Off Page SEO plugin,nástroj pro WordPress,se kterým budete víc vidět

6. května 2015

Většina současných SEO pluginů se zaměřuje výhradně na optimalizaci faktorů na stránce, tedy na tzv. on-page faktory. Ty jsou samozřejmě pro dobré umístění ve vyhledávačích nezbytné, ale už dávno nestačí k prvním příčkám pouze dobře vyplnit titulek a meta popisky na stránce. Proto se pojďme podívat na plugin, který vám pomůže v něčem trochu jiném – v off-page optimalizaci.

Plugin je relativně nový, v oficiálním WordPress repozitáři je necelé tři měsíce a má něco přes 1000 stažení a přes 300 stránek ho aktivně využívá. Pojďme se podívat co konkrétně plugin umí a v čem uživateli může pomoci.

Sledování pozic v Googlu

Hlavní silnou stránkou pluginu je sledování pozic ve vyhledávači Google. Jednoduše si v nastavení klíčových slov zvolíte jaká klíčová slova chcete sledovat a každé 3 dny dostanete automaticky email s výčtem aktuálních pozic.

Odpadá tak každodenní sledování pozic a můžete se soustředit na ty důležité věci – shánění zpětných odkazů. Ale i s tím vám plugin pomůže.

seo plugin graph

Získání zpětných odkazů

Plugin nabízí několik nástrojů pro získání zpětných odkazů. Můžete využít například vyhledávač komentářů, kterývyužívá předem nastavených dotazů do Googlu a vyhledává blogy, magazíny a další weby s možností komentáře (kam přidáte odkaz – follow, nebo nofollow). Dalším nástrojem je databáze webových stránek, na kterých je možné zdarma či za poplatek získat odkaz. Dalším nástrojem je guest posting síť, ve které jsou webové stránky, se kterými si můžete vzájemně vyměnit články či odkazy. Bohužel, zatím v guest posting síti není příliš zajímavých webů.

Analýza klíčového slova

Dobrým pomocníkem při zjišťování stavu konkurence klíčového slova může být nástroj analýzy. Do pluginu můžete zadat klíčové slovo a je vám nabídnut výčet nejlépe umístěných stránek v Googlu spolu se základními informacemi (page rank, alexa rank). Tyto stránky pak můžete analyzovat pomocí třetích stran (Majestic, Ahrefs a další) a získat podobné zpětné odkazy.

Celková SEO strategie

Plugin je komplexní nástroj, jehož hlavním cílem je monitoring veškerých SEO aktivit. K jednotlivým klíčovým slovům si uživatel může zapisovat získané zpětné odkazy. Ty mu pak plugin v pravidelných intervalech kontroluje a sděluje, jestli na stránce pořád jsou. Zjistí také, kolik lidí k vám přes daný odkaz na stránku přišlo. Samozřejmě tuto informaci můžete získat z Google Analytics, je však pohodlnější vidět data přímo v administraci WordPressu.

linkbuilding sledovani

K dispozici je i analýza pozice ve vyhledávači v závislosti na počtu reportovaných zpětných odkazů. Můžete tak zjistit, jaký vliv na pozici měly jednotlivé zpětné odkazy a díky získaným informacím usměrňovat své další aktivity.

K odkazům můžete také zapisovat výdaje, resp. kolik vás jednotlivý zpětný odkaz stál peněz, komentáře a data. I tímto získáte komplexní přehled o svých SEO aktivitách.

seo aktivity

Sociální sdílení

Často diskutovaným SEO faktorem je sdílení na sociálních sítích. Při sdílení získáváte no-follow odkazy, které i přes to Google projde a cílovou stránku zaindexuje. To, kolik mají jednotlivé články ve sledovaném webu sdílení, vám také plugin poví.

sociální aktivity

Stažení pluginu a jeho premiová verze

Plugin je zdarma pro dvě klíčová slova, všechny jeho ostatní funkce může uživatel plnohodnotně využívat (kromě zpětné kontroly odkazů). Pokud by uživatel chtěl sledovat více než jedno klíčové slovo, je k dispozici licence za $19, která vám poslouží pro 3 webové stránky.

Oficiální webové stránky: http://www.offpageseoplugin.com/

WordPress repozitář pro stažení: https://wordpress.org/plugins/off-page-seo/

Kdo za pluginem stojí?

Plugin je české výroby a proto má i českou podporu. Má databázi zpětných odkazů z českých webů a již zmíněný nástroj pro komentáře. Za vývojem stojí tým lidí ze společnosti Czech Studio, kterým můžete psát případné návrhy na vylepšení tohoto nástroje a kdo ví, třeba dostanete odměnu ve formě licence :-).

Štítky: pluginy, seo

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *