Sitemapy ve WordPressu jednoduše

16. února 2022

Sitemapa by měla být základem celého webu. Orientují se podle ní vyhledávače a zajišťují lepší a rychlejší indexaci stránek. Pokud používáte nějaké rozšíření pro SEO, nejspíše funkci sitemap již obsahuje. Ovšem plugin, o kterém se v tomto článku dočtete, má navíc ještě plno vychytávek. Jedna z nich se týká vyhledávačů Google a Bing – po každé aktualizaci či vytvoření příspěvku jsou zmíněné vyhledávače informovány o změnách, což urychluje zmíněnou indexaci a následné zobrazování ve výsledcích vyhledávání.

Instalace a aktivace pluginu

https://cs.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/

Nainstalujte si plugin ze zadané adresy a aktivujte jej. Následně se v levém menu administrace proklikejte do Nastavení -> XML-Sitemap.

Přidání sitemapy do robots.txt

Pokud váš web neobsahuje soubor robots.txt v kořenové složce webu, tak odkaz na sitemapu bude do tohoto souboru automaticky přidán pomocí nativních funkcí WordPressu. Je možné, že z nějakého důvodu máte soubor robots.txt vytvořený ručně. V takovém případě do něj přidejte řádek s odkazem na zmíněnou sitemapu. Ta se nachází na URL adrese, kterou zjistíte úplně nahoře v nastavení pluginu.

Základní nastavení

Autoři pluginu perfektně vyladili výchozí nastavení, takže dle mého názoru není potřeba cokoliv znatelně měnit. Projdu s vámi pouze pár věcí, u kterých dává smysl něco nastavovat.

  • Ruční přidání stránek do sitemapy (sekce Additional Pages) – může se vám hodit, pokud potřebujete do sitemapy dostat nějaké stránky, které nemáte vytvořené přímo na úrovni WordPressu.
  • K výpočtu priority příspěvků se používá počet komentářů. Komentovanější příspěvky mají tedy větší prioritu a jsou i častěji indexovány. Toto můžete změnit v sekci Priorita příspěvků.
  • V sekci Obsah sitemapy můžete zapnout přidání odkazu na rubriky, archivy, stránky autorů a štítků. Ve výchozím stavu jsou tyto možnosti vypnuty a já to tak doporučuji ponechat. Ovšem můžete to zapnout, pokud z nějakého důvodu chcete do vyhledávačů posílat i odkaz na tyto stránky.
  • Vyřazení určitých kategorií nebo příspěvků/stránek můžete provést v sekci Excluded Items. Pokud například nechcete mít v sitemapě příspěvek který se týká třeba nějaké časově omezené akce.
  • Change Frequencies jsou průměrné odhadované časy,  jak často se mění obsah určitých částí vašeho webu. Vyhledávače na to mohou brát ohled, ale také nemusí. Nechal bych doporučené nastavení.
  • Priority si můžete upravit, ale výchozí nastavení mi taktéž dává smysl.

Informace na závěr

Vyhledávače využívají sitemapu jako pomůcku pro lepší indexování. Nemusí se jí řídit, nastavené frekvence nebo priority neberou jako příkaz. Dokonce se může stát, že se do indexu vyhledávače dostanou stránky, které v sitemapě nejsou uvedeny.

Odkaz na sitemapu můžete přidat například do nástroje Google Search Console a mít tak dokonalý přehled o vašem webu. Tento nástroj vám doporučuji, dokáže vás upozornit na spoustu chyb či možných vylepšení.

Profesionální webhostingové služby od CZECHIA.com

U czechia.com vám zřídí webhosting WordPressu na serveru s operačním systémem Linux, podporou nejnovější verze PHP a automaticky předinstalovaným redakčním systémem WordPress.

Navíc dostanete:
  • nainstalovaný SSL certifikát  od SSLmarket.cz
  • nápomoc při nastavení přesměrování požadavků na https
  • pravidelné zálohy webhostingu a možnost návratu k předchozí verzi
  • prezentace automatické aktualizace jádra WordPress
  • základní zabezpečení administrace – GeoIP modul
Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *