen Crankshaft – nová kompilační infrastruktura pro javascriptové jádro V8, jež je součástí prohlížeče Chrome. Díky optimalizaci by Crankshaft měl poskytnout výrazný (Google mluví dokonce o „dramatickém“) nárůst výkonu v javascriptových operacích. Své tvrzení podporuje grafy s výsledky testů, podle kterých je v některých případech zrychlení až dvojnásobné. V reále je ale očekáváno zrychlení spouštění webových aplikací zhruba o 12%.

Výsledky testů s a bez Crankshaftu

V následujícím grafu pak můžete sledovat, jak se zlepšoval výkon Chrome v jednotlivých verzích. Zde už je přínos Crankshaftu zcela evidentní – jde o největší skok od vydání první verze v roce 2008.

Jak se zlepšoval výkon Chrome v jednotlivých verzích

Chrome s vylepšeným JavaScriptem si můžete vyzkoušet v tzv. „Canary Buildu.“

Zdroj: The Chromium Blog.

Opera Software

Opera 11.00 build 1128, 1133, 1136 a 1140

Opera Software se v uplynulém týdnu vrátila k rychlému uvolňování testovacích verzí připravované jedenácté generace svého prohlížeče.

V pondělí to bylo sestavení 1128, kde největší pokrok zaznamenaly formuláře dle specifikace HTML5 a pracovalo se také na zlepšení výkonu při zpracování SVG grafiky. Ve formulářích se kromě přidání celé řady atributů mohou především weboví vývojáři těšit na lepší provedení chybových hlášek a možnost nabídnout uživatelům nahrávání více souborů současně. Změny se dotkly také uživatelského rozhraní, ve kterém jsou nyní listy seskupeny do jedné skupiny se stránkou, z níž byly otevřeny. Seznam provedených změn a oprav čítal celkem 105 položek.

Středeční build 1133 přinesl vylepšení adresního řádku a vyhledávacího pole, kde docházelo k chybě během animace. Adresní řádek by také měl ukazovat přesnější informace o zabezpečení, což je ostatně jedna z novinek Opery 11. Opraven byl problém při načítání stránky přes HTTPS protokol, kdy v některých případech bylo nutné restartovat celý prohlížeč. Seznam provedených oprav a změn čítal tentokrát 83 položek.

V pátek byly uvolněny hned dvě testovací sestavení. Ranní s číslem 1136 přineslo seznam změn s celkem 79 položkami. Vylepšoval se panel pro práci s elektronickou poštou, řešily se problémy s rozšířeními, pády a zobrazováním písem. Opera by také měla lépe využívat operační paměť. Kvůli nalezené bezpečnostní chybě ale byly deaktivovány Web Sockets.

Konečně večerní build 1140 přinesl další změny v adresním řádku, vylepšení gest myší a další várku oprav, týkajících se rozšíření a jádra prohlížeče. Seznam změn tentokrát čítal 34 položek.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.19.2000

V pátek byla uvolněna další verze nadstavby Internet Exploreru Maxthon (původně MyIE). Tentokrát přináší možnost nastavení „klasického“ skinu ve stylu IE8, práci ve více oknech (včetně podpory odděleného prostoru, kdy každé okno ukládá své cookies), či možnost vypnutí zvuku z webových stránek. Jako další novinky zmiňme bezpečnostní kontrolu odkazů a nástroj pro jazykové překlady. Kromě uvedených bylo vyřešeno ještě pět nalezených chyb v implementovaném jádře WebKit.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *