Novinky v prohlížečích: Safari s bezpečnostní dírou

5. října 2010

Podíl prohlížečů v září; Safari opět s bezpečnostní dírou; IE9 beta – celkem 6 milionů stažení; Firefox pro iPhone nakonec nebude.

Podíl prohlížečů v září

Na evropském kontinentu podle StatCounteru získal i v září největší podíl Internet Explorer, který se ale propadl ze srpnových 42,01% na 40,26%. To je historicky nejnižší číslo, kterého za celou dobu měření prohlížeč od Microsoftu dosáhl. Druhá příčka patří Firefoxu, který poskočil o více než procento na 38,97% a dotáhl tak svého konkurenta na rekordně malý rozdíl. Firefox tak byl v září nejrychleji rostoucím prohlížečem. Permanentně stoupající Chrome obsadilo třetí místo s 11,32%, což znamená meziměsíční nárůst o 0,51%. Jen o 0,15% si polepšila Opera se 4,48%, nicméně v minulosti na tom byl norský browser výrazně lépe (např. v květnu 2009 mu patřilo 8,75% tržního podílu). Podobně si stálo i Safari se 4,32%, jež se zlepšilo o 0,21%.

Měření NetMarketShare, zaměřené spíše na zámoří, potvrzuje pokles Internet Exploreru, který sice i zde zůstává na špičce, nicméně podruhé v historii se propadl pod hranici 60% na 59,65%, což je dosavadní minimum. I v tomto žebříčku patří druhé místo Firefoxu s 22,96% (v srpnu měl 22,93%) a třetí Chrome se 7,98% (+0,46%). Čtvrté Safari zaznamenalo nárůst o 0,11% na 5,27% a pátá Opera víceméně stagnovala na 2,39% (+0,02%).

Zdroje: NetMarketShare a StatCounter.

Microsoft

Internet Explorer 9 beta: šest milionů stažení za dva týdny

Microsoft se pochlubil poměrně slušným zájem o první betaverzi deváté generace Internet Exploreru, který potvrzuje šest milionů stažení během uplynulých dvou týdnů. To je 2,5 krát více, než v případě bety IE8 za stejné období. Uvedené číslo sice může působit impozantně, nicméně například Operu 10 si za jeden týden od vydání stáhlo o čtyři miliony uživatelů více (i když je samozřejmě nutné brát v potaz, že u Exploreru se jedná jen o betaverzi, kdežto Opera byla finální). Celkový podíl Internet Exploreru 9 je aktuálně 0,25%.

Zdroj: Exploring IE.

Mozilla

Firefox pro iPhone nebude

Uživatelé iPhonů si podle vyjádření Mozilly budou muset nechat zajít chuť na brouzdání s Firefoxem. Mozilla totiž minulý týden potvrdila, že neplánuje uvedení plnohodnotného prohlížeče pro tuto platformu. Na iPhonu tak bude nadále možné využívat pouze cloudovou aplikaci Firefox Home.

Firefox Home poskytuje uživatelům přístup k historii navštívených stránek, oblíbeným položkám a panelům, které si uložili na desktopu, nicméně synchronizace dat je pouze jednosměrná z počítače do telefonu. Mozilla ale plánuje další rozšíření své aplikace a to například o následující funkce:

  • Synchronizace přihlašovacích údajů.
  • Integrace s novými funkcemi iOS4 a ostatními nativními aplikacemi (Youtube, Maps, Mobile Safari atd.).
  • Další možnosti úprav, jako je například nastavení výchozího vyhledávače.
  • Synchronizace správce záložek Panorama.
  • Experimentální funkce přinesou snadné sdílení odkazů a komentování webového obsahu.
  • Přístup k sociálním sítím Twitter, Facebook a dalším přímo z Firefox Home.

Kromě Firefox Home pro platformu iPhone hodlá Mozilla dostat svou aplikaci i do ostatních telefonů, přičemž konkrétně zmínila, že v následujících měsících by měla přijít podpora pro Symbian a Blackberry, tvořící 60% trhu chytrých telefonů. Uvažuje se také o aplikaci pro iPady.

Zdroj: Mozilla Mobile Blog.

Použijte fotoaparát v mobilním telefonu k přenesení adresy z Firefoxu

Server Mozilla Links představil užitečné rozšíření Mobile Barcoder, které jistě najde uplatnění u majitelů mobilních telefonů. Zatímco standardním způsobem je přenesení adresy z počítače do mobilního zařízení zpravidla poměrně kostrbaté, Mobile Barcoder tuto operaci významně zjednodušuje. Po nainstalování tohoto doplňku totiž stačí kliknout pravým tlačítkem myši na požadovaný odkaz a z kontextového menu vybrat Create barcode from link. Adresa je následně převedena do podoby QR kódu, jež můžete přímo z monitoru vyfotit mobilním telefonem, který podporuje čtení těchto kódů a jejich převod zpět na webovou adresu. Podobně je možné převádět i vybraný text.

Zdroj: Mozilla Links.

Google

Chrome 7.0.517.24 beta

Do betakanálu byla poprvé povýšena sedmá generace Chrome s číslem 7.0.517.24, která byla minulý týden představena jako vývojová (dev). Proti vývojové větvi nepřináší žádné změny a je tak jen náznakem, že bychom se v dohledu několika měsíců mohli dočkat vydání finálního Chrome 7. Přesné datum, kdy se tak stane, ale zatím Google neuvedl.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 7.0.536.2 dev

Vývojová větev Chrome je samozřejmě o kousek napřed, takže v minulém týdnu dospěla k číslu 7.0.536.2. V tomto případě byl Google o něco sdílnější co se týká obsažených novinek.

  • Opraven byl problém s ukládáním hesel, obsahujících ne-ASCII znaky.
  • Ve výchozím nastavení je aktivní podpora 3D CSS transformací a knihovny WebGL.
  • Byl vyřešen problém s kontextovým menu pod Windows.
  • Pod Mac OS byly přidány další klávesové zkratky pro práci s kartami a informace o využití paměti procesy sqlite a JavaScriptem ve správci úloh.
  • Uživatele Linuxu asi ze všech změn nejvíce potěší vyřešení problémů s přístupem na FTP servery.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Apple

Safari opět s bezpečnostní dírou

Pamatujete si kritickou bezpečností chybu v Safari, která dovolovala dolování osobních údajů z adresáře? Tehdy na tento problém upozornil zakladatel společnosti WhiteHat Security Jeremiah Grossman na konferenci Black Hat. Apple následně zareagoval vydáním opravné verze 5.0.1. Ten samý člověk ale nyní na svém blogu uvádí, že i nadále lze zmíněný způsob získání dat zneužít. Nevěřícím Tomášům dokonce poskytl demo, na kterém si mohou celý problém vyzkoušet v praxi, případně v bezpečí zhlédnout na videu. Problém se týká jak staršího Safari 4, tak i aktuální páté generace, včetně verze 5.0.5.

Grossman upozornil Apple na bezpečnostní díru prostřednictvím e-mailu, zaslaného 10. srpna, ale dočkal se pouze automatické odpovědi. Své upozornění tedy zopakoval o tři dny později, po týdnu byl telefonicky kontaktován bezpečnostními experty Apple. Záplaty se ale uživatelé dosud nedočkali.

Jediný způsob, jak zabezpečit svůj adresář proti zneužití, je zamezit funkci automatického vyplňování formulářů v přístupu k adresáři, jež je ve výchozím nastavení povolen. V anglické verzi Safari to provedete v menu Preferences-AutoFill-AutoFill web forms, kde je nutné odstranit zatržení položky Using info from my Address Book card.

Zdroj: Jeremiah Grossman – blog.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *