Velikost úvodní stránky webu 1.

7. února 2000

Velkým problémem začínajících tvůrců www stránek bývá, že neznají či nedodržují optimální velikost úvodní stránky webu. V tomto dvoudílném článku se podíváme velikost úvodních stránek vybraných serverů a ve druhém díle přineseme spoustu tipů, jak zmenšit velikost www stránek.

Velikost úvodní stránky je velmi důležitá a tvůrce www stránky musí zvažovat, co vlastně chce mít na úvodní stránce. Musí pečlivě zvažovat, zdali bude hlavní stránka webu obsahovat maximum informací s tím, že stránka se bude delší dobu načítat nebo to, zdali bude úvodní stránka obsahovat méně grafiky a méně textu s tím, že stránka bude dostupná v krátkém čase pro každého.

Při tvorbě webu musíte předem vědět, co všechno tam chcete mít. Musíte vědět, jakému účelu bude váš web sloužit a podle toho přizpůsobit spoustu věcí, například i výslednou velikost HTML stránky. Pravidla se občas můžou porušovat, ale musíte přesně vědět, proč je porušujete. Pokud navštívíte klasickou, bezobsažnou stránku obsahující sedm reklamních bannerů, šedesát ikon atd., určitě nebudete čekat na její načtení déle než minutu. Pokud ovšem navštívíte stránku, o které víte, že je užitečná a že všechno na ní má svůj smysl, určitě si několik minut počkáte.

Je velmi těžké definovat nějakou všeobecnou poučku, která by platila pro všechy servery a je velmi těžké říci konkrétní hodnotu velikosti stránky, která by se neměla překračovat. Například zpravodajské weby – protože jsou určeny široké veřejnosti, měla by být velikost jejich úvodních stránek přiměřená, řekněme do 70-100 Kb, což je ovšem můj názor a ne všichni s ním nemusí souhlasit. Na druhou stranu, zpravodajské weby obsahují velké množství užitečných informací, na které je návštěvník ochoten si počkat. Jak se s těmito protichůdnými požadavky vyrovnaly vybrané české servery uvidíte v následující části článku.

Metodika

Velikost webů byla zjišťována tak, že pomocí Internet Exploreru 5.0 se načetla kompletní úvodní stránka včetně všech jejích prvků, poté se kompletně uložila do jednoho adresáře a se zjistila velikost adresáře s obrázky. V dalším kroku byl uložen pouze HTML soubor bez obrázků. Výsledná velikost stránky je tak rovna součtu velikosti všech obrázků a HTML souboru.

Tento způsob není samozřejmě zcela dokonalý, nicméně – pro naše srovnání a pro získání přehledu určitě postačí. Velikost úvodních stránek byla zjišťována 4. února 2000 mezi jedenáctou a druhou hodinou odpolední.

U každého serveru je stručně uveden jeho profil, velikost HTML stránky, což je velikost samotného HTML souboru, velikost veškeré grafiky na stránce a celková velikost úvodní stránky.

Svět Namodro – http://svet.namodro.cz

Úvodní stránka Světa Namodro
Profil serveru: Zpravodajský server
Velikost grafiky: 54.7 Kb
Velikost HTML stránky: 57.1 Kb
Celková velikost: 111,8 Kb

Mobil server – http://www.mobil.cz

Úvodní stránka Mobil.cz
Profil serveru: Server o mobilní technice
Velikost grafiky: 143 Kb
Velikost HTML stránky: 53 Kb
Celková velikost: 196 Kb

Interval.cz – http://www.interval.cz

Úvodní stránka Interval.cz
Profil serveru: Server o tvorbě www stránek
Velikost grafiky: 61.3 Kb
Velikost HTML stránky: 51.5 Kb
Celková velikost: 112,8 Kb

Novinky.cz – http://www.novinky.cz

Úvodní stránka Novinky.cz
Profil serveru: Všeobecný server
Velikost grafiky: 104 Kb
Velikost HTML stránky: 47,2 Kb
Celková velikost: 152,2 Kb

Grafika.cz – http://www.grafika.cz

Úvodní stránka Grafika.cz
Profil serveru: Server zaměřený na grafiku
Velikost grafiky: 111 Kb
Velikost HTML stránky: 53,5 Kb
Celková velikost: 164,5 Kb

Lupa.cz – http://www.lupa.cz

Úvodní stránka Lupa.cz
Profil serveru: Server o Internetu
Velikost grafiky: 94,8 Kb
Velikost HTML stránky: 35 Kb
Celková velikost: 129,8 Kb

Živě.cz – http://www.zive.cz

Úvodní stránka Zivě.cz
Profil serveru: Server o počítačích
Velikost grafiky: 66,3 Kb
Velikost HTML stránky: 52,3 Kb
Celková velikost: 118,6 Kb

iDnes.cz – http://www.idnes.cz

Úvodní stránka iDnes.cz
Profil serveru: Zpravodajský server
Velikost grafiky: 86,7 Kb
Velikost HTML stránky: 86,8 Kb
Celková velikost: 173,5 Kb

ČeskéNoviny – http://www.ceskenoviny.cz

Úvodní stránka Českýcj Novin
Profil serveru: Zpravodajský server
Velikost grafiky: 80,4 Kb
Velikost HTML stránky: 52,3 Kb
Celková velikost: 132,7 Kb

Jak je vidět z uvedených tabulek, velikost úvodní stránky u žádného uvedeného serveru není nijak malá. Přitom velikost HTML souboru je u mnoha serverů více než snesitelná. Podotýkám, že se jedná o velmi navštěvované servery českého Internetu. Srovnejme si teď servery do žebříčku podle velikosti úvodní stránky.

Svět Namodro 111,8 Kb
Interval.cz 112,8 Kb
Živě.cz 118,6 Kb
Lupa.cz 129,8 Kb
ČeskéNoviny 132,7 Kb
Novinky.cz 152,2 Kb
Grafika.cz 164,5 Kb
iDnes.cz 173,5 Kb
Mobil server 196 Kb

Na prvním místě je překvapivě Svět Namodro v produkci Daniela Dočekala, podle délky úvodní stránky a podle počtu denně vyprodukovaných článků by nikdo nečekal, že se v žebříčku umístní na prvním místě. Na druhém místě se umístnil Interval.cz společnosti ZONER software. Bramborové místo si odnáší server Živě od Computer Pressu. Na posledním místě skončil Mobil server – ačkoli délka HTML souboru je více než přijatelná – 53 Kb, server obsahuje celkem 143 Kb grafiky.

Závěrem prvního dílu

Jak je ze srovnávacích žebříčků vidět, tvůrci www stránek si dnes mohou dovolit vytvořit poměrně obsáhlou úvodní stránku webu. I když velikost úvodní stránky u všech uvedených serverů přesahuje 100 Kb a někde se dokonce blíží 200 kb, doporučil bych vám nevytvářet stránky delší než na začátku zmiňovaných 70-100 Kb. Pro srovnání – asi před rokem se doporučovalo kolem 40-60 Kb.

Druhý díl tohoto článku vám bude popisovat několik tipů pro zmenšení velikosti úvodní stránky, rady, co by měla obsahovat a co by naopak obsahovat neměla apod. Článek by měl vyjít v nejbližším možném termínu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *