Šetříme si čas personalizací výchozí stránky prohlížeče

23. února 2004

Každý moderní prohlížeč umožňuje nastavit si libovolnou stránku jako výchozí. Většinou zde máme nastavený formulář některého z vyhledávačů, vstupní stránku intranetu či projekt, na kterém právě pracujeme. Někdo může mít nastaven též formulář pro vstup na webové rozhraní emailového serveru nebo další stránky, které často navštěvuje. Ale víte, že to jde všechno najednou?

Když jsem si uvědomil, kolikrát denně otevřu nové okno prohlížeče jen proto, abych pak do adresního řádku napsal některou ze dvou desítek stále se opakujících URL, napadlo mě vytvořit si stránku s jejich seznamem, nastavit ji jako výchozí a tím si zkrátit čas potřebný k otevření cílové stránky – už prostým nastavením jakékoli lokálně uložené stránky získáte těch pár okamžiků, po které obvykle probíhá připojení ke vzdálenému serveru.

Nápad nijak výjimečný. Pokud ale využijeme možnosti vykrádání formulářů a zpřístupníme si tak přímé vyhledávání na neomezeném množství vyhledávačů či dokonce přímé přihlášení do nejčastěji používaných internetových aplikací (je-li to u nich možné), výsledek už bude stát za to. Nemluvě o tom, že si design stránky můžete přizpůsobit svému vkusu a následně jím ohromovat kolegy…

Abych vám ušetřil ještě více času, připravil jsem modelovou stránku (v designu serveru Interval.cz), kterou si můžete okamžitě stáhnout, uložit a nastavit do prohlížeče. Celá akce i s úpravami by neměla trvat déle než pět minut – to už za to už stojí, nemyslíte? Stránku doporučuji uložit na místo, kde k ní budete mít rychlý přístup pro případ aktualizací.

Vykrádaní formulářů nejen pro vyhledávání

Kdo dobře rozumí HTML, nepotřebuje další komentář, pro ostatní pár vět. Vykradením formuláře je myšleno vytvoření mírně upravené kopie formuláře originálního, která je odesílána ke zpracování původnímu skriptu. Je tedy samozřejmě potřeba zkontrolovat adresu, kam je formulář posílán, obvykle je zapsána relativně. Nakonec formulář očistíme od všech tabulek a dalších přívěšků, nově ostylujeme a je hotovo. Pokud nový formulář nefunguje, smazali jsme některé potřebné elementy nebo původní skript kontroluje adresu, ze které je formulář odesílán.

Obvykle vyhledávám v českém prostoru pomocí vyhledávače Jyxo, v mezinárodních vodách Googlem. Původně jsem tedy měl Jyxo nastaveno jako výchozí stránku. I proto jsem oba vyhledávací formuláře na stránce umístil nejvýše.

<!– vyhledavaci formular jyxo –>
<form method=“get“ action=“http://jyxo.cz/search.php“ id=“search“>
  <input type=“hidden“ name=“look“/>
  <input type=“hidden“ name=“stem“ value=“on“ />
  <input type=“text“ name=“s“ size=“15″ id=“sstr“ />
  <input type=“hidden“ name=“d“ value=“cz“ id=“searchincz“ />
</form>
<!– vyhledavaci formular google –>
<form action=“http://www.google.com/search“>
  <input type=“text“ name=“as_q“ size=“15″ />
  <input type=“hidden“ name=“num“ value=“10″ />
  <!– <input id=“lrt“ type=“hidden“ name=“lr“ value=“lang_cs“ /> –>
</form>

Odkomentováním předposlední řádky omezíte hledání Googlem na český prostor.

Rychlé přihlašování do webových aplikací

Další čas lze ušetřit změnami některých elementů input. Typickým příkladem je předvyplnění přihlašovacího jména pomocí atributu value. V ukázkové stránce jsem z estetických důvodů přihlašovací jméno skryl úplně (atribut hidden), stejně jako tlačítko pro odeslání formuláře, který je potřeba odeslat klávesou Enter. Je-li nutné dostat se na originální formulář (například pro přihlášení s neobvyklými parametry), lze využít vedle umístěného odkazu.

Nabízí se ještě úspornější varianta, skrýt i předvyplněné heslo a přihlašovat se pouhým kliknutím na odkaz. Doporučuji ji však pečlivě zvážit a používat pouze, pokud tím neohrozím bezpečnost přihlašování k dané aplikaci (například z domova). Jinak se kdokoliv může přihlásit vaším jménem, nebo si dokonce ve zdrojovém souboru přečíst vaše heslo! (Na místě je také upozornit na nebezpečí odkazů, které obsahují přihlašovací jméno a heslo v URL – pokud sleduje cílovou stránku nějaké počitadlo, které zaznamenává volanou adresu, můžete svůj přístup poskytnout opravdu široké veřejnosti.)

Rychlé přihlášení na server Email.cz přes odkaz může vypadat například takto:

<form action=“http://www.email.cz/cgi-bin/index.phtml“ method=“post“ name=“lform“ id=“lform“>
  <input type=“hidden“ name=“login“ id=“login“ value=“userName“ />
  <input type=“hidden“ name=“heslo“ id=“heslo“ value=“pass“ />
  <input type=“hidden“ name=“stamp“ value=“1075905666″ />
  <input type=“hidden“ name=“akce“ value=“login“ />
  <input type=“hidden“ name=“sub“ value=“ok“ />
  <a href=“javascript: document.forms.lform.submit()“>login</a>
</form>

Je samozřejmě nutné zaměnit položky „userName“ a „pass“ za vaše přihlašovací jméno a heslo.

Další vhodný obsah

Jde-li nám pouze o šetření časem, jediným vhodným obsahem jsou odkazy na místa, kam často chodíme. Mohou to být již zmiňované aktuální projekty, odkazy na dokumenty v rámci firemní sítě či na lokálním disku nebo oblíbené a často navštěvované odkazy – přece jen je rychlejší jedno kliknutí uprostřed obrazovky než složité vyhledávání v menu oblíbených položek.

Dalším dobrým nápadem může být formulář pro vyhledávání v online překladatelském slovníku nebo třeba odkazy na často potřebné webdesignérské nástroje, některé z nich jsou použity na již zmiňované modelové stránce.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *