Opera – prohlížeč, o kterém se dnes mluví

4. února 2000

Nadpis článku jsem nevybral náhodou, Opera je opravdu prohlížeč, o kterém se dnes mluví. Od uživatelů Linuxu uslyšíte, že stále čekají na stabilní a použitelnou verzi, od psionistů, že doufají v pořádný prohlížeč pro svého kapesního miláčka, od příznivců BeOSu, že mají alternativu k jinému nejmenovanému prohlížeči a konečně od webdesignerů, že jim pouze přidělává práci.

Ale co je Opera doopravdy? Je to skutečně jenom hračka pro pár nadšenců nebo prohlížeč, který může konkurovat Netscape Navigatoru či Internet Exploreru? Budeme předpokládat to druhé a zkusíme si to v této recenzi na verzi 3.62 Beta 6 pro Win32 dokázat…

Základní charakteristika

Opera 3.62 beta 6 podporuje protokoly http, https přes ftp, news, gopher až po wais, pro telnet si musíte nadefinovat externí program. Z grafických formátů zobrazí GIF89, GIF89a, JPEG, progresivní JPEG, PNG a BMP. Co se týče HTML, Opera umí zpracovat HTML 3.2, CSS1 a částečně CSS2 a JavaScript ve verzi 1.1.

Seznam podporovaných plug-inů naleznete na internetové adrese http://www.opera.com/plug_in.html, ale dá se říci, že pro Operu lze použít jakýkoliv plug-in, který byl původně napsán pro Netscape Navigator. Pokud chcete používat javu, musíte si stáhnout Java plug-in od Sunu (funguje bez problémů). Opera je schopna silného kryptování, umí například SSL v2, SSL v3, TLS 1.0, s délkou klíče 128 bitů apod. a všechny certifikáty v ní obsažené jsou platné většinou do roku 2020.

Základní funkce

Opera má na rozdíl od jiných internetových prohlížečů pouze jedno základní okno, ve kterém se otevírají okna ostatní, nemáte tedy plný taskbar pootvíraných aplikací. Okna se dají uspořádat kaskádovitě, do dlaždic nebo jakkoliv jinak si budete přát a jak jste zvyklí z ostatních programů běžících pod Windows.

Pro každé okno si můžete nastavit, zda chcete zobrazovat obrázky či jestli budete používat styly definované autorem. Pro všechna okna jsou společná tlačítka „tam“, „zpět“, „domů“ „hotlist“, ale historie platí samozřejmě pro každé okno zvlášť. Veškeré lišty lze samozřejmě vypnout nebo upravit podle vlastních představ.

Obdobou záložek nebo Oblíbených položek jsou zde lists – seznamy, ze kterých si můžete zvolit jeden jako Hotlist, který se bude otevírat z ikony na tlačítkové liště. Samostatnou kapitolu tvoří download souborů, který má speciální okno, ve kterém vidíte seznam souborů a jejich lokací, a u každého zbývající čas, rychlost přenosu, velikost a počet přenesených procent.

Doplňkové funkce

Mezi nejzajímavější funkce bezesporu patří zoom, čili zvětšení a to v rozsahu 20 – 1000%, které je velice užitečné například pro prezentace na velkých obrazovkách. Tisk je možný v měřítku 20 – 400% a to včetně pozadí a nastavitelných okrajů.

Mezi další zajímavé funkce patří ukládání stránek včetně obrázků (jak jsme zvyklí z MSIE – včetně neukládání mouseoverů), či jednoduchý SMTP mail klient na odesílání emailů či příspěvků do diskusních skupin News. K přistupování k objektům v cache či history, stejně jako k seznamu plug-inů, se používají speciální okna. Opera má též off-line mód pro prohlížení uložených stránek a možnost otevření libovolného množství stránek při spuštění.

Zápory

Aby byla recenze Opery objektivní, musím se zmínit i o záporech programu. Opera striktně dodržuje specifikaci HTML, což může způsobovat autorům stránek noční můry a uživatelům poněkud nesnáze. Problémy jsou zejména s weby, které mají mnoho vnořených tabulek. Protože Opera ke svému běhu nepotřebuje winsock.dll, neumí si sama zavolat dial-up, když je to potřeba, takže je nutné spustit připojení ručně. Naštěstí Opera umí sama zavěsit. Mě se vyplatilo nejvíce používat jednoduchý proxy server, který již s vytáčeným připojením pracovat umí.

Problémy též může tvořit práce s fonty a kódováním češtiny, protože Opera prozatím podporuje pouze Windows-1250. Mezi zápory rozhodně patří i cena prohlížeče, která je stanovena na 35 dolarů za jednouživatelskou licenci. Myslím si, že kdyby Opera byla zdarma, určitě by zdárně konkurovala současným konkurenčním prohlížečům.

Na závěr

Opera je se svou jedno-disketovou instalací, rychlostí a nenáročností dobrou alternativou k velkým prohlížečům, ale na druhou stranu se zatím nemůže stát platformou pro tvorbu webových aplikací vyžadujících podporu HTML 4.0 DHTML a JavaScriptu 1.2.

Pokud vás tedy tyto chybějící vlastnosti neodradí a pokud vás neděsí, že internetový prohlížeč nemusí být zdarma, jak je dnes zvykem, zkuste si stáhnout Operu a zjistit, jaký je vlastně prohlížeč, který vrací rychlost a zábavu do brouzdání webem…

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *