Odstraňte bariéry svého webu – kontrola

5. července 2002

Dnešním článkem končíme náš seriál o webu, který je plně použitelný pro jakéhokoli uživatele. V tomto díle se budeme zabývat možnostmi kontroly stránek z hlediska přístupnosti.

Pokud si chcete ověřit přístupnost vašich stránek, měli byste zvolit jak automatickou, tak i ruční validaci. Automatičtí roboti pracující s kódem stránky a upozorní vás na chyby v kódu (například chybějící atributy alt u obrázků), ale již vás nemohou upozornit na logické chyby (například špatně zvolené texty v atributech alt u obrázků nebo nepřehledná navigace). V tomto ohledu vám mohu doporučit tři validátory:

  • Bobby – tento robot kontroluje stránky z hlediska přístupnosti, přičemž vychází ze specifikace WCAG.
  • W3C (X)HTML Validator – validátor, který již pravděpodobně dobře znáte a který slouží ke kontrole správné syntaxe vašich (X)HTML dokumentů.
  • W3C CSS Validator – tento validátor již pravděpodobně také znáte, kontroluje správnost CSS ve vašich (X)HTML dokumentech, případně v samostatných souborech CSS.

To, že váš dokument vyhoví těmto validátorům, je ale pouze první (základní) podmínka k tomu, aby byl správně přístupný. Po tomto kroku totiž přichází na řadu ruční kontrola dokumentů, kde se musíte zaměřit hlavně na logickou stránku věci. Nejlepší je počítat s přístupností hned od začátku vývoje stránek a průběžně jejich přístupnost kontrolovat a odstraňovat chyby, čímž si ušetříte mnoho práce. I zde existují určité postupy, které vám značně tuto práci ulehčí a zrychlí:

  • Vyzkoušejte své stránky v textovém prohlížeči – doporučuji vám stáhnout si nějaký takový prohlížeč (mezi nejobvyklejší patří Lynx) a zkoušet si s ním prohlížet svoji stránku. Často díky němu přijdete na nedostatky, které vás normálně nenapadnou.
  • Ve vizuálním prohlížeči různě vypínejte a zapínejte obrázky, zvuk, video, skripty, applety, flash, měňte rozlišení, systémové barvy i jejich rozsah (doporučuji 256barevný režim), velikost písma v prohlížeči… Také vyzkoušejte, jak váš dokument vypadá, pokud k němu nepřipojíte tabulky stylů, případně zkuste prohlížet verzi bez rámů. Právě do těchto situací se dostane lecjaký uživatel vašich stránek a vy se tak můžete ujistit, že je i v takovém případě váš web použitelný.
  • Zkuste se svým webem pohybovat pouze pomocí klávesnice – pokud s tím nebudete mít problémy, dá se říct, že je váš web nezávislý na vstupním zařízení uživatele.
  • Ve vizuálním prohlížeči zkopírujte celý obsah stránky (pomocí příkazů Vybrat vše a Kopírovat) do schránky a nechte ho vložit do jednoduchého textového editoru (například Poznámkový blok alias Notepad v systému Windows), text by zde měl na sebe smysluplně navazovat.
  • Podívejte se na své stránky v různých prohlížečích, často díky tomu uvidíte chyby, které vám jiný prohlížeč odpustil. Tato praxe je poměrně dobře známá, a proto ji, myslím, není potřeba příliš rozvádět.
  • Vyzkoušejte svou stránku na různých neobvyklých zařízeních, jako jsou zařízení s malým displejem, omezenými výpočetními možnostmi a podobně. Je také dobré vyzkoušet čtečku nebo „zvětšovač“ obrazovky – například IBM’s Home Page Reader, Artic’s WinVision, Henter-Joyce’s Jaws nebo The Productivity Works‘ pwWebSpeak. S tímto softwarem zatím nemám zkušenosti, proto nemohu sloužit, odkazy na ně pocházejí z dokumentu Core Techniques for WCAG.
  • Ujistěte se o správném pravopisu svých stránek.
  • Nechte svou stránku prohlédnout více lidem (včetně těch handicapovaných) a ptejte se jich na jejich názory a problémy. Zde vám mohou dobře posloužit různé konference nebo diskusní servery.

Budu rád, pokud se v diskusi pod článkem podělíte s ostatními čtenáři o své názory na přístupnost webu, případně praktické zkušenosti s jeho zpřístupňováním.

A to už je opravdu všechno. Doufám, že jsem vám touto sérií článků poskytl alespoň základní znalosti v oblasti bezbariérového a správně přístupného webu, a těším se někdy příště nashledanou.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek MetalMania.cz
Další článek Výpis obsahu adresáře
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *