PSPad – speciální nástroje

17. prosince 2004

Že PSPad není jen obyčejný editor textů nebo zdrojových kódů, dokazuje i řada vestavěných speciálních nástrojů. Pokud s PSPadem teprve začínáte, nemusíte je hned využít, ale je dobré o nich alespoň vědět. Dříve či později narazíte na problém, jehož řešení jinými prostředky by bylo mnohem komplikovanější, ne-li zcela nemožné, a tehdy vám mohou tyto nástroje ušetřit podstatný díl námahy i času.

Nástroje pro práci s textem

ASCII tabulka

Pokud potřebujete zjistit ASCII hodnotu nějakého znaku, který máte v textu, je rychlejší se podívat na stavový řádek. V případě, že chcete „nějaký“ znak, je k dispozici ASCII tabulka Alt+A. Pokud v stojíte v tabulce a stisknete nějakou klávesu, tabulka se nastaví na příslušný znak. Dvojklik, popřípadě Enter, vloží do textu pole z tabulky, na kterém stojíte. Tabulku je možno „zadokovat“ do panelu projektu, vpravo, nebo ji nechat volně.

Monitor schránky

Tento nástroj, který se spouští také zkratkou Alt+M, sleduje schránku systému Windows a ukládá veškerý textový obsah, který do schránky zkopírujete v celém systému, nejen v PSPadu. V horní části monitoru schránky je seznam, ve spodní části pak celý kopírovaný text. Od spuštění monitoru pak máte k dispozici celou historii schránky. Můžete si označit více položek v seznamu a najednou je vložit do textu. Záznam jde kdykoli zastavit a opět spustit.

Tento nástroj lze použít například k postupnému kopírování odkazů z internetu, aniž byste opustili prohlížeč, a pak si jednoduše do stránky všechny odkazy najednou vložíte.

PSPad - ASCII tabulka a monitor schránky
PSPad – ASCII tabulka a monitor schránky (dokováno vpravo)

Nástroje pro práci s barvou

Výběr barvy

K tomuto nástroji nejsou třeba dlouhé komentáře. Umožňuje výběr barvy z několika barevných schémat, včetně standardního systémového dialogu. Barva je vkládána do HTML souboru ve formátu #RRGGBB, tvar vkládání do CSS souboru ovlivníte v | Nastavení programu | Nastavení nástrojů |.

PSPad - dialog pro výběr barvy
PSPad – dialog pro výběr barvy (nedokováno)

Zobrazit barvu

V HTML nebo CSS kódu často narazíte na kód barvy a potřebujete zjistit, jak vypadá skutečná barva. Zjistíte to, pokud se na kód postavíte a zavoláte nástroj Zobrazit barvu. Kromě zobrazení barevného odstínu nástroj umožňuje konverzi formátů barev a je doplněn i o jednoduchý mixer.

PSPad - dialog zobrazení barvy
PSPad – dialog pro zobrazení barvy v kódu

Kapátko

Pomocí kapátka jste schopni sejmout barvu z jakékoli části obrazovky, třeba i z internetového prohlížeče. Nástroj se chová tak, že po vyvolání se skryje okno editoru PSPad, sejme se obrazovka a vy si pomocí zaměřovacího kříže vyberete jakýkoli bod. Po potvrzení klávesou Enter nebo Levým tlačítkem myši vložíte kód barvy do textu.

Matematické nástroje

Přepočet číselných soustav

Přepočet slouží k převodu čísel mezi libovolnou číselnou soustavou (dvojkovou až šestnáctkovou), k převodu čísla na římské vyjádření a k převodu času, vyjádřeného v milisekundách, na dny, hodiny, minuty, sekundy.

PSPad - přepočet číselných soustav
PSPad – přepočet číselných soustav (zvýrazněna je nastavitelná soustava)

Vyhodnocení výrazu

Proč takový nástroj a ne kalkulačka? Na rozdíl od kalkulačky, kde funkce určujete stiskem kláves, v tomto nástroji výraz napíšete – například sin(30)*0,5-(12+4)*19,5 + 4^2. Pokud se spletete, jednoduše se opravíte. Na rozdíl od normální kalkulačky můžete používat závorky. A především, pokud máte v textu nějaký matematický výraz, není nic jednoduššího, než jej označit a použít „Vyhodnocení výrazu“…

PSPad - vyhodnocení výrazu
PSPad – vyhodnocení výrazu

Seznam dostupných matematických operací a funkcí najdete v nápovědě.

MD5 otisk

MD5 otisk je 128 bitů (16 bajtů) dlouhé číslo, které vzniká pomocí matematických operací a používá se k potvrzení „totožnosti“ řetězce nebo souboru. Jakákoli změna v řetězci má za následek podstatnou změnu ve výsledném otisku. Pokud byste chtěli zachovat stejnou velikost souboru, včetně jeho informačního obsahu, a jen změnit například jméno člověka tak, aby se nezměnil otisk, zjistili byste, že je to téměř nemožné. Nástroj v PSPadu umí vypočítat i ověřit MD5 otisk pro libovolný řetězec i soubor.

PSPad - MD5 otisk
PSPad – MD5 otisk (červená kontrolka indikuje, že se otisky neshodují)

HTML formátování

V menu | HTML | najdete následující nástroje:

  1. Přeformátovat HTML kód – upraví kód pro větší čitelnost.
  2. Komprese HTML kódu – je opakem předchozí funkce, „zhustí“ HTML kód. Maximální délku řádku ovlivníte v | Nastavení programu | Nastavení nástrojů | Délka řádku po kompresi |.
  3. Tagy malými a velkými písmeny – tyto funkce jsou jen slabým odvarem funkce „Formátování kódu“, kterou najdete v menu | Formát |, poskytují však rychlejší přístup a jednodušší provedení.
  4. Přeformátovat na strukturovaný a řádkový CSS – přeformátuje celý CSS nebo jen označený text. Pokud dostanete cizí CSS soubor a chcete si jej pohodlně přečíst, nebo naopak svůj CSS před uložením na server „zkomprimovat“ a ušetřit trochu na přenosu…

V menu | HTML | Konverze | najdete několik dalších jednoúčelových nástrojů, které vám pomohou ušetřit čas.

Externí nástroje

TiDy

TiDy je knihovna, sloužící k validaci, konverzím a transformacím HTML kódu. PSPad nabízí jen několik přednastavených profilů, ale uživatel má možnost vytvářet libovolný počet dalších. Konfigurace je opět (jak už jsme si zvykli) v textovém souboru a popis všech parametrů najdete na stránkách PSPadu. (Viz též článek Odhalte chyby ve svém kódu.)

TopStyle

TopStyle je jeden z nejlepších CSS editorů. Zdarma je k dispozici „lite“ verze (i jako součást placené verze), která umožňuje využití cizími aplikacemi – není třeba nic nastavovat, stačí aby byla nainstalována. Jednoduše si označíte CSS část v HTML kódu (v souboru CSS není třeba nic označovat) a zavoláte funkci TopStyle. Otevře se TopStyle lite editor, ve kterém si CSS upravíte a potvrdíte změny. Upravený kód je přenesen zpět do PSPadu.

Vyhledávání pomocí Google.com

PSPad poskytuje rozhraní pro vyhledávací server Google. Sestavený dotaz je odeslán na Google a výsledky jsou zobrazeny v okně prohlížeče.

Interní nástroje

HEXA editor

V popisu k PSPadu je napsáno, že obsahuje plnohodnotný HEXA editor. Tento integrovaný HEXA editor umožňuje nejen přepisování, ale také vkládání a mazání, hledání i nahrazování – přepínání režimu klávesou Insert. Můžete ovlivnit počet sloupců, styl adresování a řadu dalších věcí v menu | Nastavení programu | HEXa editor |.

Chtěl bych upozornit, že PSPad používá HEXA editor ve dvou režimech. Pokud soubor otevřete přímo v HEXA editoru, uvidíte skutečný obsah souboru na disku. Pokud se přepnete do HEXA zobrazení z editoru, uvidíte soubor přenesený z textového editoru – například překódovaný do jiné CP, s jinými konci řádků a podobně.

Porovnávání textu

Stává se, že po úpravě nějakého zdrojového kódu chcete zjistit změny od posledního uložení, nebo dostanete novou verzi nějaké knihovny a zajímá vás, co se změnilo. PSPad vám nabízí nástroj pro porovnávání textových souborů, který do rozděleného okna zobrazí oba porovnávané soubory a barevně odliší rozdíly. V okně pak můžete přeskakovat po změnách, můžete skočit na odpovídající místo do zdrojového souboru a podobně.

Porovnávání textu vyvoláte z menu | Nástroje | Rozdíly v textu |, kde můžete porovnat soubor se stavem na disku nebo s jiným souborem. Pokud zavoláte nabídku na neaktivní záložce souboru pomocí pravého tlačítka myši, můžete přímo vyvolat porovnání s aktivním souborem.

PSPad - porovnání textu
PSPad – porovnání textu

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek mafia-jpas.net
Další článek finwe
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *