Průvodce světem databází

13. července 2001

Většina WebTIPů, které jsme si pro vás připravili, pojednávala zejména o programování www stránek, nebo se zabývala grafikou. Tentokrát jsem při toulkách Internetem narazil na informační server společnosti About.com, který je zaměřen na svět databází a všeho kolem nich.

Databázové systémy se vyvíjí již několik desítek let. Byly ovlivněny spoustou různých teorií a přístupů, takže není divu, že svět databází je dnes značně rozsáhlý a nehomogenní. V průběhu let se dostala do popředí řada výrobců databázových systémů, kteří také ovlivnili jednotlivé standardy databází. Určitě všichni znáte takové názvy jako MySQL, Oracle, SQL server, Access, Sybase, Postgress, FoxPro a mnohé další. Informace z dění v tomto světě nabízí právě server Databases Guide, o kterém je dnešní povídání.

O serveru

Server najdete na adrese databases.about.com. Přivítá vás úvodní stránka, kde pod horní lištou se základním menu se nachází klasické tři sloupce. Levý slouží jako základní navigační menu, pravý sloupec je vyhrazen pro reklamu. V prostředním sloupci je zobrazen na úvodní stránce SPOTLIGHT (seznam odkazů na vybrané informace) a ESSENTIALS (základy), jinak je v něm zobrazen obsah článku či seznamu odkazů.

Úvodní stránka

Na úvodní stránce najdete seznam odkazů nazvaný ESSENTIALS. Autor sem zařadil články obsahující základní důležité informace. Najdete zde články k  SQL, Data Miningu, a další. Docela zajímavý odkaz je GLOSSARY, který vás odkáže na stránku se slovníkem užitých pojmů ze světa databází. Slovník je zobrazen jako rejstřík a každé heslo je klikací. Po kliknutí na pojem jste přemístěni na článek, kde je daný pojem podrobně vysvětlen. Horní lišta obsahuje odkaz ARTICLES. Po kliknutí na něj se dostanete na seznam všech článků, které byly na serveru vydány. V horní liště je také k dispozici formulářové pole, kam můžete zadat klíčové slovo k vyhledání.

Hlavní témata

Levý sloupec nazvaný SUBJECTS je rozdělen do několika částí. První oblast odkazů se týká obecných informací. V části CAREERS najdete odkazy na informace o databázových profesích. Informace o existujících certifikacích databázových odborníků hledejte pod odkazem CERTIFICATIONS. Odkazy na různé skupiny odborníků pohybujících se v určitém databázovém systému najdete v sekci ORGANIZATIONS. Poslední odkaz z první skupiny odkazů TRAINING vede na www stránky s řadou tutoriálů a nabídkou výukových kurzů. Všechny odkazy z této části vedou většinou na jiné informační servery.

Ve druhé části lze nalézt další zajímavé odkazy. První odkaz ADMINISTRATION obsahuje seznam stránek zabývající se problematikou administrace databázových systémů. Zajímavé články o dolování informací z databází naleznete pod odkazem DATA MINING. Teoreticky laděné informace najdete v části DESIGN. Zde jsou odkazy na články týkající se konstrukcí databází, modelování dat, tvorby datových základen, apod. O vývoji databázových aplikací se dočtete pod DEVELOPMENT. Otázkami bezpečnosti databází se zabývá část SECURITY, základní kurs jazyka SQL najdete v článcích pod odkazem SQL BASICS. Nakonec odkaz WEB INTEGRATION obsahuje odkazy na informace zabývající se otázkami integrace databází do webového prostředí.

V levém menu v poslední části je seznam odkazů na jednotlivé databázové systémy. Pod každým odkazem najdete spoustu relevantních informací právě k danému databázovému produktu. Najdete zde systémy jako Access, dBase, DB2, FoxPro, MySQL, Oracle, Postgress, SQL Server či SyBase.

Diskusní fórum, chat

Jak už na kvalitních informačních serverech bývává zvykem, nechybí zde diskusní fórum. Registrace do fóra je jednoduchá a je samozřejmě zdarma. Navíc, vaše registrace bude platná na všech serverech společnosti About.com a je vám vytvořena e-mailová adresa. K příspěvkům v diskusním fóru můžete také přistupovat bez registrace, jako host. Diskusní fórum je docela pěkně propracované, v levém sloupci si vybíráte jednotlivá témata, pravá část okna prohlížeče slouží pak ke vlastnímu čtení příspěvků.

Odborný chat, kde účastníci diskutují o databázích, na mě působí trochu jako rarita. V každém případě je to docela zajímavý nápad. Pokud se rozhodnete vstoupit do diskusního kruhu, nejprve důkladně zvažte, zdali vaše angličtina na to bude stačit :-). Spuštění chatu chvíli trvá. Jedná se o Java aplet. Po aktivním oknem je na stránce zobrazen návod, jak chat používat (How To Chat), včetně vysvětlení všech ikon.

Závěrem

Přestože Databases Guide obsahuje řadů článků ve formě odkazů na jiné informační servery a vlastních článků má tak asi třetinu, si myslím, že je to velmi užitečný server, pomocí kterého se dostanete k důležitým informacím o databázích. Zatím jsem nenašel žadný jiný server, který by se problematikou databází zabýval v tak širokém rozsahu jako právě Databases Guide.

WebTIP 13.7.2001 – Databases Guide, databases.about.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *