SK doména a problémy s novým systémem

31. května 2017

Správce národní domény SK-NIC, a. s., plánuje spuštění nejen nových pravidel registrace domén SK, ale i start nového systému pro registrátory. Termín startu byl ale již po několikáté odložen.

Oficiálně měl být systém spuštěn již k 1. 1. 2017. Poté byl termín změněn na poslední den v květnu a nyní na začátek září 2017. Důvodem změny termínu byl dle tiskové zprávy SK-NIC ze dne 18. 5. 2017 ten, že do současnosti otestovalo nový systém 5 % registrátorů. Víc se jich mělo také vyjádřit, že ještě nejsou připraveni na nový systém nebo mají obavy ze stihnutí všech úkonů.

Registrátoři mohli systém začít testovat až od března

Nutno podotknout, že registrátoři měli systém možnost testovat až od 13. března, kdy mohli žádat o migraci na nový systém. Dle některých má však systém poměrně vážné technické nedostatky.

Pravidla registrací jsou zastaralá – na úrovni potřeby notářského ověření. Technický stav se v dnešní době nedá nazvat jinak než jako zoufalý. Za mnoho let nepřišel správce, navzdory neustálým požadavkům, ani s technickými úpravami, ani se změnou pravidel. V okolních zemích je jasně vidět, že za mnohem nižší ceny lze provést diametrálně odlišné služby,“ připomněl Milan Behro, ředitel CZECHIA.COM, předního českého registrátora.

Podobně neprofesionální přístup je na evropské poměry nevídaný, prakticky všichni správci národních domén odvádí naprosto jasnou a profesionální práci. Otázkou zůstává, zda po těchto opakovaných komplikacích tomu tak bude i u správce slovenské národní domény. Tyto události otřásají důvěrou mnoha registrátorů ve schopnost SK-NICu postarat se o správu .sk domény. Změny se samozřejmě netýkají pouze registrátorů domén, ale i samotných klientů – k dnešnímu dni je dle SK-NIC registrováno přes 360 000 domén s touto koncovkou.

„Přes snahu o prosazení transparentního českého řešení na systému FRED, které prosazovali bez výjimky všichni současní registrátoři, bylo správcem deklarované vlastně inhouse řešení, které po dvou posunech termínů na nasazení, bylo bez konzultace změněno na aktuální systém CentralNIC, a to 2 měsíce před očekávanou migrací. Změna, která nastává je ale poznamenána neprofesionalitou, kde se systém mění pod rukama, od vlastního řešení po dodavatelský systém, termíny se nedodržují, SK-NIC neuznává žádné své selhání a opakovaně obviňuje registrátory z nepřipravenosti,“ uvedl Gabriel Banič, ředitel SLOVAKNET.sk, slovenského registrátora domén a poskytovatele internetových služeb.

Aktualizace: O bouřlivém původu domény .SK a divoké situaci vypovídá i samostatný projekt Naša Doména.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *