Sblížení s Microsoft SQL Server

12. dubna 2002

Systém řízení báze dat MS SQL Server je natolik robustní a spolehlivý, že tvoří databázovou vrstvu (data management tier, zadní vrstvu nebo back-end) aplikací podnikových informačních systémů strategického významu. Jeho nasazení jako databáze pro interaktivní internetové aplikace je také běžné.

Výhodu, že MS SQL obslouží (angl. to serve – obsluhovat, proto server – obsluha) bez problému provozní informační systém firmy i její interaktivní webovou prezentaci, lze spatřovat v jednoduchém propojení těchto aplikací, a z toho plynoucí výhodu pro elektronické obchodování.

Verze a licencování produktu

Aktuální verze na trhu je MS SQL 2000. Můžete si pořídit plnou komerční verzi Enterprise Edition. Pro vyzkoušení postačí Trial funkční po dobu 120 dní. Vedle toho existuje Personal Edition. Plně funkční databázové jádro (někdy také databázový stroj) MS SQL serveru, zvané MSDE (Microsoft Data Engine), je určeno pro vývoj a testování a může se volně šířit jako součást aplikací vyvinutých ve Visual Studiu nebo Office Developeru. Existuje tu však jisté omezení výkonu MSDE. Pokud na něj během vývoje nebo provozu narazíte, není žádný problém vyměnit jádro za plnohodnotnou verzi a při tom nemusíte změnit ani řádek kódu.

Microsoft Access versus Microsoft SQL Server

Možná se zamýšlíte, proč MS SQL, resp. MSDE a ne Microsoft Access, resp. jeho volně šiřitelné jádro Microsoft Jet. Access je součástí balíku Microsoft Office a jak už jeho název napovídá, je to spíše kancelářský program. Výrobce jej vůbec nedoporučuje jako databázovou vrstvu webových aplikací. MS Access nedovede obsloužit více než řádově jednotky souběžných požadavků, proto jej doporučuji jen na málo exponované weby (např. osobní stránky) a na nich málo databázově náročné aplikace (např. počítadlo přístupů).

Požadavky na operační systém a hardware

Databázová platforma MS SQL je dostupná jen pro operační systémy Microsoft Windows. Na těch bez technologie NT, tj. Windows 95 / 98 / 98 Second Edition / Millenium Edition můžete provozovat MS SQL Server Personal Edition nebo jádro MSDE. Celá instalace Enterprise verze možná není. Využijete jen možnosti připojení klienta. Určitě postačí procesor Pentium a vyšší nebo ekvivalentní.

Pro plné využití potřebujete Windows NT 4 se Service Packem 5 a vyšším, Windows 2000 Professional (Windows 2000 Server je pro víceuživatelský server výhodnější), nebo Windows XP Professional (pro verzi Server platí to samé). I ke mně se dostaly různé mýty o víceprocesorových serverech a diskových polích jako o minimálním technickém vybavení. Základním aspektem je předpokládaná zátěž serveru. Při nasazení na podnikový informační systém nebo na webhosting se asi silným strojům nevyhnete. Pro domácí použití, na programování a zkoušení, kdy se vlastně jedná o jednoho připojujícího se klienta, o vás, nemá MS SQL server větší nároky, než jaké klade samotný operační systém, aby zabezpečil svou rozumnou funkčnost.

Utility, které jsou součásti MS SQL serveru

Každá z verzí, s výjimkou MSDE, je dodávána s užitečnými aplikacemi s grafickým uživatelským rozhraním usnadňujícím vývojáři jeho práci a tím i život. Je to samozřejmě klientská konzolová aplikace pro práci s databázemi pomocí SQL příkazu, jak jste zvyklí z kteréhokoli jiného databázového serveru. Model ovládání je jasný: nejprve se k serveru připojíte a pak do políčka vepisujete SQL příkazy a sledujete výsledky. Dále máte k dispozici rozhraní pro import a export dat, což se hodí při přechodu z jiného nebo na jiný systém. Aplikace pro správu databází umožňují správcům všechny úkoly administrace serveru – správu rolí, uživatelů a jejich přístupových práv, pravidla pro zálohování a údržbu dat atd.

Transact SQL

Řada z vás zná oblíbený databázový server MySQL. A také víte, že něco jako vnořené dotazy, triggety, uložené procedury, nebo transakce jsou na MySQL tabu. Naopak MS SQL podporuje standardy jazyka SQL a zavádí jeho další rozšíření: Transact-SQL, zkratkou T-SQL (u konkurenčního Oracle se jedná o PL/SQL).

Analýza dat – databázová technologie nového milénia

Databázové servery zabezpečují veškerou manipulaci s daty, tedy jejich sběr a uchování už z podstaty své existence, proto prostě tehdy v 60-tých letech vznikly. Nejmodernější produkty ale dokáží mnohem více – data zpracovávat a analyzovat. Zde jsou zavedené pojmy OLAP (Online Analytical Processing), Data Mining (Dolování dat), Data Mart (datové tržiště), Data Warehouse (datový sklad). Tyto technologie nabízejí vizualizaci výsledků analýzy dat a dokonce grafické vytváření specifikací pro analýzu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *