Pluginy pro MyIE2 poprvé

10. října 2003

Autoři nástavby MyIE2 prohlížeče Microsoft Internet Explorer přidali do svého programu mimo jiné podporu pluginů. Toho se chytila řada tvořivých uživatelů a vzniklo několik desítek užitečných modulů, které vám usnadní brouzdání po internetu. Několik z nich si ukážeme v tomto článku.

Některé pluginy najdete na oficiálním webu MyIE2 v sekci download na záložce Plug-ins. Nové verze těchto pluginů a mnoho dalších se nachází na polském fanouškovském webu MyIE2 (i anglická verze).

Pluginy se nachází v 2-5KB zip archivech. V každém z nich najdete složku s pluginem. Tu extrahujte do složky | MyIE2 | Plugin | a při dalším startu se vás MyIE2 zeptá, jestli chcete daný plugin povolit. Seznam všech pluginů najdete v | Nastavení | Nastavení MyIE2... | MyIE2 Plugin |. Zde můžete libovolně každý zakázat nebo povolit. Změny se vždy projeví až po restartu MyIE2.

Všechny pluginy se nacházejí na vlastním panelu, který zobrazíte pomocí | Zobrazit | Panely nástrojů | Panel pluginů |. Pluginy jsou na něm seřazeny podle abecedy a nejde s nimi nijak posouvat, což je škoda, protože každý by asi uvítal možnost změny jejich pořadí. Jedinou šancí je přejmenovat je. Stačí editovat konfigurační soubor | MyIE2 | Plugin | "Název pluginu" | Plugin.ini | libovolným textovým editorem. Zde zadejte nové jméno položky do řádku Name=…. Poté při dalším startu MyIE2 budete muset odsouhlasit jeho povolení, MyIE2 si totiž myslí, že jste starý plugin smazali a že jde o nový. Dobrý nápad může být přidat na začátek názvu číselnou zkratku („01 název pluginu„).

Pokud se vám nelíbí ikona některého pluginu, stačí, když do složky pluginu nahrajete svoje vlastní. Jednu pro výchozí stav a druhou, která se zobrazí při najetí myší. V | Plugin.ini | potom do Icon=… zadejte název ikony pro výchozí stav a do HotIcon=… název ikony po najetí.

Pluginy jsou většinou řešeny pomocí JavaScriptu, něco na způsob bookmarkletů, takže jejich úprava je více než snadná. U některých pluginů uvádím také svoji upravenou verzi, protože obsahovaly nějaké chybičky nebo jim chyběla nějaká užitečná funkce. U každého pluginu se nachází odkaz na stažení nebo si můžete stáhnout kompletní balík, který obsahuje jak originální tak upravené pluginy.

Zavřít chybné dokumenty

Close Failed URL’s 2.1, 1,23 KB
Close Failed URL’s 2.1 (upravená verze), 1,05 KB

Automaticky se zavřou všechny prázdné dokumenty a nenalezené stránky. Původní skript obsahoval dvě chyby, které bylo potřeba opravit. Pokud po nenalezené stránce následoval prázdný dokument, pak skript zavřel pouze nenalezenou stánku a skončil. Druhá chyba je závažnější (až kritická), pokud jste měli otevřenou pouze prázdnou stránku, skript probíhal do nekonečna a zasekl tak MyIE2, protože po zavření okna se automaticky vytvořilo nové a tak pořád dokola.

tučně jsou vyznačeny změny
<script language=“JavaScript“>
for (i = 0;i < external.tab_count;i++)
{
 if (external.get_tab(i).document.URL.substring(0,6) == „res://“)
 {
  external.close_tab(i);
  i–;
 }
 else if (external.get_tab(i).document.URL==“about:blank“)
 {
 if (external.tab_count == 1) {exit};
  external.close_tab(i);
  i–;
 }
}
</script>

Poslat email

CreateEmail 1.0, 2,00 KB
CreateEmail 1.0 (upravená verze), 1,45 KB

Jestliže se vám nechce hledat na stránce e-mail, můžete využít tento skript. Jeho originální varianta fungovala pouze pokud se na stránce nacházel jen jeden e-mail. Potom se otevřel poštovní klient, stejně jako byste na e-mail klikli v prohlížeči. Moje upravená verze nabídne postupně všechny nalezené e-maily a vy si vyberete, který z nich chcete. E-maily se zobrazují v dialogovém oknu s tlačítky OK (vybere e-mail a přeruší hledání dalších) a Storno (hledá další e-mail na stránce).

<script language=“JavaScript“>
var x = document.links.length;
if (x)
{
 for (i=0; i<x; i++)
 {
  var y = document.links[i]+““;
  if (y.search(„mailto:“) !=-1)
  {
   email = y.substring(7);
   if (confirm(„Vybrat tento e-mail?nn“ + email))
   {
    window.open(y);
    exit();
   }
  }
 }
}
</script>

Editace stránky

Edit Page 2.5, 1,63 KB

Nelíbí se vám na stránce reklama, která na vás neustále bliká? Tak proč ji nevymažete? S pluginem Edit Page toho dosáhnete snadno. Při prvním kliku se aktivuje editační mód a při druhém se deaktivuje. Po aktivaci můžete libovolné prvky na stránce mazat (tabulky, obrázky, divy…), nebo text přímo editovat. Jakého úžasu můžete dosáhnout u svého kamaráda, když uvidí na stránce nějakého důvěrného a známého webu své jméno. Ale kromě srandiček můžete tuto utilitu využít i k důležitějším věcem. Například můžete před odesláním dokumentu na tiskárnu odstranit všechny nepotřebné části stránky, dopsat svoje poznámky a teprve potom vše vytisknete. V tomto případě se stává z Edit Page výborný pomocník. Jedinou nevýhodou je, že se někdy trochu rozpadne vzhled stránky.

Uložit flash

Flash Save 1.21, 4,79 KB
Flash Save 1.21 (upravená verze), 4,78 KB

Líbí se vám na stránce nějaký flash a chcete si ho uložit nebo chcete daný flash zablokovat a nevíte jak? K tomu všemu slouží plugin Flash Save. Po kliku se místo aktuální stránky načte nová, kde máte možnost si všechny flashe uložit (ukládá se pomocí Uložit cíl jako…) nebo blokovat. Vyberte z nabídky block a klikněte na vybraný flash, potom se zobrazí dialogové okno s parametry a po odsouhlasení bude tento flash blokován. Moje upravená verze načítá stránku s volbami do nového okna. Kód je příliš dlouhý, proto uvedu jenom změny:

x=window.open();
x.document.write(…);
Výraz x.document.write nahradí všechny výskyty výrazu document.write.

Změna velikosti písma

Font Changer 1.2, 1,02 KB

Tento plugin patří mezi mé nejoblíbenější. Zbavuje mne závislosti na tom, jestli webmaster daného webu použil pro definování velikosti písma procenta nebo pixely. Plugin Font Changer totiž nastaví veškerý text na stránce na určený druh písma a velikost. Nastavení se provádí v souboru | MyIE2 | Plugin | FontChanger | FontChanger.htm |. Zde zeditujete položky FontName a FontSize. Velikost písma se udává v rozmezí 1 až 7.

Poslední změna souboru

LastModified 1.0, 2,18 KB
LastModified 1.0 (upravená verze), 2,54 KB

LastModified zjistí, kdy byl soubor naposledy změněn, přesněji řečeno uložen. Jednoduše se tak dozvíte, jestli na dané stránce proběhly nějaké změny nebo ze kdy pochází dané informace. To neplatí u dynamicky generovaných stránek, protože u nich stáří dokumentu nesouvisí se stářím dat. Pokud máte právě otevřenou prázdnou stránku, pak se vám zobrazí datum a čas z vašeho počítače. V mé verzi pluginu se datum zobrazuje v lidštější podobě.

<script language=“JavaScript“>
datum = new Date (document.lastModified);
den = datum.getDate();
mesic_nazvy = new Array (‚ledna‘, ‚února‘, ‚března‘, ‚dubna‘, ‚května‘, ‚června‘, ‚července‘, ‚srpna‘, ‚září‘, ‚října‘, ‚listopadu‘, ‚prosince‘);
mesic = datum.getMonth();
rok = datum.getYear();
hodiny = datum.getHours();
minuty = datum.getMinutes();
vteriny = datum.getSeconds();
alert (den + „. “ + mesic_nazvy[mesic] + “ “ + rok + “ v “ + hodiny + ((minuty < 10) ? „:0“ : „:“) + minuty + ((vteriny < 10) ? „:0“ : „:“) + vteriny);
</script>

Změna CSS stylu

My Style 1.0, 2,30 KB

Pomocí pluginu My Style načtete na danou stránku další soubor s kaskádovými styly. V tomto souboru si můžete určit libovolné vlastnosti. Například že pozadí bude bílé a písmo černé atd. Soubor s kaskádovými styly se nachází v | MyIE2 | Plugin | MyStyle | mystyle.css |. Zde už jsou některé vlastnosti přednastaveny, můžete si je ale změnit podle svého.

Zobrazit okraje

Show Blocks 1.0, 2,12 KB

Plugin Show Blocks funguje na stejném principu jako My Style, načte na danou stránku soubor s kaskádovými styly. V něm je ale udáno, aby se zobrazilo ohraničení u prvků TABLE, DIV, P a BODY. V souboru | MyIE2 | Plugin | ShowBlocks | blocks_style.css | můžete nastavit barvu ohraničení, velikost a další parametry. Tuto funkci využijete hlavně při ladění kódu.

Zde přehlídku pluginů prozatím ukončím. Osobně jsem z nich unesen – jednoduchá instalace, malá velikost, snadná tvorba a editace, výborné funkce…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek SMARTY - modifikátory
Další článek xp-designs.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *