Seznam.cz: Nevěnujte pozornost výmyslům televize Nova

11. dubna 2006

Byla databáze Seznamu skutečně hacknuta? Použil útočník získaná hesla i pro přístup k elektronickému bankovnictví postižených uživatelů? Kolika uživatelů se kauza týká? Ochrání vás Seznam.cz před podobnými případy? Koho a za co bude Seznam.cz žalovat? Na to všechno jsem se zeptal zástupců české portálové jedničky.

Od páteční relace Televizních novin naší nejsledovanější televize, TV Nova, má český internet jasné téma číslo jedna. Ještě do poloviny víkendu jím bylo údajné napadení databáze freemailové služby portálu Seznam.cz a od poloviny víkendu je to vzájemné obviňování Seznamu a Novy, kdo lže a kdo mlží. Pokud se v kauze přesně neorientujete, doporučuji prostudovat článek Aleše Miklíka a Ondřeje Bitta Seznam.cz vs. Nova: kolotoč žalob a pomluv, který vyšel v úterý 11. dubna na stránkách webzinu Lupa.cz.

Požádal jsem o rozhovor k této kauze přímo zakladatele a většinového vlastníka Seznamu Iva Lukačoviče. Ten si však na rozhovor nenašel čas a tak mi na mé otázky odpověděla alespoň tisková mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Odmítáte informace televize Nova, že byla odcizena část databáze služby Seznam.cz E-mail obsahující hesla a uživatelská jména pro přístup k e-mailovým schránkám?

Už od soboty 8. dubna, tedy den po odvysílání první reportáže TV Nova, sdělujeme médiím a uživatelům, že všechny uživatelské účty na Email.cz jsou dobře chráněny a zabezpečeny tak, aby je žádný počítačový pirát nemohl napadnout. Zpráva Novy byla lživá a vydedukovaná z banální události, která se ve skutečnosti odehrála v jedné školní počítačové učebně. V pátek jsme v první reakci pro Novu celou „událost“ vysvětlovali pouze z dostupných dat, vyčtených ze sniffingového souboru umístěného na serveru jedné kabelové společnosti. Soubor obsahoval několik málo uživatelských jmen a hesel. Už v pátek jsme požádali o jejich smazání, k čemuž došlo ještě před odvysíláním první reportáže TV Nova. Opravdu nás nenapdalo, že by Nova vůbec uvažovala o tom, že někdo napadl Seznam.cz. Pro toto tvrzení nejen že neměla dostatek argumentů, ale ani si u nás nezkoušela tuto informaci předem ověřit.

V reportáži zazněla informace, že útočník použil získaná hesla i k získání přístupu do elektronického bankovnictví. Víte o tom něco?

O tom nevíme zatím nic a neradi bychom šířili další nepodložené spekulace.

Máte informaci o počtu reálně postižených uživatelů tímto incidentem? Nova hovoří o desítkách…

Nova odvysílala záběry na soupis, který vypadal obsáhle. Ale obsáhlý nebyl. Měl jen 8 uživatelských jmen a hesel, ale zato několikrát za sebou otištěných tak, jak se uživatelé opakovaně přihlašovali. Když vezmete v úvahu, že Email.cz spravuje 4,5 milionu účtů, je tento počet osmi hesel zcela marginální. Na druhou stranu Nova řadu uživatelů zbytečně vyplašila, když je varovala před únikem dat. Proto jsme samotným uživatelům rozeslali už v sobotu zprávu o tom, že se nic nestalo a že jejich účty jsou naprosto bezpečné.

Text zmíněného e-mailu:

V patek vecer odvysilala TV Nova reportaz tom, ze Seznam.cz napadl neznamy hacker a odcizil nekolik desitek hesel ke sluzbe Seznam.cz Email. Tato reportaz je naprosto lziva. Portal Seznam.cz nikdo nenapadl a hesla uzivatelu jsou v nem bezpecna. Ve skutecnosti byla napadena spatne zabezpecena pocitacova sit na jedne stredni skole, se kterou nemame nic spolecneho a jejiz zabezpeceni nedokazeme ovlivnit. Na teto siti se pomoci „odposlouchavani“ podarilo jednomu zakovi zjistit hesla svych osmi spoluzaku. Vazeni uzivatele. Seznam.cz nikdo nenapadl a Vase hesla nikdo neukradl. Proti TV Nova podnikneme prislusne pravni kroky a budeme pozadovat nahradu skody.

Co mohou naši čtenáři dělat, aby se nedostali do podobné svízelné situace? Nabízí Seznam.cz nějaká protiopatření?

Nevěnovat pozornost výmyslům Novy a věřit tomu, že Seznam.cz pro ně už v základním nastavení zabezpečil uživatelský účet na té nejlepší úrovni. Navíc ještě přidáváme – po této události – SSL nastavení jako standard. Dosud si ho uživatelé museli sami zapnout, pokud chtěli mít šifrovanou komunikaci.

Podnikne Seznam.cz nějaké kroky proti člověku, který získal a následně zveřejnil dotyčná hesla?

Proti „modrákovi“ se zatím nic moc podniknout nedá, je mu patnáct let a hesla svých spolužáků zveřejnil už před rokem a půl. Pouze si toho Nova nevšimla.

Chystáte se podniknout nějaké kroky proti televizi Nova?

Už jsme oznámili, že hodláme TV Nova žalovat, protože poškodila naše obchodní jméno. Seznam.cz je vysoce hodnotná značka, byli jsme čtyřikrát za sebou vyhodnoceni jako Dobrá značka a v soutěži Czech Top jsme letos vyhráli 1. místo v kategorii Informační technologie a systémy.

Děkuji za informace.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Alternativa ke clear:both
Další článek 3dgrafika.org
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *