Novinky v prohlížečích: Opera 10 ve třetí betaverzi

17. srpna 2009

Ani uplynulý týden vývoj na poli webových prohlížečů neustal. Představíme vám nejdůležitější novinky, které se udály. Dnes si budeme psát o Opera 10 beta 3, Safari 4.0.3, nové vývojové verzi Google Chrome 3 dev, aktualizaci prohlížeče Flock a nezapomeneme na chystaný Firefox 3.6.

Opera 10 beta 3

Patrně nejzásadnější novinkou uplynulých sedmi dnů je vydání v pořadí třetí betaverze chystané Opery 10. Vývojáři na prvním místě zmiňují proti předchozím dvěma betám významné zvýšení stability a tvrdí, že by se mělo jednat o dosud nejstabilnější build. Zapracováno bylo také na lokalizaci, díky které je aktuální verze dostupná v bezmála čtyřiceti jazycích, včetně češtiny. Poměrně intenzivně se také pracovalo na designu, který se pyšní faceliftovaným skinem, ale i detaily, jako je malá tečka na nově otevřených nepřečtených listech (obdobné označování znají uživatelé Maxthonu).

Ze známých chyb byly vyřešeny problémy při otevírání PDF souborů, pády při ukládání sezení a práce se schránkou, která nyní funguje jak v MS Office, tak i v OpenOffice.org.

Standardně připomínáme, že se jedná pouze o betaverzi, která nemusí být zcela stabilní a je možné, že bude obsahovat chyby. Jestliže v Opeře naleznete chybu, můžete ji nahlásit skrze průvodce. Bude-li chyba zaznamenána více uživateli, je pravděpodobné, že ji vývojáři do finální verze odstraní.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Safari 4.0.3

Především v USA díky počítačům Apple/Macintosh velice populární prohlížeč Safari přichází s novou „setinkovou“ verzí, která odstraňuje některé dosud objevené chyby. V první řadě jde o opravu šesti bezpečnostních problémů, kterými trpěla předchozí verze. Zapracovalo se i na zvýšení stability na stránkách obsahujících HTML tag VIDEO, při práci se zásuvnými moduly a opravy se dočkalo několik dalších chybiček.

S ohledem na bezpečnost doporučujeme provést update na verzi 4.0.3 co nejdříve.

Zdroj: Podpora Apple.

Google Chrome 3 dev

Nejzásadnější nová vývojová verze tentokrát byla určena pro uživatele Linuxu a Macintoshů. Primární byla oprava celé řady chyb, takže aktuální vydání Chrome by například mělo rychleji načítat nové listy při nastaveném uživatelském skinu, či reagovat na pokus o přerušení stahování souboru. Další problémy se týkaly především skinování, které v některých situacích nefungovalo, jak mělo. Pod Linuxem možná oceníte možnost stahovat z Internetu soubory větší než 2 GB a podporu padesátky jazykových lokalizací.

Zdroj: Google Chrome releases blog.

Flock 2.5.2

Po dvou týdnech se objevuje další update prohlížeče Flock. Protože tento prohlížeč vychází z Firefoxu, jedná se o reakci na vydání jeho verze 3.0.13 (připomeňme, že nejaktuálnější je verze 3.5.2, leč vývojáři Flocku zatím zůstávají u starší varianty). Kromě opravy bezpečnostních chyb, kterými trpěla předchozí verze Firefoxu, je součástí instalace také nejnovější Adobe Flash Player.

Zdroj: Flock Release Notes.

Firefox 3.6

Minulý týden jsme informovali o první alfa verzi Firefoxu 3.6. Začíná se rýsovat, kdy bude uvolněna verze finální. Alespoň podle roadmapy vývoje Namaroka (kódové označení Firefoxu 3.6) by měl další vývoj pokračovat takto:

  • Alpha 1 – počátek srpna 2009
  • Beta 1 – počátek září 2009
  • Beta 2 – konec září 2009
  • Release Candidate – v polovině až ke konci října 2009
  • Finální verze – listopad 2009

Zdroj: Mozilla Wiki.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *