Sněžení, změny CSS a zobrazení v Dreamweaveru MX

21. září 2002

Některá rozšíření Dreamweaveru vám se stránkami mohou udělat divy. Sněžení nebo bubliny na počkání, záhadné zmizení obrázku, který před chvílí upozorňoval na novinky nebo náladovou či přesně časovanou změnu stylu celých stránek. Zbývá jen dodat, že všechny uvedené příklady se instalují přes Extension Manager.

Minulou zimu se na vlnách internetu doslova roztrhl pytel s různými skripty, které generovaly sněhové vločky pomalu se spouštějící ke stavové liště prohlížeče. Létajícím objektům a nejen vločkám se věnuje rozšíření nazvané Cheese Master Suite (download) z produkce Kaoswear. Celou sbírku těchto pomůcek naleznete v panelu Insert (oddíl Kaos). K dispozici máte efekt již zmiňovaných sněhových vloček (Insert Cheese – Snow Fall), stoupajících bublin (Insert Cheese – Bubble Bath), hvězdného pole (Insert Cheese – Star Field) a také efekt, který přidá ke kurzoru myši v prohlížeči zajímavě se pohybující obrázky (Insert Cheese – Bouncy Balls).

Jako příklad aplikace zde popíši rozšíření dokumentu o sněhové vločky. Použití ostatních je velmi podobné. Otevřeme si dokument, do kterého budeme efekt vkládat a z panelu Insert vybereme Insert Cheese – Snow Fall. V novém okně parametrů nastavíme intenzitu sněžení (Snow fall) a stiskem tlačítka Browse musíme určit obrázek sněhové vločky (dopředu připravené např. ve Fireworksu MX), která se bude snášet k „zemi“. Teď už stačí jen stisknout OK a v dokumentu se objeví několik nových vrstev s naším obrázkem. Výsledný efekt vyzkoušíme v prohlížeči (F12).

Mizející obrázek

Show New Image (download), tak se jmenuje další rozšíření od Kaoswear, které je vhodné pro upozornění na novinky vašeho webu. Umí vložit do dokumentu obrázek a ten se automaticky po uplynutí nastavené doby přestane zobrazovat. Extension naleznete v nabídce Commands | Kaoswear.com. Nastavíme několik parametrů jako je typ skriptu (ASP nebo JavaScript), datum prvního zobrazení (From Date) a celkovou dobu, po kterou se bude obrázek vystavovat (Days to show new image). Poslední položka Browse slouží k nalistování souboru s obrázkem.

Časová změna vzhledu stylů

Poslední z dnešní trojice rozšíření je opět dílem skupiny Kaoswear a jmenuje se Style Switcher Lite (download). Zajistí pravidelnou změnu kaskádového stylu v závislosti na nastaveném čase. V praxi tedy můžeme pro večer nebo noc určit jiný styl, než který se bude zobrazovat ve dne. Jeho použití je podobně jako u předchozích Extensions jednoduché. Stačí v nabídce Commands | Kaoswear.com vybrat Style Switcher Lite a nastavit Day CSS Link (styl pro zobrazení ve dne), Night CSS Link (opak předchozího – styl, který se bude zobrazovat v noci) a Show Day from … to … (tento parametr určí, jak dlouho – „od … do …“ – se bude zobrazovat styl pro „den“).

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *