Osvědčené efekty ve Photoshopu (Scott Kelby)

31. října 2006

Když se řekne „tipy a triky pro Photoshop“, vybaví se mi automaticky jeden jediný autor – Scott Kelby, neúnavný pisatel a uživatel Photoshopu, který produkuje stále nové a nové knihy o postupech, tricích a fíglech v tomto grafickém editoru. A tak mám letos před sebou již nejméně třetí knihu od něj – její téma a náplň je snad každému zcela zřejmé.

Kniha Osvědčené efekty ve Photoshopu obsahuje něco málo přes padesát osvědčených postupů, které profesionální grafici při své práci používají dnes a denně. Pokud jste někde viděli nějaký profláklý efekt – na plakátu, v novinách či na letáku – pak jej pravděpodobně najdete i v recenzované knize. Jen tak namátkou jich pár vyjmenuji: prolnutí dvou fotografií, textura kovu, odlesk, světla a stíny v produktové fotografii, efekt polaroidu, otrhané okraje, kolorování, tónování, pixelizace a další.

Postupy jsou dopodrobna okomentované, každý krok je doplněn obrázkem zachycujícím stav plátna a případně i danému kroku odpovídající dialog či paleta s vrstvami (obrázky a vlastně celá publikace je celobarevná, tištěná na křídovém papíře). Názvy použitých příkazů jsou uváděny v češtině i angličtině a klávesové zkratky jsou pro Maca i pro Windows – bohužel ale ne vždy jsou uváděny. Doprovodné screenshoty jsou snímané z Maca.

A co Scottyho humor, vešel se? Samozřejmě! Není ho sice mnoho, v postupech na něj skoro nenarazíte, ale o to více si jej užijete na začátku každé kapitoly. Ty obsahují vždy krátké povídání o názvu kapitoly, které pramálo souvisí s jejím vlastním obsahem. Mám i takový vtíravý pocit, že kniha je rozdělena do kapitol hlavně proto, aby se autor mohl v těchto předmluvách trochu vyřádit.

Velmi se mi líbilo, že Scott Kelby dovádí postupy až do úplného konce – poslední obrázek vždy zachycuje finální (rozuměj zcela kompletní) a plně použitelné dílo – plakát, reklamu či obal. Uváděným postupům tento finální snímek dodává jistý šmrnc a výsledky vypadají vskutku profesionálně.

Pokud ovšem spěcháte, a postupy vám přijdou moc rozvláčné (každý zabírá v průměru šest stránek), pak v poslední kapitole najdete všechny uvedené postupy ve zkrácené, avšak stále ještě použitelné verzi – každý na jednu stránku. Po pravdě řečeno, nevím, proč je sem autor dával, udělal by rozhodně lépe, kdyby tam raději připsal pár dalších postupů, nebo alespoň několik svých vtípků.

Kniha Osvědčené efekty ve Photoshopu mi přišla poměrně užitečná a po jejím přečtení jsem ji již několikráte využil. Samozřejmě, že ty samé postupy lze najít na internetu v podobě tutoriálů, ale kdo by se s tím hledal, když Scotty nám je tak pěkně naservíroval?

Informace o knize

Název: Osvědčené efekty ve Photoshopu
Autor: Scott Kelby
Vydal: Computer Press
Cena: 429 Kč (386 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Předchozí článek idealni.cz
Další článek skolapolice.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *