Krátce o XHTML – budoucím nástupci HTML

4. února 2000

26. ledna 2000 byl organizací W3C doporučen nový nástupce dnes používaného formátovacího jazyka HTML. Je jím XHTML. Název budoucího standardu napovídá, že se jedná o jazyk, který využívá výhod XML a HTML.

Současnou poslední verzí HTML je verze 4.0 a ta bude v budoucnu nahrazena již zmiňovaným XHTML. Přechod na XHTML by měl být o to snadnější, že XHTML – až na několik málo výjimek – je zpětně kompatibilní s HTML. Již dnes tak můžete tvořit stránky v XHTML, které by se měly bezproblémově zobrazit v dnešních prohlížečích. Tento článek si neklade být vyčerpávajícím popisem XHTML, ale měl by vás upozornit na největší rozdíly oproti současnému HTML. Kompletní specifikace je k dispozici na adrese http://www.w3.org/TR/xhtml1/

Příklad XHTML stránky

V následující tabulce je uveden zdrojový kód minimální XHTML stránky. Jak je vidět, prakticky nijak se neliší od běžného HTML dokumentu. Byla zde například přidán první řádek, který říká, že se jedná o XML dokument verze 1.0 v kódování UTF-8.

<?xml version=“1.0″ encoding=“UTF-8″?>
<!DOCTYPE html PUBLIC „-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN“ „DTD/xhtml1-strict.dtd“>
<html xmlns=“http://www.w3.org/1999/xhtml“ xml:lang=“en“ lang=“en“>
   <head>
       <title>Moje první XHTML stránka</title>
   </head>
   <body>
       <p>Tohle je jednoduchý XHTML stránka.</p>
   </body>
</html>

A zde jsou uvedeny největší rozdíly při tvorbě XHTML oproti klasickému HTML, tak jak jsou uvedeny na stránkách konsorcia W3C:

Křížení tagů v XHTML

V XHTML není možné křížení jednotlivých tagů. Na většině webových stránek je ovšem toto pravidlo důsledně porušováno, protože obvykle nevede ke špatnému zobrazení dokumentu. V XHTML bude mít křížení tagů jediný výsledek – nezobrazení celého dokumentu.

  • Špatný postup v XHTML:


    <font face=“arial“><b><i>Text</font></b></i>

  • Správný postup v XHTML:


    <font face=“arial“><b><I>Text</I></b></font>

    Ukončovací tagy

    V XHTML neexistují tagy, které by nemusí ukončeny nepárovým tagem. Všechny párové či nepárové tagy tak musí být ukončeny lomítkem. Musíte si zvyknout na fakt, že v XHTML bude nutné ukončovat například tagy <BR> (zalomení řádku), <HR> (čára), či ukončit dokonce tag pro vložení obrázku <IMG> na stránku.

  • Špatný postup v XHTML:


    <BR>
    <HR>
    <IMG>

  • Správný postup v XHTML:


    <BR></BR> nebo jenom <BR/>
    <HR></HR> nebo jenom <HR/>
    <IMG></IMG> nebo jenom <IMG/>

    Ukončování všech tagů dnes převážně používají tvůrci WML stránek. WML stránky jsou určeny pro zobrazování v mobilních telefonech.

    Hodnoty v uvozovkách

    V HTML je obvyklé, že hodnoty v parametrech tagů jsou někdy vloženy do uvozovek a někdy zase nejsou. XHTML každopádně definuje jako standard pouze jedno – všechny hodnoty musí být v uvozovkách.

  • Špatný postup v XHTML:


    <font face=arial size=2 color=black>

  • Správný postup v XHTML:


    <font face=“arial“ size=“2″ color=“black“>

    Malá písmena pro všechno

    Další podstatný rozdíl. V HTML je dnes jedno, jakým písmem jsou tagy psány. Je možné libovolně střídat velká a malá písmena, je to prostě úplně jedno. V XHTML to ovšem jedno není – podle definice musí být vše psáno malými písmeny. Například <B> a <b> jsou v XHTML naprosto odlišné tagy.

  • Špatný postup v XHTML:


    <FONT FACE=“ARIAL“>

  • Správný postup v XHTML:


    <font face=“arial“>

    Na závěr

    Co říci na závěr tohoto krátkého článku o některých rozdílech mezi novým XHTML a dnešním HTML? XHTML 1.0 bylo schváleno a do budoucna s ním musíte počítat při tvorbě www stránek. V XHTML byla naštěstí zachována kompatibilita s dnešním HTML a už dnes můžete bez obav vytvářet XHTML stránky a využívat tak nesporných výhod propojení XML a HTML.

  • Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *