Odhalte chyby ve svém kódu

23. února 2002

Každý tvůrce webových stránek má zájem na tom, aby v jeho výtvorech bylo co nejméně chyb. Naštěstí lze na Internetu nalézt celou řadu nástrojů, které vám s odhalováním chyb mohou pomoci. Jedním z nich je i freewarová aplikace HTML Tidy.

Stránku produktu najdete na adrese http://tidy.sourceforge.net. Původ HTML Tidy je sice v unixovém světě, ale naleznete zde zkompilované verze pro operační systémy FreeBSD, Linux (Alpha, PPC, Sparc a x86), Mac OS X, Solaris (Sparc) a 32-bitová Windows (na tuto verzi se zaměřím v dalším textu). Vzhledem k vysoké oblibě HTML Tidy existují i verze pro další operační systémy (např. BeOS, UnixWare, OS/2), které však pocházejí od jiných autorů. Pokud vás zajímá, jak to všechno funguje, máte k dispozici i zdrojové kódy.

Prvním krokem vedoucím ke zprovoznění většiny programů pod Windows je obvykle instalace. V případě HTML Tidy nic takového není potřeba. Ovládáte ho z příkazové řádky, a tak archiv stažený z Internetu obsahuje pouze jeden jediný soubor (TidyDbg.exe) o velikosti 337 KB. Ten stačí umístit do vhodného adresáře nadisku a můžete začít pracovat.

Na začátku doporučuji si vyvolat nápovědu pomocí příkazu:

tidydbg -help > help.txt

Získáte soubor help.txt, kde najdete stručný popis jednotlivých parametrů ovlivňujících chování aplikace. Z těchto parametrů jsou nejdůležitější tyto:

-config [soubor] načte konfiguraci ze zadaného souboru
-f [soubor] do zadaného souboru zapíše nalezené chyby
-modify nebo -m povoluje změny kontrolovaného souboru
-help, -h nebo -? vypíše nápovědu
-help-config vypíše všechny konfigurační parametry
-show-config vypíše aktuální konfiguraci

K dispozici je ještě celá řada dalších parametrů, ale ty už je vhodnější nastavovat prostřednictvím konfiguračního souboru.

Kompletní příkaz by mohl vypadat takto:

tidydbg -config html.txt -f chyby.txt -m index.htm

V tomto případě budou konfigurační parametry načteny ze souboru html.txt, zjištěné chyby budou zapsány do souboru chyby.txt a soubor index.htm bude přímo modifikován. Pokud byste pouze chtěli zjistit, zda jsou v souboru index.htm nějaké chyby (bez jejich opravy), stačí vypustit parametr -m.

Konfigurační soubor je obyčejný textový soubor, kde je na každém řádku uveden název a hodnota příslušného parametru. Celkem lze využít přibližně 70 parametrů, ale většina předvoleb má výchozí hodnotu nastavenou tak, že ji není třeba měnit. Tím pádem se konfigurační soubor zúží na několik málo řádků jako v následujícím příkladě:

doctype: „-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//CZ“
quiet: yes
tidy-mark: no
indent: auto
indent-spaces: 4
wrap: 0
char-encoding: raw
input-encoding: raw
output-encoding: raw

Popis všech konfiguračních parametrů naleznete na stránce http://tidy.sourceforge.net.

Jak už bylo v předchozím textu zmíněno, program HTML Tidy dokáže požadované soubory nejen prověřit, ale umí také řadu nalezených chyb automaticky opravit. V některých situacích, např. při práci s dokumenty vytvořenými WYSIWYG editory nebo konverzními nástroji, oceníte schopnost HTML Tidy „pročistit“ a přeformátovat zápis HTML kódu do přehlednější podoby vhodné pro další úpravy.

Funkčnost tohoto programu vám nyní předvedu na jednoduchém příkladu. Vytvořil jsem soubor index.htm s tímto obsahem:

<h1>test
<h2>test2</h3>

Pro spuštění programu HTML Tidy jsem použil příkaz ve tvaru:

tidydbg -config html.txt -f chyby.txt -m index.htm

přičemž v konfiguračním souboru html.txt byly zapsány parametry uvedené dříve. Výsledkem byl upravený soubor index.htm:

<html>
    <head>
        <title></title>
    </head>
    <body>
        <h1>test</h1>
        <h2>test2</h2>
    </body>
</html>

Pro úplnost si ještě ukažme, jak v tomto případě vypadal chybový soubor:

line 1 column 1 – Warning: inserting missing ‚title‘ element
line 2 column 2 – Warning: missing </h1> before <h2>
line 2 column 10 – Warning: missing </h2> before </h3>
line 2 column 10 – Warning: discarding unexpected </h3>

HTML Tidy automaticky doplnil chybějící tagy a správně opravil chybu při zápisu tagu h2.

Nelíbí se vám příkazový řádek?

Pokud nepatříte mezi příznivce příkazového řádku, mám pro vás dvě řešení. Prvním z nich je TidyGUI (http://perso.wanadoo.fr/ablavier/TidyGUI/), což je vlastně HTML Tidy s grafickou nadstavbou pro Windows. Opět se jedná o jediný spustitelný soubor a jeho zprovoznění i ovládání je velmi jednoduché.

TidyGUI

Druhým řešením je použít nějaký vhodný program, například PSPad (PSPad – speciální nástroje) nebo HTML-Kit (http://www.chami.com/html-kit/). V tomto případě se jedná o plnohodnotné editory webových stránek s celou řadou zajímavých funkcí. Jedním z integrovaných nástrojů je mj. HTML Tidy, jehož konfigurace se provádí pomocí standardního konfiguračním dialogu. Výsledkem kontroly je seznam nalezených chyb. Pouhým klepnutím na příslušnou položku seznamu se přenesete na odpovídající místo stránky, kde můžete provést nápravu. Opět to tedy není nic složitého. Spíše naopak.

HTML-Kit

U každé aplikace pro práci s HTML kódem je důležité dodržování standardů daných konsorciem W3C. V případě HTML Tidy by mělo být vše v pořádku – podle dokumentace totiž podporuje standard HTML 4.0 a částečně i XML 1.0. Tomu sice můžete, ale nemusíte věřit. Přesvědčit by vás však mohla informace, že přímo na stránkách této organizace můžete nalézt nástroj pro on-line úpravu webových stránek pomocí HTML Tidy (http://cgi.w3.org/cgi-bin/tidy). Program stáhnete zde.

Další článek Tlačítko z plastu

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *